Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Milers de persones "hi tornen a ser" un any després del 20-S

Un multitudinari acte davant del departament d'Economia al centre de Barcelona culmina una jornada de concentracions en dependències de l'administració catalana, centres universitaris i davant de la seu de la CUP per commemorar les intervencions policials i la reacció popular de fa un any. La formació anticapitalista ha denunciat que la seva seu segueix sota vigilància

Concentració davant del Departament d'Economia a Barcelona | Freddy Davies

Una multitudinària concentració de persones davant del departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat és el punt central de les commemoracions dels fets del 20 de setembre de fa un any, quan una macrooperació de la Guàrdia Civil dictada pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona contra alts càrrecs i dependències de la Generalitat que tenia per objecte frustrar els preparatius de l’1-O, va ser resposta amb massives i espontànies concentracions populars al llarg de tot el dia. Igual que fa un any, milers de manifestants, han tornat a entonar les consignes que van fer habituals durant els dies previs i posteriors a la votació i a la vaga del 3 d’octubre, des de l'”els carrers seran sempre nostres” fins al “ni un pas enrere”. La gran novetat, òbviament, ha estat el “llibertat presos polítics”.

Vista general de la multitud concentrada a la cruïlla entre la Rambla de Catalunya i la Gran Via |Sònia Calvó

 

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez (presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural fa un any i en presó provisional des de fa onze mesos llargs com a conseqüència dels fets de fa un any) han estat una referència obligada de l’acte que les dues entitats han organitzat aquest vespre al mateix indret. Des de l’escenari, l’actriu Ada Parellada i l’exdiputat de la CUP David Fernàndez han llegit una carta dels dos activistes des de la presó de Lledoners en la qual sentencien: “Tard o d’hora les seves mentides i la injustícia cauran, i quan això passi nosaltres seguirem dempeus, somrients i decidits a seguir el camí al vostre costat”. La presidenta actual de l’ANC, Elisenda Paluzié, al seu torn, ha dit, durant el seu discurs, que “ja vam demostrar que som capaços de guanyar-los. L’1-O vam posar urnes i paperetes i vam guanyar. Si ho vam fer un cop, hi tornarem a ser”, ha recalcat tot citant el lema de la convocatòria. A continuació, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, ha recordat que “avui no som aquí per commemorar res. Avui no som aquí per mirar enrere amb nostàlgia. Avui som aquí per certificar que hi vam ser l’any passat, que junts vam fer front a aquest cop contra les institucions democràtiques”. L’acte oficial ha prosseguit amb una actuació d’Adrià Salas, membre del grup La Pegatina.

Una paròdia d’un vehicle de la Guàrdia Civil en la marxa entre la seu de la CUP i la del departament d’Economia |Victor Serri

 

La seu nacional de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) al carrer de Casp de Barcelona ha estat també un dels pols de commemoració dels fets de fa un any, quan va patir un intent d’escorcoll per part d’un grup d’agents del Cos Nacional de Policia espanyola i l’assetjament d’antiavalots de la Unitat Policial d’Intervenció durant unes quantes hores, mentre centenars de manifestants els plantaven cara fent resistència pacífica. Per recordar-ho, l’organització política ha volgut “obrir la seva seu” amb diversos actes festius al llarg del dia, que han inclòs un vermut popular, actuacions musicals, la projecció d’un documental sobre els fets de fa un any i una xerrada amb la participació de David Fernàndez, Marcel Mauri, l’actriu Carme Sansa, l’advocada Mireia Montesinos i el regidor de Barcelona Jaume Asens. Abans, al matí, membres i exmembres del secretariat de la formació han fet una roda de premsa en la qual han denunciat que, un any després de l’intent d’assalt policial, la seu continua sent vigilada per policies de paisà que “prenen notes i fan fotografies”, tal com ha explicat l’exdiputada aranesa Mireia Boya. ‘La repressió ve de molt abans del passat setembre. Denunciem públicament que des de molt temps abans a la seu estàvem patint espionatge policíac de policies de paisà que ens feien vigilància i registraven tots els nostres moviments, i encara avui dia en continuen fent’, ha detallat Boya.

Alguns CDR de Barcelona s’han sumat a la manifestació entre la seu de la CUP i el departament d’Economia  |Victor Serri

 

A partir de les 7 de la tarda, les persones que s’havien aplegat a la seu de la formació, juntament amb altres convocades mitjançant una crida dels Comitès de Defensa de la República (CDR), han marxat en manifestació fins a les dependències del departament d’Economia, on s’ha afegit a l’acte convocat per l’ANC i Òmnium Cultural. En aquesta marxa, s’ha vist un dels elements més fotografiats de la tarda: un cotxe de la Guàrdia Civil decorat amb Piolins, que feia referència al vehicle policial on diversos manifestants (i els mateixos jordis, per desnconvocar l’acte) es van enfilar fa un any.

A la seu d’Economia s’hi ha habilitat un panell per tal que la ciutadania hi enganxés missatges de suport a les preses  |Freddy Davies

 

Al llarg del matí, en força dependències de l’administració catalana s’han fet concentracions de treballadores i s’han desplegat des dels finestrals pancartes al·lusives als fets de fa un any, la majoria amb el lema “seguim determinats, vencerem”, seguint una iniciativa de l’Assemblea de Treballadors per la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC). Els llocs amb més presència de gent han estat les seus que l’any passat van ser objecte d’escorcolls policials, com al del departament d’Exteriors, a la Via Laietana, el Centre de Telecomunicacions de la Zona Franca i, especialment la d’Economia (a la cruïlla de la Rambla de Catalunya i la Gran Via) on, des de mig matí, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha tallat el trànsit en un tram sencer de carrers a causa de la gran presència de persones concentrades. A la façana del departament també s’hi ha habilitat un gran panell coronat per un llaç groc on la ciutadania ha enganxat post-its amb missatges escrits de suport a les preses polítiques i de determinació per implementar la república catalana.

Encartellada organitzada per Universitats per la República al campus de la UAB, aquest matí |Arxiu

 

També aquest matí, els campus de tots els centres universitaris públics de Catalunya s’han omplert de cartells, mitjançant una iniciativa de la plataforma Universitats per República. En els cartells s’hi llegien missatges com ara “Ni jutges ni presons aturaran la voluntat popular” o Pel nostre futur, recuperem els carrers. Entre altres espais, l’encartellada s’ha produït a les instal·lacions de les universitats de Lleida, la Rovira i Virgili de Tarragona, la de Girona, la UAB a Bellaterra, la Pompeu Fabra, el campus de lletres de la Universitat de Barcelona, el de la UB del Raval i diverses facultats de la UPC i la UB a la Diagonal de Barcelona. Estudiants per la República ha convocat diverses mobilitzacions pels pròxims dies, entre altres una ocupació de l’edifici històric de la UB a la plaça Universitat, coincidint amb la que es va fer fa un any a les portes del referèndum.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!