Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem a la ‘Directa’ 472?

Les lluites feministes en els àmbits laboral, migrant, dels drets sexuals i reproductius i antirepressiu centren aquesta edició de la ‘Directa’ emmarcada en la vaga del 8 de març. A la secció ‘Miralls’ entrevistem l’escriptora i activista Brigitte Vasallo.

 

Redacció Directa | @La_Directa

Obrim portada amb el reportatge Mans a la lluita. En el marc d’una nova vaga feminista del 8 de març, Anna Celma, Sara Borrella, Carla Benito, Marta Santacatalina i Mariana Cantero componen un escenari de lluites de les dones en els àmbits laboral, migrant, dels drets sexuals i reproductius i antirepressiu. Radiografiem les reivindicacions de les feministes de la Tancada Migrant de Barcelona, revelem les condicions d’explotació laboral de les treballadores del calçat d’Elx i de les collidores de maduixes a Huelva i posem el focus en la Marea Verde pel dret a l’avortament a l’Argentina. Fotos de Sira Esclasans, Montse Giralt, Guillem Martí i Pablo Miranzo. La il·lustració de portada és d’Iris Serrano.

 

A la secció ‘Miralls’ João França entrevista amb profunditat Brigitte Vasallo. L’escriptora i activista porta dues dècades vivint la no monogàmia en la seva pròpia pell, i en el seu llibre Pensamiento monógamo, terror poliamoroso remarca que no és cap panacea. Una dècada al Marroc la va fer activista contra la islamofòbia, un posicionament des del qual posa el dit a la nafra dels discursos poliamorosos, i amb la seva perspectiva bollera també dispara contra l’heterosexualitat com una pota més del mateix sistema. La fotografia és de Montse Giralt.

En el gènere d’opinió us portem l’article ‘No Bezos, no Trump’ del sociòleg i cooperativista Ivan Miró, que ens porta una mirada innovadora sobre l’ascens del feixisme i la nova fase del capitalisme global. Amb il·lustració de Rosa Codina. A la secció ‘Pàgina Oberta’ l’advocada laboralista Joana Badia Rion signa l’article ‘La Canadenca 100 anys més tard’. Il·lustrat per Gerard Pla.

Cada vegada més famílies eviten el sistema tradicional d’ensenyament i busquen alternatives en escoles amb ensenyances que posen el pensament crític al centre de la vida de xiquets i xiquetes. Per aquest motiu, Giuseppe Savino ens en mostra alguns exemples a la secció ‘Cruïlla’, com Els Donyets al Camp de Túria i la futura Arcàdia de Sants (Barcelona). Amb il·lustracions d’Alma Gavaldà.

Alessandro Stoppoloni ens apropa a Riace, Una petita població calabresa en risc de despoblament que va desafiar l’Estat italià amb un sistema solidari d’acollida de migrants, que havia desballestat el ministre Matteo Salvini. El seu model ha estat un referent tant a escala nacional com internacional. Per a moltes formacions de l’esquerra italiana i europea ha esdevingut un exemple que cal protegir. A continuacuó, ens desplacem al Caire de la mà de Marc Español, qui dona veu a les refugiades de la guerra del Iemen a Egipte, una comunitat oblidada. Finalment, Oriol Andrés Gallart analitza la situació d’Estat Islàmic. Amb la seva extinció territorial, l’organització extremista es veu forçada a tornar a la guerra de guerrilla però manté milers d’efectius a Síria i l’Iraq, on el context l’afavoreix.

Obre la secció de cultura un reportatge signat per Manel Garcia Clavero i Clàudia Baixeras sobre el galerisme a Barcelona. En l’última dècada, les galeries de la ciutat han entrat en una etapa de transició: han topat amb un canvi generacional, no només de la figura de la marxant, sinó també de la col·leccionista i el públic. Fotos de Victor Serri. Tot seguit, el relat de Núria Curcoll titulat “Autoretrat o res de nou sota el sol”. Amb il·lustració de Cristina Cortés. La ressenya llarga està dedicada al llibre de Paul Auster 4 3 2 1, la gran novel·la americana postmoderna per Dani Farràs Berdejo. A continuació, dues ressenyes musicals: Distopia, el nou disc de Mascarets, escrita per Àlex Romaguera, i Las desheredadas, de Tribade, per Elies Boscà.

Tanca l’edició Mariana Cantero, amb una conversa amb Fina Rubio. La presidenta de la Fundació Surt, amb una llarga trajectòria en la lluita feminista, reflexiona sobre victòries, debats i reptes d’aquest moviment. La fotografia és de Freddy Davies.

Suplement amb cinema llatinoamericà i molt més
Com cada trimestre arriba el suplement de la Mostra de Cinebaix, setze pàgines que inclouen la programació del cicle –en aquest cas centrat en filmografia llatinoamericana–, una crítica d’Ignasi Franch i cinc reportatges de diferents aspectes de l’actualitat a Mèxic (Aldo Santiago), Brasil (Berta Camprubí), Veneçuela (Carles Badenes), Nicaragua (June Fernández) i Argentina (Andrea Romanos). La il·lustració de portada és obra d’Andrea Lucio.

Article publicat al número 472 publicación número 472 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!