Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Recomanacions a peu de llibreria

La Rocaguinarda al Guinardó (Barcelona), La Repartidora i La Rossa a Benimaclet (València), Detroit Llibres a Alcoi, El Refugi a la Seu d'Urgell, El Tinter a la Pobla de Segur, La Irreductible a Lleida, La Lluerna a Ripoll, La Irreal a Tortosa, VaDLlibres a Ciutadella de Menorca, Drac Màgic a Palma i La Llibreria de Perpinyà. Hem demanat a les responsables d'aquestes dotze llibreries de proximitat d'arreu dels Països Catalans que recomanin un parell de novetats per aquest Sant Jordi. Una vintena llarga de llibres triats amb ull clínic de llibretera

| Victor Serri

Arriba una nova festa de Sant Jordi en la qual, després del trasbals pandèmic dels últims dos anys, les parades de carrer i els mostradors de les llibreries presencials de tota la vida tornen a reclamar protagonisme. La Directa ha demanat a les responsables d’una dotzena d’establiments repartits arreu dels Països Catalans que trïin un parell de volums entre les novetats que en aquest dia del llibre es podran trobar remenant en els seus taulells i prestatgeries. Llibreries de llarga trajectòria o gestació recent, però totes elles marcades pel sentit de proximitat als seus territoris (barris o ciutats allunyades de les grans zones comercials), a qui hem demanat que trïin amb total llibertat, però defugint els previsibles “llibres més venuts” dels quals aquests dies sentirem a parlar fins a la sacietat, i pensant en el seu públic i específic i en l’entorn on estan situades, on duen a terme una tasca imprescindible de dinamitzadores culturals.


Àngel Campabadal i Màrius Lou de Rocaguinarda (el Guinardó, Barcelona)

Love Song de Carlos Zanón, Ediciones Salamandra. “El darrer llibre del nostre veí Carlos Zanón el consolida com un dels millors representants del noir del país, així com un dels autors que fa la millor narrativa actualment. A Love Song, tres personatges molt potents -Jim, Eileen y Cawboy-, músics coneguts, s’embarquen sota bandera pirata en una gira per locals i càmpings de la costa mediterrània, fent versions tan sols de temes compostos el 1985, viatjant en una Camper California, acompanyats de Polidori, un xofer on retrobem Sandino, protagonista de Taxi. Una de les millors novel·les que he llegit aquest any. Zanón es escriptor, poeta, músic i tot ho trobem a Love Song”.

Josep Cabrero Arnal (C. Arnal), itinerari d’un dibuixant genial de la Cooperativa Rocaguinarda, Editorial Pol·len. “Ens fa molta il·lusió presentar la primera obra de la nostra cooperativa, sobre la vida i obra d’un guinardorenc oblidat i que va morir, fa quaranta anys, exiliat a França. Com diu en el pròleg Jaume Capdevila, Kap, “va deixar una obra monumental que va fiblar milions de lectors a França i arreu del món. L’univers del gos Pif fou durant anys un lloc fascinant on els infants francesos podien somiar i riure…”. Nosaltres volem destacar, també, tot el seu treball dels anys trenta a Barcelona en les revistes infantils TBO, Pocholo, etc., però també la sàtira política i eròtica publicada a L’Esquella de la Torratxa i el Papitu. I no oblidar el seu internament a Mauthausen, on dibuixar li va salvar la vida”.

Llibreria Rocaguinarda

 

Miquel Albero i Pol Maese de la llibreria El Refugi (la Seu d’Urgell)

Padrines, cròniques de la maternitat i criança d’una generació silenciada de diverses autores, Pagès Editors. “Un homenatge a les padrines. Una recopilació d’entrevistes, a través del format còmic, confidències d’àvies d’entre 80 i 90 anys de les comarques de Ponent. En total, sis padrines, sis testimonis, que cobren vida a través de les il·lustracions de sis artistes diferents: Mariona Visa, Clara-Tanit, Lorena Rivega, Alba Feito, Isabel Vila, Laia Arqueros i TintaFina. Testimonis al voltant de la maternitat i l’experiència que recullen dones del món rural. Amb una edició acurada i preciosa de la col·lecció DobleTinta de l’editorial Pagès Editors. Un llibre íntim i tendre per entendre l’actualitat des d’un prisma femení”.

Trenqueu en cas d’emergència de Carla Vall, Editorial Univers. “Segons paraules de l’artista Paula Bonet, “Carla Vall mira on la majoria no vol mirar i amb el seu treball trenca el pacte de silenci que l’agressor imposa”. Fa poc vam tindre la sort de presentar el llibre de Carla Vall i arriba als budells. Ens posa al mirall de la situació actual de les violències masclistes, amb una visió dura però alhora esperançadora. Un llibre que, a través d’un llenguatge amè i entenedor, exposa situacions actuals, reptes, propostes i horitzons per combatre aquesta lacra”.

El Refugi


Jordi G. Miravet de La Repartidora (Benimaclet, València)

Sota Ciment d’Olga Mollà, Caliu Espai Editorial. “A través d’un relat intergeneracional, aquest llibre il·lustrat tracta una de tantes històries reals de les famílies que vivien a l’Horta i han estat obligades a un exili forçat. La causa comuna: el model imperant basat en el creixement de les ciutats i l’arraconament de formes de viure lligades a la terra i al marge de consumisme”.

Socarrades d’Eva Calabuig i Carles Vercher, Editorial Caliu. “Un conte escrit en vers i de lectura lleugera, a través del qual es conta la història de la crema de Xàtiva en mans del Borbó Felip V. És accessible per a tots els públics perquè s’allunya dels models de text històric amb llenguatge més tècnic i dens, amb la intenció de ser un material divulgatiu amb moltes possibilitats de ser treballat des de l’àmbit educatiu”.

La Repartidora

 

Joan Roure i Raquel Fontecha de La Irreductible de Lleida

Guilleries de Ferran Garcia, Editorial Males Herbes. “Definida com a Western crepuscular, el que fa tan addictiva aquesta obra és la manera que té Ferran García de conduir-la; l’arquitectura emprada en la seva construcció i, sobretot, la forma que el taradellenc ens la conta, amb bellesa en la narració, però també amb cruesa i violència quan la història així ho demana. Tot queda embolcallat en una atmosfera de misteri que es manté fins al final. Al principi pot semblar complicat encaixar totes les peces del trencaclosques, però a mesura que avancem, anirem descobrint tots els perquès. Atenció també als personatges, d’aquells que recordes molt de temps”.

El silenci de l’angle de Teresa Ibars, Editorial Fonoll. “En la commemoració de l’any Viladot, l’escriptora i arxivera Teresa Ibars ens presenta aquesta biografia del geni d’Agramunt que trenca els esquemes del gènere. Una gran ocasió d’acostar-nos a l’obra de Guillem Viladot d’una manera original. Ibars ens dona a conèixer la seva trajectòria al mateix temps que ens mostra les seves connexions amb personatges pintorescs de la societat cultural de l’època. La d’Aitona ha estat molt temps treballant amb el profús arxiu de l’escriptor i ara ens lliura aquest llibre que en poc temps ja ha esdevingut imprescindible en el coneixement d’un dels autors més importants que ha donat la literatura catalana”.

La Irreductible

 

Alodia Clemente de la Llibreria La Rossa (Benimaclet, València)

Lunática d’Andrea Momoitio, Libros del KO. “És la història de María Isabel, una prostituta de Bilbao que va aparéixer morta cremada en la seua cel·la i va ser el detonant de la vaga de prostitutes de Bilbao a la fi dels anys setanta. Però la història del llibre no és la vida de Maria Isabel (que també), sinó una denúncia de les condicions (males condicions) i de les vexacions a les quals s’enfrontaven totes aquelles persones que no encaixaven en el que el sistema esperava d’elles”.

L’infame Rosalie d’Évélyne Toruillot, Editorial Tigre de Paper. “Una novel·la curta però intensa. Intensa en la profunditat del relat i de la denúncia. És un crit contra l’esclavitud, la xenofòbia i el masclisme i és, també, una reivindicació de la dignitat de les persones. Ens compte la història de les dones negres esclaves durant el segle XVIII, des dels seus propis pensaments, desitjos i enyorances, i la seua necessitat de ser lliures havent nascut esclaves”.

Llibreria La Rossa

 

Carla Escarrà i Marta Barceló de la Llibreria La Lluerna (Ripoll)

Dones ramaderes. 36 mirades de futur d’un ofici ancestral d’Inés Butrón, Cossetània edicions. “Ens acosta d’una forma agradable i divulgativa a la ramaderia extensiva catalana des d’una mirada estretament feminista. L’autora, cuinera de vocació, ens presenta 36 projectes encapçalats per dones. Des de l’Empordà, la Cerdanya o el Pallars, passant per les Guilleries i arribant al Camp de Tarragona, coneixem dones molt diverses amb una característica comuna: es dediquen a cuidar bestiar d’una forma totalment respectuosa amb el medi ambient per oferir-nos des de làctics de tota mena a carn de diferents animals. A més, el llibre està organitzat per estacions, d’aquesta manera la lectura ens transporta per les diferents etapes de l’any mentre obrim els ulls a un ofici tant ancestral com necessari, on és important visibilitzar totes aquestes dones en un entorn tradicionalment associat a un rol masculí”.

Solteres  i encantades. Sobre l’estigma de la solteria femenina i com esquivar-lo de Núria Viladomat i Canudas, Angle Editorial. “S’han escrit molts llibres de solteria, però la majoria parlen de la solteria com una decisió personal en detriment de la parella o com a fenomen antropològic estigmatitzat amb un llenguatge acadèmic i científic. Solteres i encantades parla de l’estat de la solteria des d’una veu molt més propera, des del fet de poder abordar les inseguretats i els processos emocionals crítics que s’activen quan d’una manera no triada una dona és soltera. Com es construeixen els vincles d’intimitat quan no es té parella? I els sexuals? Com s’organitza la vida econòmica quan s’és una i les despeses estan pensades per ser dos? Com s’encara la maternitat? Aquest llibre entra en el dia a dia més personal des de les solteres i intenta treure-li el drama alhora que no obvia el repte que se’n deriva. Realisme, sensibilitat i proximitat”.

Llibreria La Lluerna


Júlia Albesa Valls de La Irreal (Tortosa)

Terres Mortes de Núria Bendicho, Anagrama. “L’escriptora du el lector cap a un racó obscur del desig, l’amor i les relacions. En un entorn rural, l’assassinat d’un germà d’una família que viu a un mas centra el misteri. Qui? Per què? Com passa a tots els pobles, tothom té alguna cosa a dir. Sublim”.

Les closques de Laia Viñas, L’Altra Editorial. “Una història que comença amb el retrobament de l’Arnau amb la seua filla després d’anys sense tenir contacte. Així comença una història de tres generacions d’una família que creix en una casa del Delta de l’Ebre passa per Suïssa i acaba a Barcelona. Una novel·la costumista d’un entorn hostil i pobre que pateix la guerra civil i la pobresa de la postguerra. Amb la prosa de Viñas pots sentir la duresa de la terra, la dolçor dels seus fruits, el patiment de les desgràcies, però cal llegir en atenció perquè l’escriptora té un estil subtil i poètic. Una bona entrada per saber més del Delta de l’Ebre i la seua gent i història (però recordeu: el Delta de l’Ebre no és lo mateix que les Terres de l’Ebre)”.

La Irreal


Dolors Boatella de vaDllibres (Ciutadella de Menorca)

Lena al descobert de Carolina Montoto, Editorial Les Hores. “Na Lena es replanteja la seva vida i aquest punt d’inflexió és el motor d’una novel·la que ironitza sobre la precarietat laboral i social, sobre què significa per una dona arribar a la cinquantena i aprofundeix sobre la importància de la memòria històrica que és col·lectiva i també personal. Una lectura original i addictiva que us durà, com a la protagonista, a Menorca”.

Reunió de Natasha Brown, L’Altra Editorial. “Fer tot allò que s’espera que facis, ser tot allò que et van dir que havies de ser i amb tot, no encaixar. Amb una traducció de Maria-Arboç Terrades, la protagonista ens narra la seva història de superació, d’esforç i d’èxit socialment acceptat que ens invita a qüestionar profundament. Un trajecte que la durà a reunir-se de cara amb les intoleràncies de classe i el cinisme del poder que no digereixen el talent d’una dona negra i brillant. Una lectura intensa i directa que us remourà”.

“Les dues lectures, ben diferents, comparteixen evidenciar la precarietat social i política d’una modernitat i progrés intolerant amb les diferències, amb els sentiments, amb la història, en definitiva, ens fan preguntar-nos quin sentit té tot plegat, quina vida portem i com costa agafar aire per gestionar cada dia. Les dues són escrites per dones que parlen de la seva experiència i les seves paraules ens les podrem fer nostres”, assenyala Dolors Boatella.

vaDllibres


Lucia Pitrelli i Laia Alegret de la llibreria Drac Màgic (Palma)

Les llibreteres de la Drac Màgic coincideixen amb les de La Irreductible a recomanar Guilleries de Ferran Garcia, Editorial Males Herbes. “Aquesta novel·la atrapa el lector amb el seu estil àgil, líric i amb veu pròpia. Les descripcions dels paisatges i dels personatges gaudeixen d’un deix estrafolari que conviden al lector a fer una lectura ininterrompuda de l’obra. Aventura en un entorn oníric, història i un viatge on el protagonista, en Boí, descobrirà l’amistat, l’amor i el dolor”.

La señora Potter no es exactamente Santa Claus de Laura Fernández, Random House Mondadori. La darrera novel·la de Laura Fernández és un festí literari en tots els aspectes. En aquests temps saturats d’autoficció, l’autora fa un homenatge amb majúscules a la ficció; amb un estil personalíssim i hipnotitzant, amb personatges que gairebé es deixen acariciar amb les mans i amb un domini del llenguatge i la tècnica que et fa badar la boca durant les seves més de 600 pàgines. Laura Fernández ens proposa un viatge apassionant que recomanaríem a tothom que estimi llegir.

Llibreria Drac Màgic


Pau Grau i Mira de Detroit Llibres (Alcoi)

Suburbis del paradís de Silvestre Vilaplana, Editorial Alrevés. “Des de la Col·lecció Crims.cat, Vilaplana continua creixent dins el gènere negre i ho fa amb una proposta sobre una trama criminal relacionada amb un partit d’extrema dreta en ple ascens electoral. Una trama de ficció al voltant d’un fet ben real: la impunitat amb què sempre ha actuat i encara opera la ultradreta al País Valencià”.

A l’ombra d’Amazon d’Alec McGillis, Edicions del Periscopi. “Un retrat periodístic, però amb un estil narratiu que retrata molt bé les conseqüències per a les persones de les polítiques que posa en marxa l’empresa més gran del comerç mundial. Un llibre que contribueix a comprendre com és d’important prendre consciència de quin model de consum necessitem”.

Detroit Llibres

 

Guillem Lluch Torres de la llibreria El Tinter (la Pobla de Segur)

Les ànimes sordes d’Albert Villaró, Medusa Editora. “Molts crèiem que Obaga era la novel·la fundacional de l’univers villaronià, però la jove editorial Medusa Editora -creada i feta des del Pirineu, però amb vocació global- ens ha permès descobrir una novel·la encara anterior, de fet, la primera novel·la d’Albert Villaró. Es tracta de Les ànimes sordes, una història que conté unes bones dosis de sentit de l’humor i d’intriga. És també una bona manera de fer un salt al passat i rescatar aquell Villaró que a principis de la dècada dels 2000 iniciava una carrera literària que ha estat d’allò més prolífica i exitosa”.

Junil a les terres dels bàrbars de Joan-Lluís Lluís, Club Editor. “És molt difícil, per no dir impossible, determinar que una novel·la és la millor de l’any. Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís, ha rebut aquesta distinció per part d’Òmnium i, si més no, és una molt i molt bona novel·la. Cal reconèixer que, a priori, la temàtica -l’aventura d’una adolescent de l’imperi romà que emprèn un viatge per terres bàrbares- no em suposava un reclam especial. Calen, però, poques pàgines per enganxar-te a una història fascinant, on s’aborden reflexions sobre la importància del llenguatge i l’escriptura, sobre la llibertat o la convivència entre civilitzacions. Al final, sempre és difícil determinar qui són els bàrbars i qui els civilitzats”.

Llibreria El Tinter


Joana Serra de La Llibreria de Perpinyà 

Catalunya Nord: 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país, coordinat per Eric Forcada, Associació Arrels. “L’Associació Arrels va néixer l’any 1981 a Perpinyà i és l’embrió de Ràdio Arrels, l’única ràdio nord-catalana que emet 100 % en català i de les poques tan fidels a la llengua a la resta dels Països Catalans, així com de les escoles Arrels, públiques i immersives. Després de 40 anys, l’associació ha publicat un llibre en el que fa un retrat col·lectiu de la història de la Catalunya Nord a través d’esdeveniments socials, econòmics, polítics i culturals entre 1981 i 2021 amb el suport de recursos radiofònics de l’arxiu d’Arrels. El recomano perquè és un llibre que no tindrà un gran ressò mediàtic, però que permet conèixer de prop Catalunya Nord”.

Poesia completa” Volum 1 : 1940-1960, de Joan Brossa, Univers. Amb dició a càrrec de Glòria Bordons. “Un volum imprescindible per entendre l’evolució i la variació de la poesia brossiana, com també entendre els lligams amb les altres branques de la seva obra, com el teatre, prosa o la part visual”.

Llibreria de Perpinyà

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!