Com cada any, i ja en són 32, el segon cap de setmana del mes de juny, al vell llit del Túria, té lloc la Fira Alternativa de València, organitzada pel col·lectiu Calidoscopio, que intenta coordinar-se amb altres col·lectius per tal d’organitzar l’esdeveniment. Tot amb l’objectiu de donar a conéixer i posar en pràctica valors com l’ecologisme, el feminisme o l’autogestió. La Fira Alternativa, que enguany s’organitza sota el lema “Per què? Perquè vull”, “va nàixer a partir de la necessitat de tindre un espai vàlid per a la trobada i exposició d’altres formes de viure i de pensar”, afirmen des de l’organització.
Els col·lectius que hi participen són molts i diversos com, per exemple, organitzacions vinculades als moviments socials, o espais del món de la sobirania alimentària i l’alimentació, de l’artesania, etc. Enguany, a més, cal destacar que el Mercat Social del País Valencia (MéS) participa per primera vegada a la fira. Es tracta d’una xarxa de producció, distribució i consum de béns i serveis que funciona “amb criteris ètics, democràtics, ecològics i solidaris, i es troba dinamitzada per la Xarxa d’economia alternativa i solidària del País Valencià (Reas PV)”, segons expliquen les impulsores del projecte.
Com és habitual, les activitats programades també són diverses. En aquest sentit, es poden trobar presentacions i xerrades sobre diferents temàtiques, des de la defensa del territori o els feminismes, fins al decolonialisme
Com és habitual, les activitats programades també són diverses. En aquest sentit, es poden trobar presentacions i xerrades sobre diferents temàtiques, des de la defensa del territori o els feminismes, fins al decolonialisme, com per exemple les titulades “Feminisme des d’una perspectiva afrodescendent“, “Turisme i ciutat. Efectes conseqüències i lluites”, amb la presència dels col·lectius Espai Veïnal Cabanyal o Tot Inclós, projecte editorial dedicat a la crítica integral del turisme a les Balears; o la presentació del llibre Aborígens. Veus de la resistència pel territori, un recull d’articles periodístics publicats pel nucli de treball de la Directa al País Valencià i editats per Caliu Editorial. També cal destacar els diversos tallers que s’impartiran, com el de creació d’instruments musicals amb material reciclat o el de titelles de vareta amb taps i envasos. A més, es podrà gaudir de les actuacions de diversos grups musicals o de la Jove Muixeranga de València, entre d’altres.
Amb tot, i després de 32 anys, es fa palesa la consolidació d’un espai d’importància cabdal a la ciutat de València que, a través de diferents iniciatives i des d’un treball completament autogestionat, ha tingut la capacitat de generar una forta xarxa entre diversos col·lectius de la ciutat, i s’ha convertit en una cita “obligada” en els calendaris de molta gent.