Des de la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària del País Valencià (XEAS PV) estem fent difusió del nostre manifest “Canviem el futur, donem-li la volta a tot”. Mirant-ho amb perspectiva, aquest procés ens ha servit, fonamentalment, per a dues coses:
Primera, ens ha donat l’oportunitat de tindre un debat polític i posicionar-nos sobre algunes qüestions clau. En una organització amb cert recorregut com aquesta, moltes de les decisions del dia a dia són eminentment pragmàtiques. Però hi ha moments en què és imprescindible parar i reflexionar col·lectivament.
En juny de 2023, el context ho requeria. La dreta havia assolit el govern autonòmic i el de molts municipis del País Valencià. Tot i que, en els últims anys, la relació de l’economia solidària amb les anomenades “institucions del canvi” havia sigut inconsistent i amb pocs resultats efectius, érem conscients que venia un panorama pitjor. L’ambient era tens i les cares, llargues.
Com jugaríem en el nou escenari? Teníem, bàsicament, dues opcions. O bé rebaixar el nostre discurs i fer-lo compatible amb el d’unes institucions conservadores (una economia social que pot aportar en positiu, però no pretén transformar el sistema) o bé donar per fet que no rebríem molt de suport oficial, i mantindre una perspectiva segons la qual l’economia solidària és una de les puntes de llança que han de capgirar el sistema capitalista.
Els estómacs ens demanàvem agafar aquesta segona opció. Però teníem dubtes. Encara depenem, en bona part, del finançament públic, i aquest posicionament crític ens ho posaria difícil en aquest sentit. Tanmateix, el debat es va decantar de seguida. La ràbia ens demanava apropar-nos als objectius que ens havien portat a ser part de XEAS: teixir relacions econòmiques amb lògiques oposades a les del mercat, generar projectes comunitaris amb impactes positius cap a dins i cap a fora, lluitar contra les desigualtats anant a les seues causes estructurals, trobar fórmules respectuoses d’habitar els ecosistemes… Va ser reconfortant comprovar que aquestes idees, que tanta gent veu com a radicals, eren compartides, i continuaven emocionant-nos.
Segona, difondre el manifest ens està fent ampliar la nostra xarxa d’aliances. XEAS PV, com a node territorial vinculat amb la REAS estatal, és una iniciativa mitjanament coneguda entre els projectes valencians que tracten de fer una economia diferent. Fa anys que tractem de ser per a ells un mecanisme d’intercooperació i d’incidència política.
Tanmateix, som desconegudes per a la majoria d’entitats i col·lectius que no fan activitat “productiva”. Sempre hem pensat que tenim moltes connexions potencials amb els moviments socials. Però, avui dia, aquestes no coneixen el nostre projecte.
Pensem que una economia solidària ha d’estar obligatòriament en contacte amb projectes que defensen el territori i les comunitats. Però també creiem que és important que lluites molt diverses contemplen la dimensió econòmica. Si no canviem la nostra forma de produir, distribuir i consumir, mai acabarem amb l’explotació, la depredació ecològica o el patriarcat.
Per això, estem decidides a ajudar a construir un front comú que no es quede a soles en la crítica, sinó que impulse canvis que es noten en la vida de la gent. I el manifest “Canviem el futur, donem-li la volta a tot” pot ser un dels passos fonamentals d’aquest camí.