Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les set dones investigades per tallar les vies dels FGC a Sant Cugat durant la vaga feminista es neguen a declarar

Una concentració de suport va acompanyar les joves davant del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 5 de Rubí en el seguici de la campanya 8 Mil Motius de solidaritat amb les encausades. Les acusen d'un delicte de desordres públics greus en un procediment iniciat per la denúncia dels Mossos d'Esquadra a la qual s'hi ha sumat l'acusació particular de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que demana a les feministes una responsabilitat civil de 26.000 euros

Concentració de les feministes Sant Cugat per la repressió de la vaga del 8 de març | Guillem Martí

En el transcurs de la vaga feminista del passat 8 de març, una trentena de dones van accedir a l’andana de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de Sant Cugat del Vallès per, posteriorment, saltar a les vies i impedir la circulació ferroviària durant una hora mitjançant l’ús dels seus propis cossos. Portaven una pancarta de grans dimensions que van estendre a través de la via encarada a les vianants que esperarien a l’andana una bona estona més. El missatge era clar: “8M VAGA FEMINISTA”.

Paral·lelament al tall de la coneguda bifurcació entre la línia que va cap a Terrassa i la de Sabadell, nexe entre les capitals vallesanes i Barcelona, desenes d’altres dones al llarg del territori impedien –de forma manifesta– la mobilitat al país en aquell dia de vaga internacional. El dispositiu policial dels Mossos d’Esquadra va encerclar les vaguistes i en va identificar nou, en aparent aleatorietat, després de desallotjar-les. Set d’elles, d’entre 20 i 30 anys, van ser citades a declarar dimecres –tres mesos després dels fets– als jutjats de Rubí.

Els Mossos d’Esquadra van encerclar les vaguistes del 8M i en van identificar nou, en aparent aleatorietat, després de desallotjar-les de les vies. Set d’elles, d’entre 20 i 29 anys, han estat citades a declarar

Pocs minuts després de les 10 del matí, banyades per un cel gris, apagat i tens que amenaçava de trencar a ploure en qualsevol moment, les set dones encausades sortien del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 5 de Rubí. Els esperaven una vuitantena de persones solidàries, que les van rebre amb un ambient calorós i confortable que contrastava amb l’humit paratge gris de l’asfalt aixecat per les obres de l’avinguda Pere Esmendia, on es troba l’edifici del jutjat. Les encausades es confonien, en clara declaració política, amb el grup de companyes del Comitè de Vaga Feminista que les esperaven fora, on es va dur a terme una roda de premsa i es va procedir a la lectura d’un manifest. En més d’una ocasió, agents dels Mossos d’Esquadra es van acostar per demanar la identificació a les persones del grup de suport.

Amb certa ironia dramàtica, les assistents van contemplar perplexes com les parets del jutjat ja eren tacades, a priori a la seva arribada, amb pintura lila, probablement arran de la resposta social a la sentència recent pel cas de La Manada.


FGC es persona com a acusació particular

Les advocades que porten el cas, Laia Serra i Montse Salvador, de Dones Juristes, han anunciat a les investigades que es pot tractar d’un procés llarg i dur. Actualment, les encausades estan sent investigades per un delicte de desordres públics greus, per tallar vies ferroviàries, i resten a l’espera de si es confirma la seva imputació. A més, al procediment que va iniciar la denúncia de Mossos d’Esquadra s’hi ha sumat l’acusació particular de l’empresa de transports, que pretén fer assumir les pèrdues del 8 de març a les vaguistes i demana una responsabilitat civil de 26.000 €.

En el manifest, les vaguistes expliquen que s’han acollit al dret de no declarar per reivindicar que aquesta denúncia “es tracta d’un procés polític”. Han manifestat que aquest procediment no només les afecta a elles, sinó a totes les dones que van sortir als carrers el 8 de març, per pretendre “criminalitzar una acció que justament anava a defensar el dret de totes les dones tant en tots els espais de feina com en tots els àmbits de les nostres vides”.

Marta Padrós, membre de la campanya 8 Mil Motius, explica que també buscaven assenyalar FGC per alertar que no apliquen ni les polítiques de gènere ni les accions per convertir aquest transport en un espai segur per a les dones

A part de ser un punt estratègic per la mobilitat de la zona, Marta Padrós, membre de la campanya 8 Mil Motius i una de les vaguistes investigades, ens explica que també buscaven assenyalar l’empresa de transport per ser un lloc on “es produeixen molts dels assetjaments diaris que patim les dones”. Dins la transversalitat de la seva denúncia durant la vaga, ja van alertar que no s’estan aplicant ni les polítiques de gènere ni les accions que permetrien convertir els FGC en un espai segur per a les dones.

Imatge de la concentració de suport a les encausades a les portes dels jutjats de Rubí / Guillem Martí

 

Padrós també denuncia la “pressió de gènere que exerceix clarament la Justícia”. Afirma que en algunes ocasions se les ha “infantilitzat” en minimitzar l’impacte o la importància de la reivindicació que pretenien amb l’acció durant la vaga. Com a dones, denuncia Padrós, “se’ns està posant una pressió”, referint-se al procés judicial, “quan estàvem fent una acció que responia a totes les opressions que rebem les dones i que volíem denuncia”.

Aquest tall de vies s’ha fet en altres jornades de vaga, sense anar més lluny la del passat 8 de novembre, on es va dur a terme una acció pràcticament idèntica sense conseqüències legals ni cap denúncia per part de FGC. Padrós continua afirmant, “van menystenir-nos, perquè ens infantilitzaven i no van posar transport alternatiu. En veure que sí que hi ha afectació, al sistema li fa por i decideix judicialitzar el procés. No només a Sant Cugat, sinó també a Gijón i a Burgos”.


Solidaritat amb casos repressius pel 8M a Burgos i a Gijón

Durant la lectura del manifest, on es van recordar els motius pels quals van decidir sumar-se a la vaga feminista, que són “totes les opressions diàries en tots els àmbits de les nostres vides”, van fer menció als processos legals contra dones vaguistes de Burgos i Gijón. “Van ser moltes dones i molt diverses les que vam sortir al carrer aconseguint una gran repercussió i un debat públic sobre les desigualtats i la vulneració dels nostres drets. Com a conseqüència, volen silenciar-nos”, sentencia el manifest.

Tres vaguistes de Gijón estan acusades d’un delicte de lesions lleus i tres dones de Burgos han estat citades a declarar després que el mateix 8M una càrrega policial dissolgués el piquet informatiu en el qual participaven

I és que el mateix dimecres també declaraven tres vaguistes de Gijón acusades d’un delicte de lesions lleus en defensar-se, presumptament, d’una agressió masclista per part de l’encarregat d’una botiga Mango on van entrar en motiu de la vaga. Feia tan sols una setmana, tres dones de Burgos eren citades a declarar després que el mateix 8 de Març una forta càrrega policial dissolgués el piquet informatiu en el qual participaven en un centre comercial, provocant diverses lesions i dues detencions.

Les joves santcugatenques entenen que la repressió rebuda –reflectida substancialment en aquests casos– com una resposta al gran èxit que va tenir la jornada de vaga feminista. És per això que el Comitè de Vaga Feminista segueix defensant els objectius polítics de la seva acció dins del marc legítim de la vaga general, internacional i intergeneracional feminista “dins d’un context d’atac constant als drets i llibertats de les dones”.

A partir d’ara demanen difusió del cas i suport als actes de recaptació de diners per sufragar les despeses del procés legal. I, sobretot, posar molt èmfasi en el discurs feminista de la campanya perquè no volen que quedi en un cas repressiu més. La mateixa tarda posterior a la compareixença als jutjats es va convocar una altra concentració a la plaça Octavià de Sant Cugat del Vallès per visibilitzar la violència masclista i els atacs contra les dones, a la qual van assistir més d’un centenar de persones. Durant l’acte es va fer menció al cas de les set vaguistes investigades i també es va clamar contra la violació múltiple d’una menor d’edat a la sala Razzmatazz, l’assassinat de la Laia, de 13 anys, a Vilanova i la Geltrú i dos feminicidis més, ocorreguts en les últimes 24 hores, a les Illes Canàries i a Albacete.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!