Durant quatre dies, del dilluns 28 de febrer al dijous 3 de març, s’ha celebrat a la Fira de Barcelona el Mobile World Congress (MWC), on s’han trobat les grans companyies tecnològiques per vendre les últimes novetats i centrat en 5G, el Metavers o la intel·ligència artificial. En paral·lel, des de la campanya Electrònica Justa de SETEM Catalunya, s’ha organitzat el Mobile Social Congress, per posar una mirada crítica al model de producció i consum d’aparells electrònics actual.
Darrere un smartphone, a banda del plàstic, hi ha entre trenta i cinquanta materials, la majoria d’ells metalls com l’alumini, el coure, l’or, la plata, el cobalt o el liti. En quina part del mòbil es fan servir i per què? Quins són els principals països productors i quin impacte social i mediambiental genera la seva extracció?
En molts casos, la producció i el tractament d’aquests materials van associats a condicions laborals perilloses, salaris baixos, treball infantil i elevats nivells de contaminació. Actualment, l’organització International Rights Advocates (IRA) està immersa en un procediment judicial que posa en el punt de mira les grans tecnològiques Apple, Dell, Microsoft, Google i Tesla pel seu negoci amb el cobalt. Sis nens van perdre la vida i altres vuit van resultar greument ferits a les mines congoleses i les catorze famílies no s’han quedat de braços plegats. Els anomenats minerals de conflicte, sobre els quals hi ha la campanya internacional #ConflictMinerals, quan són venuts o comercialitzats, juguen funcions clau alimentant conflictes armats i abusos de drets humans. Un grup d’investigació de Nacions Unides ja va evidenciar el 2015 la persistència del contraban de minerals en zones de conflicte al Congo i com l’exèrcit i alguns grups armats participaven del seu comerç.
A més de l’impacte sobre els territoris i les persones que hi habiten, ja el 2017, un informe de Greenpeace dels Estats Units alertava que des del 2007 s’havien utilitzat aproximadament 968 terawatts per fabricar mòbils intel·ligents, gairebé equivalent a un any de subministrament d’energia per a l’Índia. Segons European Environmental Bureau (EEB), la fabricació de nous mòbils és el que causa un impacte mediambiental més gran a Europa en relació amb altres productes elèctrics.
Avui dia, la indústria del mòbil està lluny de models més sostenibles i circulars, que busquin alternatives als impactes socials i ambientals del sector miner, i que conservin i reutilitzin els materials ja en circulació. D’acord amb un estudi de Fairphone, que desenvolupa telèfons reduint l’impacte mediambiental i social, desgranem els metalls principals en l’aparell mòbil i els seus efectes.
Part Exterior
Alumini
A l’exterior del mòbil, actua com un dissipador de la calor dels circuits electrònics a l’ambient. En ser un metall suau, permet ser mecanitzat amb precisió. La mineria d’alumini causa malalties respiratòries tants als miners com a les poblacions que viuen al voltant de les mines. Es produeix a la Xina, l’Índia i Rússia, entre altres.
Zinc
S’usa a l’exterior del mòbil i per a peces petites, com xips i microprocessadors. Té una alta ductilitat i es deixa deformar fàcilment, a més de ser econòmic, però té un elevat impacte ambiental, semblant a les mines de ferro o coure, en zones de protecció natural. Es produeix a la Xina, el Perú, Austràlia i altres.
Magnesi
Els aliatges de magnesi per a l’exterior del mòbil permeten ser tractats fàcilment i absorbeixen bé les vibracions. Provoca un gran impacte ambiental per emissions de CO₂ durant l’extracció i per l’ús d’aigua. Sobretot, es produeix a la Xina.
Pantalla tàctil
Indi
Per a la pantalla tàctil l’òxid d’indi estany In2 O2 Sn és imprescindible. Deixa passar la llum i a la vegada condueix l’electricitat, de manera que pot detectar on es troba el dit a la pantalla. L’extracció d’indi té un alt risc d’impactes mediambientals i de residus radioactius. Es produeix a la Xina, Indonèsia i Myanmar.
Estany
Té un elevat impacte ambiental en zones de protecció natural i el 20% de l’extracció es fa en mines petites, sobretot a Bolívia, el Congo i Indonèsia, on els riscs de salut i de seguretat són més grans.
Bateria
Liti
Els elèctrodes d’una bateria Li-Ion estan fets de liti i carboni, cosa que fa que les bateries siguin molt lleugeres. L’extracció de liti va associada a conflictes per l’aigua a les comunitats locals. Es produeix a Xile i a l’Argentina.
Cobalt
En molts aspectes, el cobalt va fer possible les bateries recarregables d’ions de liti i així també els telèfons mòbils. Ofereix la densitat d’energia més alta i és clau per augmentar la durada de la bateria. L’extracció d’aquest mineral està vinculat al treball forçat de menors i a riscos de salut i de seguretat, alhora que genera greus problemes ambientals en zones de protecció natural, principalment al Congo.
Placa mare
Silici
És la base dels semiconductors en molta electrònica, en algunes condicions, condueixen l’electricitat, però en altres, actuen com a aïllant. Les mines d’extracció tenen impactes ambientals en zones protegides i a més, requereix energies fòssils en el procés de producció. Es produeix a la Xina, a Rússia i Noruega.
Components dels circuits de l’electrònica
Coure
S’utilitza per produir cablejat, ja que condueix l’electricitat i la calor de manera molt eficient. Té un elevat impacte ambiental, però alhora també un gran potencial de reciclatge. Es produeix a la Xina, Perú i Xile.
Plata
La conductivitat tèrmica i elèctrica de la plata són insuperables i no es poden substituir fàcilment per materials menys costosos. Sovint la seva extracció té lloc en les mateixes mines d’or o de coure i suposa un risc de contaminació amb mercuri i desforestació. Es produeix a Mèxic, el Perú, la Xina i Rússia.
Or
Els circuits elèctrics solen rebre una fina coberta d’or perquè no es corroeixin i així garanteix una connexió duradora. La seva extracció comporta grans riscs ambientals i de seguretat, contaminació amb mercuri i desforestació. Es produeix a la Xina, Rússia, Austràlia i els Estats Units.
Tàntal
S’afegeix als condensadors per regular la tensió i millorar la qualitat d’àudio d’un dispositiu, però té un elevat impacte ambiental en zones de protecció natural i pels residus radioactius. En els països on s’extreu, al Congo, Ruanda i el Brasil, s’han detectat condicions de salut i seguretat precàries i existència de treball infantil.
Pal·ladi
S’utilitza en els condensadors i genera un alt nivell de contaminació en les zones mineres, alhora que s’hi donen condicions laborals abusives a Rússia i Sud-àfrica.
Micròfon i altaveu
Níquel
Es troba en els altaveus i micròfons, perquè és un conductor tant de vibracions com de corrent elèctrica. Comporta un risc molt elevat de contaminació ambiental, sobretot amb les deixies minerals que no s’aprofiten. La seva extracció, a Indonèsia, Filipines i Rússia, està associada amb malalties respiratòries
Neodimi
Els aliatges d’aquest mineral s’usen en els imants dels altaveus i el micròfon, perquè és un metall molt fort i permet miniaturitzar els telèfons mòbils. Anomenats elements de “terra rara”, estan associats a substàncies radioactives i tenen un impacte mediambiental gran. La seva extracció sovint està vinculada a mineria il·legal a la Xina.
Vibració
Tungstè
Es fa servir en el motor de vibració per fer un mecanisme de contrapès, té un impacte ambiental moderat i encara és abundant. L’extracció en mines petites, però, va associada amb treball infantil i condicions de treball abusives i perilloses a la Xina, el Vietnam i Rússia.