Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

"Si el pla Caufec es porta a terme, no els hi deixarem un camí planer"

El tàndem PSC i CDC que governa la localitat ha aprovat els permisos d'obra per començar la primera fase del projecte, aturat fa vuit anys, que preveu la construcció d'un gran centre comercial i 600 habitatges d'alt standing

Fa 25 anys que l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat va aprovar per primer cop el que s’anomenaria popularment com a pla Caufec, el projecte urbanístic amb major oposició veïnal al municipi que s’ha traspassat de generació en generació. Després d’uns anys de lluita intensa al carrer, entre 2005 i 2009, les obres, que ja havien començat, van hivernar, però les notícies de la seva represa han ressonat cíclicament els darrers tres anys als mitjans de comunicació.

Ara ja s’han reprès les obres d’urbanització i, per aquesta raó, el juliol passat, la renovada assemblea de la Plataforma Popular contra el pla Caufec va fer la seva presentació pública, al crit de “Tornen els voltors! Aturarem les màquines!”. En un dels primers comunicats, el col·lectiu va informar de la situació: “El pla Caufec quedà ferit per uns càlculs desmesurats, però també per una lluita veïnal constant. El pla fou aturat, però no vençut. Ja fa uns anys que ens diuen que desperta. S’han reprès les obres d’urbanització dels carrers i, ni que sigui a pedaços, el pla Caufec vol tornar a caminar. El moment de tirar endavant el projecte ha arribat després de diversos globus sonda del govern local per mesurar les reaccions a un pla inevitable i necessari pel seu model de ciutat i els compromisos amb la família Sanahuja, amb qui l’ajuntament s’ha entès perfectament des que el 2001 va comprar el projecte”.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme, Eduard Sanz (PSC), que també ha heretat la urbanització i els arguments esgrimits per impulsar-lo, reconeix amb paraules ben mesurades que sempre han confiat en el fet què “suposa un benefici significatiu per a la inversió econòmica, l’ocupació i la reordenació urbanística de la zona i que, en un moment o altre, havia de començar”.

Experiència i renovació a la lluita

Vuit anys després que la lluita es focalitzés en les conseqüències repressives, les excavadores han tornat a fer soroll a la falda baixllobregatina de Collserola. Les poques i petites màquines que hi ha ara s’han dedicat a arreglar carrers i fer tot el necessari perquè l’Ajuntament concedís el permís d’obres: reposar arbres morts, reparar enllumenat, asfaltat del camí que porta a les torres elèctriques o arreglar el rec malmès.

Vuit anys després que la lluita es focalitzés en les conseqüències repressives, les excavadores han tornat a fer soroll a la falda baixllobregatina de Collserola
Malgrat la mediatització del pla urbanístic, a causa també de la mediàtica oposició, Nayim Arguimbau Casado, un dels nous membres de la plataforma, afirma que “tot aquest procés ha estat molt ràpid i silenciós”, i admet que “la situació és desfavorable; legalment poc es pot fer. L’únic que queda és la lluita popular al carrer, visualitzant que el govern no ha comptat per res amb l’opinió i el posicionament del poble”. Pel que fa a les expectatives de la mobilització al carrer, Arguimbau explica que tenen molts motius per aturar el pla i aturar les màquines: “Des de la plataforma tenim molt clar que anirem fins on puguem. Hem de fer molta pressió perquè que es vegin amb l’obligació de parar-lo o, com a mínim, replantejar-s’ho.

I no tenim cap dubte de que si el pla s’ha de portar a terme, almenys que sigui lluitant. No els deixarem un camí planer”. En aquest sentit, afegeix, “es nota la vitalitat de la gent jove a la plataforma, acompanyada en tot moment per l’experiència de persones que encara resten de l’anterior etapa i del grup antirrepressiu ‘Ni Muts ni a la Gàbia’. És una barreja molt positiva que ens fa caminar amb cor i cap”. Eulàlia Herranz Parés, activista històrica del barri de Finestrelles contra el pla Caufec, s’alegra de veure molta gent jove “amb moltes ganes de fer moltes coses i d’evitar a tota costa que es desenvolupi el pla”.

Una setantena de persones van participar en l’assemblea convocada el passat 4 d’octubre, amb l’objectiu d””per aturar les màquines i acabar definitivament amb l’especulació que fa tants anys que patim a Esplugues” |  Àxel Marin Melgar

 

Quatre dies després que, el passat 30 de setembre, un incendi cremés més de 10 hectàrees de matoll i pi de la serra de Collserola, a tocar del pla Caufec, el tàndem PSC i CDC va aprovar i concedir els permisos d’obra per començar la primera fase del projecte urbanístic. Aquest primer esglaó del pla Caufec-Porta Barcelona consisteix en la construcció d’un gran centre comercial i 600 habitatges d’alt standing.

Quatre dies després que un incendi cremés més de 10 hectàrees a Collserola,  el tàndem PSC i CDC concedir els permisos d’obra de la primera fase del projecte

Després de protestar durant la celebració del darrer ple municipal del setembre, el col·lectiu contrari a la urbanització va convocar una assemblea oberta pel dimarts 4 d’octubre, amb l’objectiu d’organitzar-se “per aturar les màquines i acabar definitivament amb l’especulació que fa tants anys que patim a Esplugues”. A la trobada hi han participat una setantena de persones que han posat en comú la situació actual, tant de desenvolupament del projecte com de forces i possibilitats de la plataforma.

Perspectives de la mobilització

Respecte a les expectatives d’aturar el projecte urbanístic als despatxos, Herranz admet que són poques: “En termes legals existeix una opció, i és que el Consorci del Parc de Collserola faci pressió perquè la zona del pla Caufec es declari zona de transició, que no existeix i que hauria de ser-hi, està aprovat, per al bon desenvolupament del Parc Natural. El problema és l’oposició que hi ha dins el Consorci i la lentitud de les qüestions administratives i legals. Només cal dir que la seva vicepresidenta és na Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues. La guineu vigilant les gallines”. Nayim Arguimbau comenta que la plataforma té diverses accions preparades i d’altres que s’estan gestant: “L’objectiu és arribar a la població d’Esplugues perquè estigui informada. Si el pla Caufec-Porta Bcn pot arribar a estar en boca de la gent, serà una petita victòria per nosaltres i un pas molt important per poder parar-lo”.

Membres de la plataforma van registrar una instància a l’Ajuntament per tal de debatre una proposta ciutadana que exigeix l’aturada cautelar del pla

El dilluns passat, membres de la plataforma van registrar una instància a l’Ajuntament per tal de debatre, al proper ple municipal del 19 d’octubre, una proposta ciutadana que exigeix l’aturada cautelar del pla per informar la població dels inconvenients, fer diferents estudis entorn de tot el que comportaria la urbanització i una consulta ciutadana. Arguimbau fa una crida a què la població registri més instàncies i anuncia que hi haurà una concentració el mateix dia 19. També es presentaran al·legacions tan bon punt el permís d’obra surti publicat al butlletí oficial, i alhora es demanarà la convocatòria d’un ple extraordinari. “Entenem que les eines institucionals no esdevindran en cap cas una solució al problema, ja que per aquesta via no es pot aconseguir res perquè es tombarà tot a través de la majoria absoluta que té el PSC de la mà de CDC, però facilita dues coses molt importants: temps i que la gent s’informi sobre un gran problema que es diu Pla Caufec-Porta Bcn”.

Durant els 25 anys des de que es va iniciar el projecte, que ha aixecat tantes passions, ha anat passant de mans i ha posat contra les cordes diferents governs locals, però mai ha deixat de comptar amb una forta resistència, en defensar la part de la falda de Collserola afectada. Al llarg d’aquest temps, Eulàlia Herranz sosté que “des de l’Ajuntament es ven el pla Caufec com una oportunitat única amb què es crearan nous llocs de treball, hi haurà una inversió econòmica molt important i, per fi, es reurbanitzarà i adequarà la zona de la falda de Collserola, que tanta falta li fa. És a dir, el mateix discurs des de fa 25 anys”. Però de fet, contraargumenta, “és tot a la inversa: es destruiran llocs de treball del comerç local, la inversió econòmica no es mourà del pla perquè s’ho quedaran les promotores, i el poc pessic que pot rebre el poble no tindrà sentit reinvertir-lo perquè s’haurà acabat de destruir el model de poble que volem oposat al del consum i el ciment». Ara s’obre una nova etapa en l’oposició a un model econòmic i urbanístic que ja es denunciava com a insostenible abans de l’esclat de la bombolla immobiliària i que no ha canviat cap dels seus plantejaments originals. Membres de la plataforma deixen caure que “seran unes setmanes molt actives”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!