Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Quan el dret a la salut està per veure

La Mostra de Cinema Salut, Drets i Acció, programada des d’avui fins al 12 de novembre al Cinema Maldà de Barcelona, presenta tres documentals que posen el focus en els malestars col·lectius i individuals que limiten aquest dret bàsic en la societat postpandèmica

El film canadenc 'The gig is up', que inaugura la mostra, analitza els malestars i impactes sociolaborals de l'economia de plataforma | Arxiu

“Enfortir i acompanyar els moviments socials vinculats al dret a la salut” i “reflexionar sobre la vulneració d’aquest dret i les seves conseqüències”. Aquest són els objectius de Salut, Drets i Acció, una iniciativa impulsada per l’organització Medicus Mundi Mediterrània i l’agència de comunicació per la transformació social Quepo que té com a moment referencial la mostra de cinema que, any rere any, se celebra a Barcelona, des del 2007. Des d’avui i fins dissabte, 12 de novembre, tindrà lloc la setzena edició, als cinemes Maldà.

La cita d’aquest 2023 ofereix tres mostres de documental recent que, segons l’organització de la mostra, ofereixen una visió integral i psicosocial de la salut, “posant la mirada en les causes del malestar que pateixen les persones arreu del món i que ens impedeixen gaudir amb plenitud del dret a la salut”. Les projeccions aniran acompanyades d’un col·loqui amb persones especialistes o vinculades a les temàtiques abordades en els films. Les tres sessions estan programades per les 7 de la tarda i l’entrada és gratuïta amb reserva prèvia.

La cita ofereix tres mostres de documental recent que, segons l’organització, ofereixen una visió integral i psicosocial de la salut, “posant la mirada en les causes del malestar que pateixen les persones arreu del món i que ens impedeixen gaudir amb plenitud del dret a la salut”

Aquest dijous, 10 de novembre, s’inaugura el cicle amb The gig is up, una producció dirigida per la canadenca Shannon Walsh, que aborda, amb exemples a diversos llocs del món, com l’economia de plataforma o d’aplicació (gig en anglès) i les noves eines digitals basades en la intel·ligència artificial ha generat un context flexible i canviant en l’univers laboral a escala global, particularment en el sector del repartiment, tant pel que fa a liberalització d’horaris, la pressió sobre les treballadores o la vulneració dels marcs reguladors. I també en els malestars i la inestabilitat emocional que genera aquesta nova dictadura de l’algorisme. En el debat posterior a la projecció, programada per les 7 de la tarda, és prevista la participació de Núria Soto, membre del col·lectiu Riders per Drets i de la cooperativa Mensakas, Paula Santos, de l’Associació de Dones Migrants i Diverses i Blanca Bayas, de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG).

La sessió de dissabte estarà dedicada a les cures i la salut comunitària, qüestió que s’abordarà a través del film ‘Chateau en santé’ |Arxiu

 

Le Chateau en Santé (Castell de salut) és el titol del film seleccionat per a la sessió de la del divendres, dia 11, pel·lícula francesa de l’any 2021 dirigida per Olivier Bertrand que l’organització de la mostra vol que serveixi per fer una mirada “en positiu” a l’univers de les cures i la salut comunitària. El film de Bertrand ens du a dins a un centre de salut experimental al nord de la ciutat de Marsella, en el qual una quinzena de cuidadores d’àmbits professionals d’allò més diversos (des de metges a infermeres, a treballadores socials, passant per mediadores, traductores o logopedes) experimenten noves fórmules interdiscplinars d’atenció sociosanitària. Posteriorment al film, s’ha programat un debat amb la presència d’Ana Vracar, activista de People’s Health Movement, la infermera i activista pel dret a la salut Marisa Cebrián, Jasmine McGhie, membre del col·lectiu de professionals de l’atenció primària Capçalera.

A manera de cloenda de l’edició d’enguany de la mostra Salut, Drets i Acció, la sessió del dissabte, 12 de novembre, planteja abordar un altre dret bàsic, el de l’habitatge, i el dèficit en aquest àmbit produeix greus afectacions en la salut de les persones. Per fer-ho l’organització de la mostra ha programat la pel·lícula txeca Bydlet proti vsem (Habitatge contra tothom) una estrena també de l’any 2021 dirigida per Tomás Hlavácek. L’audiovisual radiografia un projecte municipal de reallotjament ràpid de famílies que havien perdut l’habitatge i reflexiona fins aquest punt aquesta mena de polítiques són un pedaç per al problema estructural de la pobresa, i també posa el dit en la nafra dels estigmes en part de la societat i la classe política sobre aquestes persones en situació vulnerable. Com en la resta de sessions, després la projecció hi ha previst un debat sobre la matèria abordada amb participació de Gemma Garcia, periodista de la Directa, Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogueteres i Rikki Arjuna i Jan Garrido, integrants del grup musical Xiula.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!