Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Esperanzah que no es perd

El Festival Esperanzah celebra des d'avui, 6 d'octubre i fins diumenge 8, la seva quinzena edició al barri de Sant Cosme del Prat del Llobregat amb la seva habitual combinació d'oferta lúdica, centrada en la música, el circ, les arts performatives i l'animació infantil, i una basta programació de xerrades i debats que giren al voltant de l'economia social, la cultura comunitària, el pensament crític i el feminisme

Dues espectadores segueixen una actuació a l'Esperanzah de 2022 | Albert Mateu

Música, circ, ball, diversió. Però també debat, pensament, formació, informació. Reggae i consciència crítica. Hip-hop i economia social. Rumba i lluites compartides. És la fórmula Esperanzah, l’esdeveniment al qual l’etiqueta “festival” li queda curta i que aquest divendres 6 d’octubre i fins diumenge 8 aterra al seu terreny de joc habitual: el Parc Nou del barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat.

La cita inaugura la seva quinzena edició del que des de l’organització es presenta com “una manifestació de tres dies”, presenta un cartell amb 18 actuacions d’escenari (entre les estrictament musicals, les sessions de DJ, les d’arts performatives, de circ i d’animació infantil), combinada amb un contínuum de sessions de debat, xerrades, presentacions de projectes, tallers i altres activitats, que s’entrellacen al llarg dels tres dies, en la carpa denominada Espai Esperanzah.

L’Esperanzah arrenca avui dia 6 amb un programa on destaquen les actuacions d’Adala, projecte de cançó d’autoria amb tonalitats jamaicanes i lletres compromeses, que l’any passat va presentar el disc Klima; el feminisme afrocaribeny de Las Karamba, i Queralt Lahoz que presentarà la mescla de sons d’arrel i urbans que flueix al seu nou EP, Alto cielo.  Demà dissabte hi ha previstos concerts com la presentació en solitari de l’ex Txarango Sergi Carbonell, que interpretarà els temes del seu disc Refugi i el dub d’Iseo & Dodosound. També s’anuncia l’actuació conjunta, inèdita, de les cantautores colombianes La Muchacha i Briela Ojeda (que compartiran escenari amb La Otra i Jana Beat) i una sessió de picó caribeny amb Golfo de Guinea i Lady Alvocado. Al programa de diumenge dia 6 hi pren protagonisme el públic més jove, amb l’animació infantil de Xiula (que presenten l’espectacle Hits) i una gala de circ a càrrec del col·lectiu Pallassos en Rebeldia solidària amb els drets del poble palestí.


Una carpa per repensar-ho tot


A banda de tot això, l’organització preveu que la carpa de l’Espai Esperanzah romangui activa al llarg dels tres dies de l’esdeveniment, amb una completa agenda d’activitats pensada perquè esdevingui “un espai de referència del qüestionament de la configuració de la societat actual”. Aquest espai està dinamitzat per Lafede.cat –xarxa que aplega un centenar llarg d’organitzacions “per la justícia global”– que ja col·labora amb l’esdeveniment des de la passada edició. 

L'Esperanzah que no es perd
Adala actuant en l’edició de l’any passat. Enguany hi torna. |MIRIAMUSICMEDIA

Entre les taules de debat programades, en destaquen la que du per enunciat “fem front a l’extrema dreta” (amb la col·laboració de l’Escola de Formació Guillem Agulló d’Òmnium Cultural), una xerrada sobre les capacitats de la música com a instrument de transformació social, un debat sobre alternatives als models dels macrofestivals de música o la que s’anuncia amb el títol “Viure per aturar el col·lapse” sobre el futur del Planeta en el context d’emergència climàtica. Igualment, l’activista nepalesa Indira Ranamagar impartirà una xerrada per explicar la seva lluita per vetllar pels drets de la població infantil empresonada al seu país, així com la presentació del projecte d’escoles populars d’economia feminista.

Al marge, també hi ha previstos tallers de hip hop i cultura urbana (impartits per membres de la xarxa internacional Artèria), tallers de Beatbox a càrrec de Jana Beat i sessions de contacontes a càrrec del projecte El botó màgic.

La recaptació de la cita es destina íntegrament a contribuir a diverses organitzacions que treballen en suport a col·lectius vulnerables i a impulsar projectes locals d’economia solidària

Nascut l’any 2008 amb un concert de Manu Chao, sota l’impuls de l’associació GATS –entitat del Prat que treballa en el suport a sectors vulnerables a través del treball social, cultural, comunitari i ambiental– i inspirat en un esdeveniment de nom i característiques semblants que tenia lloc a la localitat belga de Florette, l’Esperanzah arriba enguany a la quinzena edició. Des de l’any 2019 s’organitza sota l’empara d’una cooperativa que segueix els principis de l’Economia Social i Solidària, Esperanzah Coop. Des d’aquest col·lectiu organitzador s’assenyala que la recaptació de les darreres edicions s’ha destinat íntegrament a contribuir al sosteniment d’organitzacions com Open Arms, Stop Mare Mortum, Camininado Fronteras, Dones Sàvies de Sant Cosme o Nzuri Dalma. Igualment –s’apunta– la cita serveix de pal de paller per “agitar, impulsar i acompanyar” una setantena llarga de projectes locals vinculats a l’economia social i solidària.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!