Algunes concessions d’aigua atorgades per a l’explotació hidroelèctrica a les valls del Pirineu de Lleida i Osca han caducat o s’han prorrogat per procediments nuls de ple dret. La ‘Directa’ ha tingut accés a documents que demostren que les centrals de Molinos i La Plana (vall Fosca, Pallars Jussà) haurien d’haver finalitzat la seva activitat comercial en mans privades els anys 1997 i 2005, respectivament. Una investigació de Jesús Rodríguez amb fotografies de Victor Serri i Estel·la Marcos. Infografia d’Andreu Blanch i Pau Fabregat.
Entrevista en profunditat a Libertad Francés. João França i Sònia Calvó Carrió conversen amb l’advocada i coordinadora de l’entitat antipunitivista i anticarcerària Salhaketa Nafarroa. L’associació va néixer a Navarra a finals dels anys 80 per reivindicar els drets de les persones preses i les seves famílies. Amb fotografies de Freddy Davies.
Torna el “Contrast”, la secció de debat. La pregunta que responen Roger Tugas (Intersindical-CSC) i Esther Hernández (CNT Barcelona) és: ‘Els sindicats han de tenir persones alliberades?’. Amb una il·lustració de Visualomelette. A continuació, recollim l’opinió de Núria Empez Vida sobre l’esgotament del sistema de protecció al menor. Amb il·lustració de Sr. Plástiko.
‘La responsabilitat no fa vacances’ és el títol del reportatge propositiu. Joan Ballart ressegueix hostals i cooperatives d’allotjament turístic que aposten per una manera diferent d’afrontar l’activitat turística, posant l’èmfasi en l’arrelament territorial, la relació amb l’entorn, l’impacte ecològic i les condicions laborals de les treballadores.
Viatgem cap a Algèria guiades per Ricard Gonzalez, qui ens exposa l’incert futur de la revolta algeriana. Després de la dimissió d’Abdelaziz Bouteflika es manté el pols entre el carrer i el poder, ara amb l’exèrcit al capdavant. Amb fotografia de Mohamed Messara. A continuació, Marc Solanes ens endinsa al bosc okupat de Hambach (Alemanya). Les activistes porten set anys resistint i han aconseguit frenar la tala d’arbres, com a mínim, fins a l’octubre de 2020. Fotografia de Maricel Blanch. Tanca la secció l’anàlisi de Gabriel Garroum sobre les eleccions municipals turques. El partit d’Erdogan perd les alcaldies d’Ankara i Istanbul, cop que podria posar en risc la seva xarxa clientelar.
En l’obertura de la secció “Expressions”, Guille Larios recupera la figura de Shum, l’enigmàtic caricaturista, ninotaire, dibuixant, poeta i cartellista del moviment obrer dels anys 20 i 30. Després de passar per la presó i l’exili, va morir a Mèxic el 1967. Tot seguit, el relat ‘Viure en l’embús’, de Yeray S. Iborra, acompanyat d’una il·lustració de Paula R. Zapata. Les ressenyes literàries d’aquest número donen a conèixer les publicacions Qui vol el fi, vol els mitjans(Antonio Gramsci), Persecució (Toni Sala) i La mort lenta (Xavier Mas Craviotto). Les signen David Palau, Marc Rovira Justribó i Laura G. Ortensi, respectivament.
A la contraportada, Àlex Romaguera conversa amb un exmediador en el conflicte basc a la dècada dels 90, quan estava més enquistat que mai. La mediació va fracassar per diverses raons, però li va servir per buscar camins per educar en la pau i la no-violència. Un d’ells és el projecte Hebras de Paz, gràcies al qual adolescents d’arreu d’Europa pinten el Guernica i reflexionen entorn el seu significat. Amb una fotografia de Victor Serri.
Suplement de la Fira Literal
En l’edició de la ‘Directa’ 475 hi trobareu setze pàgines especials sobre la Fira Literal, que se celebrarà del 10 al 12 de maig al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona. Hi trobareu biografies dels escriptors Eiríkur Örn Norddahl i Silvia Federici de la ploma de Laura Sandoval i Marina Sánchez Cid, respectivament. A més, tots els detalls de la programació, amb conferències, debats, presentacions, actuacions musicals i els espais Calma, Kanalla i Mercat del llibre. Reblem la contraportada amb una carta de Jordi Cuixart i una reflexió de Laura Rosel.