Les veïnes dels patis 101 i 103 de l’avinguda de Primat Reig del barri de Benimaclet a València han començat a organitzar-se per fer front a l’empresa que les vol expulsar de les seues cases. El seu objectiu és evitar que la propietat, la societat limitada Sparus Aurata les desnone, buide l’edifici residencial sencer i el reconvertisca, possiblement, en una residència d’estudiants, un projecte més rendible que lloguers residencials.
De seixanta cases que hi ha en ambdós patis, actualment resisteixen deu famílies a una successió d’expulsions que es va iniciar progressivament a principis de 2024. Darrera de la societat mercantil propietària de les finques s’amaguen els germans Javier Pablo Monforte Albalat i José Carlos Monforte Albalat; aquest últim va ser entre 2018 i 2021 director general del Palau de les Arts de la ciutat de València.
Darrera de la societat mercantil propietària de les finques s’amaguen els germans Javier Pablo Monforte Albalat i José Carlos Monforte Albalat, aquest director general del Palau de les Arts de la ciutat de València entre 2018 i 2021
El modus operandi de l’empresa, segons denuncien les veïnes, és l’habitual per pressionar a les residents d’un immoble: la propietat permet que l’edifici es degrade, promou un entorn hostil i no renova els contractes de lloguer. “Cada matí m’alce i veig portes tapiades on vivien persones”, explica una de les veïnes.
A algunes llogateres amb contractes de renda antiga o en vigor, la propietat els ofereix alternatives, però modificant-ne les condicions. En canvi, a les que se’ls ha finalitzat el contracte, no els donen cap opció. “M’han oferit dues cases per reubicar-me. Actualment, pague 450 euros, les alternatives que donen em costen 700 euros sense despeses. A més, m’han pressionat dient que si tinc actitud negativa no m’oferiran res més”, comenta la mateixa veïna.
En els darrers anys, Sparus Aurata S.L ha consolidat la seua presència al sector immobiliari amb uns ingressos de més de 870.000 euros en 2023. Només al barri de Benimaclet, l’empresa compta amb desenes de propietats. Aquest mitjà ha intentat posar-se en contacte amb l’empresa sense èxit, però les veïnes tenen clar per què les expulsen. Àngela Almansa, veïna a la qual se li ha finalitzat el contracte explica que, “aquestes cases van ser de protecció oficial i com el lloguer és molt barat comparat amb la resta, volen fer-nos fora, construir dues altures més i construir una residència d’estudiants”.
En els darrers anys, Sparus Aurata S.L ha consolidat la seua presència al sector immobiliari amb uns ingressos de més de 870.000 euros en 2023
Les situacions del veïnat són diverses, però l’empresa s’està adherint al marc legal per buidar l’edifici en totes les situacions. Tot i això, les veïnes han decidit organitzar-se i respondre conjuntament, constituint un grup de treball amb el Sindicat d’Habitatge de València i el col·lectiu de Benimaclet per l’Habitatge, que s’ha afegit al suport de les veïnes recentment.
“Ens hem organitzat sis pisos amb el Sindicat d’Habitatge de València per treballar i informar-nos sobre com enfrontar-nos a la propietat i també les companyes de Benimaclet han entrat al grup a ajudar”, comenta Pepa Alves, una de les veïnes implicades.
Les veïnes han decidit organitzar-se i respondre conjuntament, constituint un grup de treball amb el Sindicat d’Habitatge de València i el col·lectiu de Benimaclet per l’Habitatge
El grup de treball encetava la seua activitat pública el passat dijous amb la penjada de pancartes per exposar la situació de mòbing immobiliari que pateix el veïnat. Com explica Paula Ibañez, la portaveu del sindicat, “la campanya està enfocada en evidenciar la desigualtat social que es manifesta en aquest cas de desnonaments. Un dels objectius centrals és visibilitzar les pràctiques especulatives de la propietat”.
Tot i que no es volen limitar a accions de denúncia, també estan elaborant una estratègia legal i accions directes. “A més de les accions comunicatives, el sindicat treballa per generar taules de negociació amb l’objectiu d’aturar els desnonaments i garantir solucions habitacionals per a totes les persones afectades”, afegeix la portaveu.
El divendres 11 d’octubre estava previst el desnonament de l’Ángela, al pati 101 de Primat Reig. Enfront de la possible execució, refermava l’afectada: “ens estan espentant a viure al carrer, volen convertir aquests edificis en habitatges per estudiants o turistes i nosaltres continuarem lluitant”. Dimarts passat, però, el jutge va acceptar l’informe de vulnerabilitat de la família i el desnonament va quedar suspès.