El Sindicat d’Habitatge de Vallcarca i Luis Vázquez, que regenta la cafeteria Bar Luis a l’avinguda de Vallcarca número 16 de Barcelona estan lluitant per aconseguir que l’establiment no hagi de tancar portes. Després de 22 anys pagant mensualment un lloguer al propietari, José Manuel Torres Álvarez, Luis es troba amenaçat de desnonament exprés el pròxim 12 de febrer, ja que tot just va rebre l’avís el passat 24 de desembre. Així ho ha explicat ell mateix aquest matí en una compareixença a l’establint davant del veïnat i dels mitjans de comunicació.
De fet, segons que explica, malgrat tenir tots els papers en regla i seguir pagant el lloguer al propietari, que resideix a Astúries, des de l’octubre del passat any en Luis pateix la incertesa del fet que la propietat no li vol renovar el contracte de lloguer i preveu deixar-lo sense local on exercir la seva activitat de restauració. El gallec, amb una llarga vinculació al barri de Vallcarca, on va començar a treballar repartint congelats fa dècades, manté en propietat la llicència del bar, que en el cas del Districte de Gràcia, com a bona part de Barcelona, va molt buscada. Tal com assegura el mateix Luis, “la llicència quasi val més que el local”.
Luis apunta que bona part d’aquest conflicte és degut a l’actitud homòfoba que mantenen envers la seva condició d’homosexual un grup de veïnes, i també exposa que ha rebut pressions d’aquest mateix grup per no deixar accedir a persones racialitzades a l’establiment
Des del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca s’ha explicat aquest dimarts en la roda de premsa que aquest és el primer establiment que sumen a les seves demandes i actuacions, normalment centrades en pisos i habitacles on resideixen particulars i famílies víctimes de l’especulació immobiliaria. Segons Marc Tejero, activista d’aquest moviment veïnal, el propietari no està responent a les seves demandes per aconseguir que en Luis pugui continuar almenys dos o tres anys amb el negoci, malgrat els canvis de contracte que ha patit des que va posar-lo en marxa, el 1997. Ara mateix asseguren que estan preparant la mobilització per quan arribi la data prevista de desnonament, el 12 de febrer vinent, i estan seguint l’evolució d’altres petits negocis a la mateixa avinguda de Vallcarca amb situacions precàries, per tal d’aturar la seva substitució. A més, des del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca s’assegura que els consta que l’Ajuntament de Barcelona s’ha ofert per mitjançar en el cas, i per això volen negociar, ja que qui més s’oposa a la continuïtat del bar i a la renovació del lloguer no és tant el propietari com un grup reduït de veïnes, que no s’ha volgut pronunciar per aquest mitjà.
Pressions del propi edifici
A l’edifici del bloc on s’ubica la Cafeteria Bar Luis, a l’avinguda de Vallcarca número 16-18, no tot el veïnat està d’acord amb l’existència d’aquest local comercial. Un grup d’inquilines recolza la propietària la propietària del bloc, membre de l’Associació Gràcia Nord, que segons en Luis tampoc manté bona relació amb l’Associació de Comerciants de la zona, de la qual n’és soci des de fa un parell d’anys. Tal com recorda el llogater, el conflicte que aquesta part de l’inquilinat manté amb ell ha provocat trucades i la presència d’efectius de la Guàrdia Urbana i Mossos a l’establiment en diverses ocasions, que segons explica han entorpit l’activitat normal del bar. Els agents s’hi han personat responent a acusacions d’aquestes veïnes per les molèsties que segons elles generaven uns suposats fums, que Luis assegura que son infundades, i que li han provocat un fort cansament psicològic que el van fer pensar en més d’una ocasió en abandonar.
A això, segons Vázquez, cal sumar-hi l’amenaça del veïnat d’aquest edifici de denunciar al propietari en cas que acabi renovant aquest contracte. I també cal mencionar l’episodi que involucra un veí de l’immoble que va agredir directament a en Luis, com li va passar en una ocasió anterior, segons el relat d’aquest. Per aquest episodi està programat un judici el pròxim 26 de febrer. De fet, Luis Vázquez ja ha hagut de passar anteriorment per d’altres citacions judicials, denunciat per coacció per aquest grup de veïnes “intransigent”, quan el restaurador explica que no hi ha parlat de fa mesos. De fet, Luis apunta que bona part d’aquest conflicte és degut a l’actitud homòfoba que mantenen envers la seva condició d’homosexual, i també exposa que ha rebut pressions d’aquest mateix grup per no deixar accedir a persones racialitzades a l’establiment.
El cas és que, judici a banda, l’actual llogater tan sols estar disposat a pagar uns 1.400 o 1.500 euros pel lloguer del local, i, malgrat assegurar que ja porta més de 60.000 euros destinats costejar denúncies, dels quals 25.000 euros en requeriments de l’Ajuntament i la Seguretat Social, Luis se sent fort pel recolzament veïnal que està mantenint els darrers mesos.
Solidaritat continua
El cas de la cafeteria Bar Luis ha transcendit més enllà del barri de Vallcarca, ja que s’ha fet conegut gràcies a la intervenció del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca, al qual Luis Vázquez va acudir a finals de setembre passat en veure l’amenaça que representava el fet d’haver d’abandonar el local i el barri on té assegurada la clientela, després de més dues dècades d’activitat. El bar representa un punt de trobada que ja el 2016 va reunir més d’un miler de signatures a favor de mantenir la seva terrassa, clausurada perquè repercutia en la instal·lació d’una nova parada de bus a l’avinguda, que es va acabar col·locant uns metres més enllà.
Des de finals d’octubre, part del teixit veïnal del barri, sota el lideratge del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca va difondre una la campanya a les xarxes socials amb l’etiqueta #VallcarcaLovesLuis
El local va quedar tancat unes setmanes l’octubre de l’any passat per la controvèrsia del llogater amb el propietari i això va despertar la indignació i la solidaritat per l’estima que bona part del veïnat professa a en Luis. Des de finals d’octubre, part del teixit veïnal del barri, sota el lideratge del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca va difondre una la campanya a les xarxes socials amb l’etiqueta #VallcarcaLovesLuis, que molta clientela habitual i altres col·lectius han fet servir acompanyada d’una foto de suport des dels seus perfils.
De fet, concretament, després de la reobertura del passat 18 d’octubre, a la qual Luís va convidar una quarantena de veïnes que hi va assistir per celebrar la continuïtat de la seva lluita, el gallec ha mantingut el bar a ple rendiment i amb ell el pols a la propietari i una part de l’inquilinat de l’immoble, que també es manté a la xarxa amb aquesta petició. Més enllà de Vallcarca, la reopertura de bars i restaurants a Barcelona és complexa ja que les llicències mantenen preus elevats. Fins a 734 negocis de restauració es van traspassar durant el passat 2019, amb les conseqüències pel teixit veïnal i comercial en molts punts de la ciutat.