Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una campanya denuncia frau en els tests de radiació per part dels gegants de la telefonia mòbil

Phonegate Alert posa al descobert el "falsejament" de nombrosos fabricants alterant el resultat de les anàlisis, que en alguns models, tenen taxes de radiació fins a set vegades més grans que les recomanades pels organismes internacionals. A l'Estat francès, les autoritats han retirat 100.000 aparells el 2018 i, ara, les organitzacions demanen més informació i estudis en relació a noves tecnologies com la nova xarxa 5G

| Arxiu

“És important venir a Barcelona coincidint amb el Mobile Wold Congress (MWC), perquè és important que la població tingui informació dels efectes sobre la salut d’aquestes tecnologies, més enllà de les presentacions de nou dissenys o gadgets que fa la indústria en aquest tipus d’esdeveniments”. Així s’expressava el metge francès Marc Arazi, que va visitar aquest dilluns 25 de febrer Barcelona per presentar la iniciativa que lidera, Phonegate Alert, que ha posat al descobert el “frau” dels fabricants de telèfons mòbils pel que fa a les radiacions electromagnètiques que emeten els seus dispositius a l’Estat francès. El col·lectiu va agafar el seu nom inspirant-se en el cas del Dieselgate, on es va posar al descobert la falsedat de les proves aportades pel fabricant d’automòbils Volkswagen respecte a les emissions contaminants dels seus vehicles.

Els aparells superaven els límits de la “taxa d’absorció específica” que és la mesura de potència màxima amb la qual un camp electromagnètic de radiofreqüència és absorbit pel teixit viu

Phonegate Alert es va posar en marxa el març del 2018, i des de l’abril de l’any passat han aconseguit que les autoritats del seu país retiressin fins a 100.000 aparells, de deu models diferents. La causa: els aparells superaven els límits de la “taxa d’absorció específica” (SAR, per les seves sigles en anglès), que és la mesura de potència màxima amb la qual un camp electromagnètic de radiofreqüència és absorbit pel teixit viu. Alguns dels telèfons retirats superaven fins a set vegades les xifres que marquen les autoritats internacionals.

En el cas de la Unió Europea, se segueixen les recomanacions de la Comissió Internacional sobre Protecció Enfront de Radiacions No Ionizants (ICNIRP), que fixa una el límit de les radiacions en 2 watts per quilogram de teixit humà. Alguns dels aparells mesurats, però, arribaven als 7,42 watts per quilogram, però tot i que les anàlisis van estar realitzats per l’Agència Nacional Francesa de les Freqüències -ANFR-, els mòbils van arribar al mercat. A més, els tests realitzats per les empreses es feien posant els dispositius a una distància d’entre 15 i 25 mil·límetres del mesurador, quan, habitualment, “els mòbils es fan servir amb una distància d’entre 0 i 5 mil·límetres”. Canviant la distància mesurada, els resultats eren encara més alts, arribant als 14,8 watts per quilogram en alguns dels aparells.

Per Arazi, cal tenir en compte que “els límits de l’ICNIRP són baixíssims, ja que es van establir en 1993 i estan totalment desactualitzats”. Pel president de Phonegate Alert, el SAR “no és un bon indicador” i ja estan treballant per “establir nous indicadors per a França i per a Europa” conjuntament amb l’Agència Nacional de Seguretat Sanitària francesa. El metge també destacava la necessitat d’establir mecanismes de control de les radiacions dels mòbils un cop es comercialitzen, ja que en l’actualitat “només França i els Països Baixos ho fan”. Aquest mateix any el Govern italià s’ha vist obligat per la justícia a implementar una campanya alertant al públic dels perills de l’ús del mòbil i les xarxes sense fil, gràcies al treball de l’advocat Stefano Bertone, que va aconseguir una sentència històrica que vinculava “l’ús incorrecte del mòbil amb l’aparició de tumors cerebrals”.

D’esquerra a dreta, Marc Arazi, Pierre-Marie Théveniaud i Juan Antonio Rivera, acompanyats de la traductora de l’acte

 

En el cas espanyol, el passat dijous 21 de febrer el grup parlamentari Unidos Podemos-En Comú Podem- En Marea va formular una pregunta al Congrés dels Diputats espanyol sobre les informacions posades al descobert per Phonegate i la possibilitat de fer proves de mesurament dels aparells a l’Estat espanyol, segons va informar en l’acte d’aquest dilluns Juan Antonio Rivera, membre de l’organitzadora de la jornada, l’Associació Electro i Quimics Sensibles pel Dret a la Salut. L’entitat, que treballa a l’àmbit estatal, “denuncia l’ús indiscriminat de la tecnologia amb un impacte en la salut de persones amb Electrohipersensibilitat (EHS) i Sensibilitat Química Múltiple (SQM)”. Per al membre de l’associació, el desenvolupament de noves tecnologies com la xarxa 5G, prevista per l’any 2020, pot empitjorar les condicions de les persones amb aquesta mena de trastorns. És per aquesta i per altres raons que demanen un protocol d’actuació hospitalària i una proposta de modificació de la guia de valoració de l’Insititut Nacional de la Seguretat Social pel que respecta a persones amb EHS.

La xarxa 5G, un nou front

“El problema amb la xarxa 5G és que nombrosos objectes faran es connecten amb la xarxa i aquestes connexions poden ser un perill per la salut”, va explicar Pierre-Marie Théveniaud, president de l’associació francesa “per la seguretat sanitària de les tecnologies sense fil” Robin Des Toits, i una de les persones convidades a l’acte d’ahir. Es preguntava fins a quin punt “millora la vida de les persones tenir connexió a internet en els nostres objectes quotidians”. Com a mostra del que explicava Théveniaud, la Generalitat de Catalunya presentava ahir al MWC la primera ambulància amb 5G, una de les sis iniciatives experimentals desenvolupades pel consorci 5G Barcelona, impulsat per empreses com Telefónica, Seat o Vodafone per aplicar la nova tecnologia, on també participen l’Hospital Clínic o el Servei d’Emergències Mèdiques.

Segons Marc Arazi, “el sector de la telefonia mòbil ha generat l’any 2017 1.000 milions d’euros de benefici, sense tenir en compte els efectes sobre la salut”, d’acord amb els resultats mostrats pel cas Phonegate

“En la pròxima dècada, Brussel·les té previst aportar 500 milions d’euros per desenvolupar aquesta tecnologia”, va continuar Thévenaud. “Així es compren que les qüestions de salut no es tinguin en compte, ja que hi ha nombrosos interessos econòmics darrere d’aquesta tecnologia”. Segons la seva organització, l’exposició a les ones que genera la telefonia mòbil i les xarxes sense fil poden causar “efectes endocrins, que afecten el pàncrees, les tiroides o la fertilitat”, “càncer” o els trastorns associats a l’”EHS”.

En la mateixa línia s’expressava Marc Arazi: “el sector de la telefonia mòbil ha generat l’any 2017 1.000 milions d’euros de benefici, sense tenir en compte els efectes sobre la salut”, d’acord amb els resultats mostrats pel cas Phonegate. “És important canviar l’ús del mòbil, ara que sabem que és perillós fer-lo servir en contacte amb la pell”, explicava el metge francès, qui també destacava que si no són els Governs “hauran de ser els consumidors els que lluiten per canviar les dinàmiques que es generen des de la indústria”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU