Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una malalta per VIH reclama per via judicial la pensió que li ha denegat l'ICAM

Mar Linares pateix un greu deteriorament cognitiu i un envelliment prematur a causa de la medicació pel VIH, però l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) i l'Institut Nacional de la Seguretat Social li han denegat la pensió per incapacitat tot i que disposa d'informes sanitaris contundents

La plataforma PAICAM va convocar una concentració de suport a les portes del jutjat per reclamar el dret de les malaltes a les pensions que els corresponen | Victor Serri

Els tribunals mèdics continuen dificultant a les malaltes l’accés a la incapacitat laboral. Ara és el cas de la Mar Linares, que pateix un greu deteriorament cognitiu i un envelliment prematur a causa de la medicació pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). “Tinc informes mèdics que diuen literalment que pateixo greus limitacions per a la vida quotidiana i per treballar”, assegura, però l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) li ha denegat la incapacitat per carta, simplement amb l’argument que “no reuneix els requisits”. Després de setze mesos preparant el procés, finalment ha anat a judici aquest dilluns per reclamar el “dret a emmalaltir amb dignitat”.

La Plataforma d’Afectades per l’ICAM i l’INSS (PAICAM) va convocar una concentració de suport a la Mar a les portes del Jutjat Social de la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet de Llobregat. El seu advocat, Àlex Tisminetzky del Col·lectiu Ronda, considera que la denegació de la invalidesa és “una injustícia molt gran perquè la seva situació de salut és molt bèstia i també molt clara”. De fet, “els informes mèdics de la sanitat pública són molt contundents” i per això creu que “hi ha moltes possibilitats de guanyar el judici”.

El seu advocat, Àlex Tisminetzky del Col·lectiu Ronda, considera que la denegació de la invalidesa és “una injustícia molt gran perquè la seva situació de salut és molt bèstia i també molt clara”

En cas de ser així, seguiria els passos de Mar Tora, una altra malalta crònica que va portar a judici el passat mes de juny la denegació de la pensió per incapacitat, i va guanyar. En aquest cas, a més, l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ni tan sols ha presentat recurs, quan és la pràctica més habitual. Segons Tisminetzky, “això probablement es deu al fet que l’ICAM cada vegada està més restrictiu amb els seus informes i potser els mateixos advocats de l’INSS han decidit no recórrer la sentència”.


La lluita de les malaltes i l’estigma pel VIH

Un altre element en comú d’aquestes dues malaltes que han optat per la via judicial és que no s’han presentat soles a la vista i que la PAICAM ha organitzat concentracions de suport a les portes de la Ciutat de la Justícia. Mar Linares va contactar amb la PAICAM arran d’una octaveta que li van donar a la sortida d’una de les seves visites a l’ICAM. De seguida es va sumar a la plataforma per donar suport a altres malaltes com ella: “som moltes les que estem fotudes i a sobre rebem un maltractament brutal”, denuncia.

Mar Linares fa 34 anys que està diagnosticada de VIH |Victor Serri

 

“Sempre dic que estic cansada d’estar cansada”, assegura. I és que als seus seixanta anys ja porta 34 diagnosticada amb VIH. Ha estat i continua sent una lluita molt dura, començant pel seu propi cos a causa dels efectes secundaris dels fàrmacs. “Jo he passat des de l’AZT fins al TARGA, tots ells tractaments brutals que ens van deixar unes toxicitats enormes al cos”, explica. A més, també lluita contra el que denomina “el puto estigma i la discriminació” que encara pateixen les malaltes per VIH. “Em fa molta ràbia que no es reconegui tota la nostra vivència i les pèrdues que hem patit, de més de quaranta milions de persones que han mort per la sida”. Per això també està organitzada al col·lectiu SuperVIHvents. A banda de les malalties associades al VIH, pateix fibromiàlgia, síndrome de fatiga crònica (SFC), osteoporosi, ansietat i depressió. Tanmateix, durant el judici els advocats de l’INSS van argumentar que els nivells de toxicitat de Mar Linares eren deguts al consum de drogues trenta anys enrere, i no als medicaments pel VIH. Per aquest motiu, Linares serà citada breument pel metge forense dels jutjats, de forma que el procés judicial s’allargarà uns mesos més.


Els “criteris economicistes” abans que la salut

Les altes mèdiques i la denegació d’incapacitats laborals, segons l’advocat del Col·lectiu Ronda, únicament busquen “reduir despeses”. La PAICAM va néixer precisament el 2016 per denunciar els criteris economicistes de l’ICAM, cada vegada més restrictiu, especialment amb malalties com la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica o la sensibilitat química múltiple.

L’ICAM és l’organisme vinculat a la Generalitat que té la competència per a dur a terme les avaluacions mèdiques de les treballadores quan estan de baixa i també per atorgar les incapacitats

A Catalunya, l’ICAM és l’organisme vinculat a la Generalitat que té la competència per a dur a terme les avaluacions mèdiques de les treballadores quan estan de baixa i també per atorgar les incapacitats. El problema és que “el conveni que té amb l’INSS estableix que com menys invalideses reconegui més diners rebrà per part de l’INSS”, explica Tisminetzky. I el resultat és l’esperat: “baixes més curtes i concessió de menys incapacitats laborals”, afegeix.

Les dades de l’administració de justícia són contundents: tres de cada quatre processos judicials contra la seguretat social que es fan a la demarcació de Barcelona són de persones a les quals se’ls ha denegat la incapacitat. Es tracta, tanmateix, de les persones que reuneixen l’energia i determinació per anar a judici, i en casos com el de la Mar Linares amb el suport de companyes de lluita.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!