A mig matí, un bloc de pisos a l’avinguda de Vallcarca 95 de Barcelona ha estat okupat per allotjar-hi la seixantena de persones que viuen en les barraques ubicades als solars del barri. Es tracta d’un edifici propietat de l’Ajuntament, d’obra nova i que porta tres anys buit, des que es va construir. Al cap d’un parell d’hores dins l’edifici, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana han conseguit entrar per la part alta de l’edifici i han expulsat les activistes que hi havia dins. No hi ha hagut identificacions ni detencions.
L’okupació s’ha fet pública per part del col·lectiu de suport als assentaments, conformat per l’associació Veïnal Som Barri, el Sindicat d’Habitatge de Vallcarca, Heura Negra i habitants dels assentaments, que han denunciat que “aquest edifici de propietat municipal hauria d’estar complint la seva funció social, proporcionant allotjament a persones que ho necessiten enlloc d’estar buit i desaprofitat”. L’acció ha rebut el suport d’unes 150 persones que s’han aplegat a la zona des de mig matí i, malgrat tot, ha estat valorada positivament pels col·lectius convocants per què consideren que ” amb aquesta acció simbòlica visibilitzem la incapacitat de l’Ajuntament de donar resposta als problemes d’habitatge del barri”.
Les families “no han rebut encara cap alternativa més enllà de l’amenaça de desallotjament que encara no té data fixada”
Aquesta ha estat la resposta d’aquest col·lectiu davant de la situació de les famílies que viuen als assentaments, a escassos metres d’aquest edifici, “no han rebut encara cap alternativa ni solució més enllà de l’amenaça de desallotjament que planteja el districte de Gràcia i que encara no té data fixada”. Els primers assentaments van començar a construir-se el 2014, a dos solars de titularitat municipal que toquen a l’avinguda de Vallcarca i que estaven en desús, només utilitzats de forma autogestionada pel veïnat. En aquest solar és on hi ha previst el projecte d’urbanització del Parc Central de Vallcarca.
Des del col·lectiu de suport als assentaments expliquen que, malgrat que sempre hi havia hagut certa presència policial i de tècnics de l’Ajuntament per la zona, va ser arran de l’entrada del PSC a l’alcaldia que s’ha incrementat la vigilància, les identificacions i s’ha produït l’amenaça de desallotjament. Denuncien que, recentment, també hi ha hagut identificacions per perfil racial. La seixantena de persones que viuen en barraques en aquests solars estan arrelades al barri, porten les criatures a l’escola del barri i participen del sindicat d’habitatge.
Arran de l’entrada del PSC a l’alcaldia s’ha incrementat la vigilància, les identificacions i s’ha produït l’amenaça de desallotjament
Denuncien que no tenen alternatives residencials: algunes no poden permetre’s pagar un lloguer i d’altres que sí que ho podrien fer no aconsegueixen llogar-ne cap, degut, expliquen, a motius racials, ja que són gitanes romaneses. Moltes de les afectades també estan en llista d’espera per aconseguir un habitatge protegit. Fins ara, les reunions entre les representants de les famílies i el consistori han resultat infructuoses.
Des del districte de Gràcia, sobre la situació dels assentaments al barri, expliquen que el camí a seguir és “deixar enrere la situació de provisionalitat en què el barri ha estat durant molts anys, acompanyar des de Serveis Socials les situacions que ho requereixin, i tirar endavant la transformació pendent amb la construcció d’habitatge protegit i urbanització del Parc central com a mesures destacades”. Tot i això, des del col·lectiu de suport als assentaments denuncien que no hi ha hagut un seguiment de Serveis Socials que ofereixi garanties.