Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Quan l'activisme climàtic s'equipara a un crim

Juristes, advocades i entitats en defensa dels drets fonamentals consideren que l'acusació d'organització criminal contra Futuro Vegetal busca desmobilitzar i no té cap fonament legal

Activistes de Futuro Vegetal ruixen amb tint vermell la seu de l'ambaixada del Regne Unit a Madrid | Arxiu

“En total hem estat una trentena les persones detingudes, totes posades en llibertat al cap de poques hores. El nexe en comú és la participació en accions de Futuro Vegetal. En el meu cas uns senyors encaputxats em porten als calabossos de Moratalaz (Madrid), em fan un interrogatori al qual no responc i em deixen en llibertat. Si en comptes de detenir-nos a nosaltres haguessin enxampat a Pablo Escobar ni de conya el deixen en llibertat. Ni els mateixos policies es creuen l’acusació d’organització criminal”. Són paraules de Bilbo Bassaterra, nascut a Cadis i cofundador de l’organització Futuro Vegetal. Les brigades provincials d’Informació del Cos Nacional de Policia espanyola van desplegar durant el mes de desembre una sèrie de ràtzies per detenir activistes d’aquesta entitat a Madrid, Barcelona, Granada, Múrcia, València, Càdis, Alacant, Saragossa i Sòria.

Enrique Flores, advocat que va assistir les persones detingudes a Madrid, considera que l’estratègia de la policia implica inflar les acusacions i així poder justificar “escoltes telefòniques i escorcolls domiciliaris”. “En el fons es tracta del dret penal de l’enemic, el punt de partida policial és més teòric que pràctic”, adverteix el lletrat.

El professor de Dret Penal Sergio de la Herrán apunta a la inexistència de cap delicte en la majoria dels casos, ni tan sols estaríem parlant de danys en aquelles accions que han tingut més repercussió mediàtica

Per la seva banda, el professor de Dret Penal Sergio de la Herrán, apunta a la inexistència de cap delicte en la majoria dels casos: “ni tan sols estaríem parlant de danys en aquelles accions que han tingut més repercussió mediàtica, com enganxar-se les mans al vidre protector d’un quadre d’un museu o llançar tempera soluble o suc de remolatxa a la façana d’un edifici”. I recorda que, en molts dels casos que han arribat a judici, se’ls està absolent. “El valor artístic de l’obra suposadament afectada no es veu afectat, perquè les accions i els mètodes emprats pels activistes es creen específicament amb l’objectiu que no hi hagi danys. En el fons, el que es criminalitza és la protesta”, conclou.

L’activista vegà Bassaterra assumeix els postulats ideològics d’Andreas Malm, professor d’Ecologia Humana a la Universitat de Lund (Suècia), que promou la desobediència civil “per aturar la bèstia capitalista”. “Hem d’augmentar la disrupció per a influir en els debats estructurals en política, però tampoc som optimistes del que acabin fent. Sempre havíem previst que el desenllaç seria la repressió, que no ens farien cas”, vol recordar. Formen part d’una nova generació de moviments climàtics d’arreu d’Europa, entre els quals trobem Just Stop Oil (Regne Unit), Ultima Generazione (Itàlia), Dernière Rénovation i Soulèvements de la Terre (Estat francès) o Letzte Generation (Alemanya). A Londres, Berlin i Munich es compten per desenes els casos de presó preventiva arran de bloquejos de vies de circulació i pistes d’enlairament d’avions, així com per accions a fires automobilístiques.

Acció de Futuro Vegetal a la pista d’aterratge de l’aeroport d’Eivissa |Arxiu

 

Dani Amelang, advocat de Red Jurídica, pensa que és “una barbaritat vincular amb organitzacions criminals la desobediència civil no violenta exercida amb la finalitat de denunciar els responsables de la crisi climàtica i defensar el planeta”. I pel que fa a la dimensió jurídica de la investigació contra Futuro Vegetal, assevera que les acusacions “no es corresponen amb la realitat”. Així i tot, recorda que el passat mes de setembre la Fiscalia General de l’Estat va mencionar Futuro Vegetal en l’apartat de terrorisme de la seva Memòria Anual de l’any 2022, “el que acostuma a ser l’avantsala d’un cop repressiu”. Per al professor Sergio de la Herrán, “la prova del fet que no constitueixen una organització criminal la trobem, en gran mesura, en què les seves accions de protesta tampoc són constitutives de delicte, és a dir, no poden afirmar que són una organització dedicada a cometre uns fets delictius que no existeixen”.

L’advocat Dani Amelang recorda que la Fiscalia General de l’Estat va mencionar Futuro Vegetal en l’apartat de terrorisme de la seva Memòria Anual de l’any 2022, “el que acostuma a ser l’avantsala d’un cop repressiu”

Anaïs Franquesa, advocada del centre Irídia, adverteix que som davant d’operacions policials “molt greus que ataquen els drets de reunió i manifestació i la llibertat d’associació i d’expressió”. La seva lectura de la situació parteix de l’exercici dels drets fonamentals: “la societat s’autoorganitza per reclamar canvis i la Brigada d’Informació pretén espantar i evitar que més persones se sumin a aquest tipus de col·lectius. No té cap sentit considerar que Futuro Vegetal o Rebel·lió o Extinció siguin organitzacions criminals amb l’objectiu de delinquir”. “Només el fet d’iniciar el procediment i la detenció ja genera un efecte desinhibidor de la protesta, encara que després la causa no tingui recorregut judicial”, alerta.

Acció de Futuro Vegetal a la pista d’aterratge de l’aeroport Madrid-Barajas |Arxiu

 

Des de Futuro Vegetal es refermen en la seva aposta ideològica i Bilbo Bassaterra ens avança que “no renegarem de res del que hem fet, som un moviment polític. El nostre interès no és la negació dels fets, sinó la seva justificació política”. I, en últim lloc, destaca que la pressió policial que pateixen ha desencadenat un efecte bumerang. “A escala social s’han generat moltes simpaties, l’acusació és tan desproporcionada que tothom ha reconegut que no podia ser. Fins i tot persones que no comparteixen al 100% els nostres postulats han sortit a defensar-nos. Les reunions d’acollida de nous activistes cada dia sumen més gent, el col·lectiu no para de créixer”.

El professor De la Herrán, des d’una perspectiva acadèmica, arriba a la conclusió que “se’ls acusa d’organització criminal perquè no troben un altre delicte per imputar-los”. No descarta que en un futur es construeixi un il·lícit penal específic per aquest tipus d’accions, però amb l’actual legislació “no hi ha recorregut possible, no són constitutives de cap delicte”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!