Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un dels policies personats en la causa de Tsunami Democràtic està investigat per maltractaments i tortures

L’agent amb número de targeta d'identificació personal (TIP) 91464 va detenir les activistes Paula i Guillem Padilla durant les protestes contra la sentència del procés a Via Laietana, el 18 d’octubre de 2019. En l’actualitat, està acusat d’un delicte contra la integritat moral i de tortures per les seves actuacions

Vaga General del 18 d'octubre 2019 | Victor Serri

Enmig d’una càrrega del Cos Nacional de Policia a la Via Laietana de Barcelona el 18 d’octubre de 2019, l’agent amb número de targeta d’identificació personal (TIP) 91464 va detenir Paula. Mentre intentava ajudar un noi que era a terra, se li va llançar al damunt i ella, amb dificultats respiratòries, va demanar que no li pressionés tant el coll. Segons el relat de la jove, que aleshores tenia 23 anys, el policia va respondre: “te jodes, zorra” i va colpejar-la al cap. L’antiavalots que està investigat per maltractaments i tortures en la causa de Paula i en la de Guillem Padilla —conegut com a noi de la dessuadora taronja—,  és un dels dos policies ferits que s’han personat en la causa de Tsunami Democràtic. A més, també va intentar exercir d’acusació particular contra Paula, quan les seves lesions s’havien produït després d’haver-la detingut.

Precisament, el jutge Manuel García Castellón va admetre la seva personació amb arguments com que les lesions dels policies són “incompatibles amb el dret a la vida i integritat física”, justament quan PSOE, Junts i ERC havien pactat unes esmenes a la llei d’amnistia per incloure les persones investigades per terrorisme, sempre que no hi hagi violacions greus dels drets humans (com el dret a la vida o la prohibició de les tortures). Els dos policies personats donen suport a la decisió del jutge de l’Audiència Nacional espanyola de tipificar les protestes de terrorisme i, concretament, la defensa dels agents, José María Fuster-Fabra, qualifica els actes de “terrorisme de carrer”.

Investigada per desordres, atemptat i danys, just ara, després de quatre anys dels fets, Paula ha rebut l’escrit d’acusació de la Fiscalia. El grup de suport Paula Absolució ha publicat un comunicat on denuncia que l’envien a judici “sense imatges ni cap prova” que la incrimini. Alhora, la seva advocada d’Alerta Solidària, Norma Pedemonte, encara està pendent que s’acceptin i es practiquin diligències arran de la denúncia que van interposar el juliol del 2020 contra la policia per un delicte contra la integritat moral, d’amenaces i contra la llibertat individual. A més de lesions, vexacions, intimidacions i amenaces, Paula va estar incomunicada durant 14 hores, la detenció no es va comunicar al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona fins aleshores, contravenint diversos textos internacionals.


Cops, insults, amenaces i humiliacions

Segons relata l’afectada en la denúncia, després de colpejar-la i insultar-la en el moment de la detenció, que l’agent 91464 reconeix haver realitzat en una declaració com a testimoni, la van posar contra la paret de genolls a la cantonada de la plaça Urquinaona amb la Via Laietana, emmanillada per darrere, i finalment, dins una furgoneta de la CNP. Paula recorda que en entrar al vehicle emmanillada, va rebre una empenta que va fer-la caure frontalment i es va fer un tall al llavi, que està acreditat amb informe mèdic. Durant el trajecte, denuncia que va rebre insults i amenaces, i ja dins la comissaria de Via Laietana la van deixar en una sala amb altres persones detingudes. L’afectada recorda que hi havia joves malferits i denuncia que va presenciar com clavaven puntades de peu i cops de puny a altres detinguts.

Segons relata l’afectada en la denúncia, després de colpejar-la i insultar-la en el moment de la detenció, la van posar contra la paret de genolls a la cantonada de la plaça Urquinaona amb la Via Laietana, emmanillada per darrere

Després d’una estona, la denúncia recull que un policia va ordenar a Paula que cordés les sabates i pugés els pantalons a alguns dels detinguts. Va ser aleshores, quan explica que a un noi detingut a qui agredien li va caure un cúter a terra. El text especifica que un dels agents dirigint-se a ella, li va etzibar amb “to amenaçant”: “¿Què estás buscando con esto? ¿Qué es lo que quieres conseguir?”, “Un muerto estàs buscando? ¿Eso es lo que quieres?”, entre altres comentaris intimidatoris. Tot seguit, acostant-se amb el cúter a la denunciant l’hauria amenaçat: “Si hay un muerto, no va a ser de nuestro bando”.

A més d’altres comentaris vexatoris, la denúncia afegeix que ja al pàrquing de la comissaria de la policia espanyola de la Verneda, els agents van baixar diverses vegades de la furgoneta policial, deixant-los tancats a dins sense ventilació i van fer voltes dins el pàrquing amb el vehicle. L’afectada assegura que això es va repetir tres vegades i li va comportar “una gran angoixa”. Finalment, la jove va passar deu dies en presó preventiva.

Amb tot, entre el novembre i el desembre de 2023, el jutjat d’instrucció número 30 va citar a declarar el policia amb el número de placa 91464 i dotze agents més, investigats per vexar i maltractar Paula. I amb motiu de les primeres citacions, els sindicats SUP i AUGC van convocar una manifestació de suport als policies davant la Ciutat de la Justícia i contra la llei d’amnistia.

Per l’advocada Pedemonte, resulta evident que els agents van actuar “abusant del seu càrrec” perquè “en tot moment va prevaldre la intimidació i les vexacions”, així com l’objectiu “d’anular la voluntat” de la denunciant

Per l’advocada Pedemonte, resulta evident que els agents van actuar “abusant del seu càrrec” perquè “en tot moment va prevaldre la intimidació i les vexacions”, així com l’objectiu “d’anular la voluntat” de la denunciant. A més, els informes mèdics acrediten lesions lleus. Pedemonte considera que la base de prova ha de permetre tirar endavant el procediment, però reconeix que la dificultat és determinar qui i què ha fet cada agent, ja que “per clarificar-ho és determinant l’actitud de la policia”, conclou.

El peritatge elaborat pel Centre d’Atenció a Víctimes de Maltractaments i Tortura Sira conclou que el relat de Paula, juntament amb l’observat, així com la simptomatologia “permet afirmar que ens trobem davant un testimoni d’elevada consistència i credibilitat”. L’informe considera que “existeixen símptomes psicològics i emocionals que resulten inherents a l’agressió, podent inferir un nexe causal directe entre l’agressió i el resultat psicològic lesiu”.

Pel grup de suport Paula Absolució, es fa complicat relatar uns fets que es basen “en la teva paraula contra la d’un policia perquè no hi ha càmeres”. Alhora, consideren que és “difícil relatar la duresa i les conseqüències dels maltractaments, especialment els que no són físics”.


Un dels sis contra ‘el noi de la dessuadora taronja’

El mateix agent 91464 també està investigat per un delicte contra la integritat moral i en aquest cas també per tortures arran de la detenció el mateix dia de Guillem Padilla, el conegut cas del noi de la dessuadora taronja. El noi, que aleshores tenia 16 anys, estava assegut al mig de la Via Laietana, quan es va produir una càrrega policial i va ser reduït per un grup de sis policies.

Malgrat que el jutjat d’instrucció número 11 i l’Audiència de Barcelona van desestimar la querella, el Tribunal Constitucional considera que no es van investigar prou els fets i que hi ha “indicis” de maltractaments, ja que Padilla compta amb informes mèdics que acrediten lesions abrasives als genolls i erosives al braç, hematomes a la zona lumbar i a la cama, i inflamació al colze.

Mentre la querella contra els sis policies que el van detenir continua oberta, Padilla va ser absolt de l’acusació de desordres i atemptat contra l’autoritat el juny del 2021 per falta de proves.


L’intent de personar-se contra Paula

El març de 2023, gairebé quatre anys després dels fets, l’agent 91464 va decidir personar-se com a acusació particular en la causa contra Paula. Per Pedemonte, l’acció judicial respon a un intent d’intimidació, ja que mai el policia li havia atribuït cap de les seves lesions i, de fet, la minuta policial del 18 d’octubre de 2019 especifica que la contusió que va patir en les seves funcions va ser posterior a la detenció de la jove.

Pedemonte considera “inaudit” que en un primer moment la magistrada acceptés la personació: “sempre ha estat objectivament impossible que Paula li hagués causat les lesions”

L’agent 91464 va detenir la jove a les 18.30 h, a la confluència de Via Laietana amb plaça Urquinaona, i no és fins una hora i mitja més tard que rep l’impacte d’una “pedra o algun objecte contundent al cap i perd el coneixement”. El van evacuar i traslladar a l’Hospital Sagrat Cor de Barcelona per traumatisme cranioencefàlic lleu i dolor cervical.

A més de la minuta, durant la declaració com a testimoni en la causa va especificar que per part d’ella no va sofrir cap lesió. Així mateix, la jutgessa va remarcar que l’acusada no podia ser autora de les lesions perquè ja l’havia detingut quan es van produir i que, per tant, no eren objecte del procés. Per aquesta raó, Pedemonte considera “inaudit” que en un primer moment la magistrada acceptés la personació: “sempre ha estat objectivament impossible que Paula li hagués causat les lesions”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!