Després de la contundent i exitosa vaga d’aquest estiu, Adrián Crespo posa llum sobre els mites i les llegendes que envolten el sector del taxi. Autònoms i flotes, supervivència i negoci són algunes de les dicotomies que impregnen el seu dia a dia. També hi trobareu un glossari amb l’argot característic del sector. Fotografies de Freddy Davies i Miguel López Mallach. Infografia de Pau Fabregat.
Al Miralls, Irina Illa i Àlex Romaguera entrevisten en profunditat l’activista afrocolombiana Francia Márquez per analitzar el resultat dels acords de pau de l’Havana entre l’anterior govern colombià i les FARC. És un símbol de la lluita dels pobles lligats a la terra i l’ecosistema i ens parla del poder de les transnacionals extractivistes i l’assassinat de líders indígenes. Amb fotografies de Sira Esclasans.
En la secció d’opinió, recuperem el contrast d’idees amb el debat sobre la coherència d’impulsar iniciatives d’escoles transformadores fora del sistema públic. Ramon Font, portaveu nacional d’USTEC STEs (IAC), i Pere Solà i Gussinyer, catedràtic emèrit d’Història de l’Educació de la Universitat Autonòma de Barcelona, ens aporten les seves visions. Il·lustració de Ribes Cooked. També tractem sobre les propostes i contradiccions del Pla Clima 2018-2030 de l’Ajuntament de Barcelona per pal·liar el canvi climàtic. L’acompanya una il·lustració de Gerard Pla.
Al Cruïlla, Jordi Relaño dona veu a un col·lectiu molt invisibilitzat que porta anys organitzant-se per generar espais de suport i de sensibilització, i lluitant contra la vulneració de drets. El sorgiment d’associacions en primera persona ha transformat l’enfocament dels tractaments de salut mental.
Fent rodar el món, Sara Manisera i Arianna Pagani ens descobreixen el conflicte per l’aigua que afecta els rius Eufrates i Tigris, que travessen l’Iraq de nord a sud. L’àrea meridional d’aiguamolls està amenaçada pel canvi climàtic i les preses en construcció a Turquia i l’Iran. Roger Suso ens dona detalls de l’arribada a Europa d’Steve Bannon, exassessor de campanya de Donald Trump, qui pretén articular un pol de poder de l’extrema dreta, des de l’Estat francès fins a Hongria, passant per Itàlia i el centre europeu. Finalment, la politòloga Sonia Andolz analitza la regressió en drets i llibertats que vivim les societats occidentals.
En l’àmbit cultural, la secció Expressions posa la mirada a València per conèixer la trajectòria de dues generacions d’artistes visuals que comparteixen trets com l’art col·lectiu, les tècniques de gravat o la subversió. Un reportatge de Marta Santacatalina que destaca l’activitat d’Estampa Popular, Equipo Crónica i B.Y.E, entre d’altres. A continuació, el relat literari de Max Codinach il·lustrat per Victoria Cabedo. Tanquen la secció les ressenyes dels llibres Nadie está seguro con un libro en las manos i La vida material, i la pel·lícula Todos lo saben, signades per David Palau, Marc Rovira Justribó i Sergio Delgado Asensio respectivament.
A l’entrevista de la contraportada, Àlex Romaguera conversa amb el germà de Joxe Miguel Etxebarria (àlies Naparra), militant dels Comandos Autònoms Anticapitalistes que va desaparèixer a l’Estat francès durant els anys de plom del conflicte basc. La seva família fa més de 35 anys que lluita per localitzar el seu cos. Amb fotografia de Xavi Piera.
Aquesta edició de la ‘Directa’ inclou un suplement de vuit pàgines (17.000 exemplars) sobre la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que se celebrarà entre el 26 i el 28 d’octubre al recinte de la Fabra i Coats, al districte de Sant Andreu de Barcelona. A les pàgines centrals hi trobareu tota la programació.