Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un vaixell ple de possibilitats

Aquest poemari d'Adrienne Rich (1929-2012) ara publicat en català ens obre un marc ple de possibilitats, encapçalat pel suport mutu i l’amor entre dones, “on res no està prohibit / on res no és permanent”, que contraposa l’ideal de competitivitat capitalista

Submergir-se en el Naufragi, d’Adrienne Rich (1929-2012) forma part del llegat d’una genealogia d’escriptores transfeministes que, des d’una alteritat constitutiva, en aquest cas, per la seva condició lèsbica i feminista d’esquerres, visibilitza la vida de les dones i de les identitats dissidents, explicades sense mitificacions per elles mateixes. Rich ens convida a explorar l’esquelet d’un vaixell enfonsat, com a metàfora de la presa de consciència de la història col·lectiva, “en les destrosses que es van fer i en els tresors que perduren”, a través d’un llenguatge precís, “la seva intenció és la claredat / no ha d’oblidar / res”.

Al llarg del poemari, la veu introspectiva del subjecte qüestiona tot el que pretén representar, inclús s’insubordina a ell mateix en gènere i nombre. És un cos variable que respon a un context polític marcat pel moviment de drets civils, la segona onada dels feminismes, la Guerra del Vietnam, la psiquiatria, la repressió i la violència heteropatriarcal.

Però, al mateix temps, Rich ens obre un marc ple de possibilitats, encapçalat pel suport mutu i l’amor entre dones, “on res no està prohibit / on res no és permanent”, que contraposa l’ideal de competitivitat capitalista.

Tant per la qualitat estètica com per la vàlua del seu testimoniatge herstòric, podem considerar el conjunt de l’obra d’Adrienne Rich com a canònica i, la seva lectura, imprescindible i necessària.

Article publicat al número 565 publicación número 565 de la Directa

POESIA

‘Submergir-se en el naufragi’
Adrienne Rich
Traducció de Pol Guasch
Edicions Poncianes, 2022
144 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!