Passaven setanta minuts de l’hora prevista, quan la fiscal del cas ha pres la paraula a la sala de vistes. “Un cop estudiat el cas penso que seria d’aplicació la llei d’amnistia. Per això demano la suspensió per consultar-ho a la fiscalia general de l’Estat”, ha reblat amb un to de certa satisfacció. La Paula, asseguda a la banqueta dels acusats ho ha rebut amb indignació i estupefacció. “Estic enfadada, ens estan impossibilitant el tancament del cas. No ens han deixat ni parlar i marxem amb la incertesa de si podrem tenir resposta”, ha explicat als passadissos de la Ciutat de la Justícia. “No entenc perquè l’amnistia que hauria de ser pel meu benefici, me l’estan imposant”, reflexiona.
Cal recordar que va ser detinguda i empresonada preventivament quan tenia vint-i-tres anys, el dia de la vaga general contra la sentència del Procés
Cal recordar que va ser detinguda i empresonada preventivament quan tenia vint-i-tres anys, el dia de la vaga general contra la sentència del Procés, el 18 d’octubre de 2019. Es pregunta qui li retornarà el patiment dels dies a presó i si s’investigaran o no els maltractaments policials. “Ens han tancat a la presó per uns fets que no són ni greus per anar a judici. Tot aquest procés ha estat un patiment tant per la Paula com per l’entorn, durant anys sostenint acusacions molt greus, i ara no hi haurà ni resolució”, denuncien des del grup de suport.
La Paula considera que “l’amnistia s’ha aprovat per salvar-li el cul als presos polítics, per això s’ha impulsat, i l’Estat espanyol l’ha fet servir perquè s’amnistiïn els policies”. “No qüestiono a ningú que s’hi hagi acollit, però tampoc s’ha d’obligar ningú, perquè, de facto, permet que no s’investigui tot el que va passar. L’amnistia continua perpetuant la impunitat dels cossos policials”, afegeix.
Abans d’entrar a la sala de vistes, una concentració de suport n’ha exigit l’absolució. Martí Majoral, portaveu d’Alerta Solidària, ha posat el focus en l’antiavalots de la UIP de la policia espanyola que ha estat clau en l’acusació: “És un policia excepcional, un superpolicia condecorat. Amb una lesió puntual va aconseguir una baixa temporal, després permanent i finalment jubilació amb condecoració, amb un bon sou. Ha participat en tot”. I ha detallat: “Quan a l’Audiència Nacional en la causa del Tsunami Democràtic cap de les acusacions defensava la teoria del terrorisme, va aparèixer ell de miracle, curiosament en el moment processal oportú. Un policia que en seu judicial –en fase d’instrucció– va dir que la Paula no l’havia ferit i un any després va dir que sí. És un policia mentider, jubilat anticipadament amb un bon sou, un policia utilitzat per l’Estat espanyol per mantenir les clavegueres actives en contra de l’independentisme català”.
Norma Pedemonte, advocat d’Alerta Solidària que defensa la Paula, considera que el viscut “és una estratègia dilatòria”
Norma Pedemonte, advocat de la Paula, considera que el viscut “és una estratègia dilatòria”. “La llei d’amnistia fa mesos que està en vigor i s’hagués pogut comunicar molt abans la intenció d’aplicar-la, estalviant a la Paula un patiment”, assevera. “No sabem si la jutgessa té la intenció de fer-nos trasllat de la decisió d’aplicar l’amnistia, en cas que així sigui. Si no ho fan recorrerem, perquè s’està impedint a la Paula poder exercir el dret de ser reparada pels dies de presó provisional. El policia està denunciat per maltractaments, ell ha demanat que li apliquin l’amnistia, deixant-ho tot en la impunitat”, adverteix.
S’allarga la incertesa i, amb la suspensió de la vista oral, la lletrada Pedemonte no podrà interrogar l’antiavalots que sustenta tota l’acusació i a qui la defensa acusa de mentir. En les setmanes vinents es coneixerà l’informe de la fiscalia sobre l’aplicabilitat de la llei d’amnistia i després serà el jutjat qui haurà de determinar si s’arxiva la causa. Malgrat tot, l’apel·lació està garantida, perquè més enllà d’estalviar-se una condemna, la defensa vol batallar “per la veritat i la reparació”.