Matí del dimarts 29 de maig. Número 113 del carrer de Miquel Romeu de l’Hospitalet de Llobregat. Dos homes corpulents comencen a donar cops de puny a la porta dels baixos d’aquest immoble de tres plantes. En Ramon G. pregunta qui hi ha darrere de la porta i, segons explica, li responen: “obriu, obriu, obriu, donaven cops i cops i cridaven obriu. Vaig avisar el meu company, en Daniel. Tot just vam obrir quatre dits la porta per veure qui hi havia i em vaig endur un cop de porra en tot l’ull, la va clavar dins de l’ull, em va donar de ple. Vaig caure a terra sagnant, m’havien rebentat l’ull amb una porra extensible”. En Ramon i en Daniel vivien a l’edifici des de feia unes tres setmanes, segons han explicat a la Directa dos veïns del mateix barri de Sant Josep. L’immoble feia anys que estava en desús i, malgrat haver-lo ocupat no havien rebut cap notificació ni cap advertiment per part de la propietat, la policia o els jutjats.
El 29 de maig, però, els agents van actuar de manera expeditiva. Segons consta a la minuta policial, el sergent amb número de placa 9088 “ha hagut d’agafar la defensa extensible i interposar-la entre el marc de la porta i la porta, a l’alçada de la cintura”, puntualitzen. Els Mossos d’Esquadra no concreten quan s’hauria produït l’ocupació i reconeixen que van actuar sense l’existència de cap ordre judicial, només a requeriment dels propietaris. Aquest document va ser redactat l’endemà dels fets, quan l’home ferit a l’ull ja havia passat pel quiròfan del servei d’Urgències de l’Hospital de Bellvitge, on li diagnostiquen “perforació ocular”, amb desestructuració de la càmera anterior i pèrdua de contingut vítreo. Li apliquen anestèsia total i li reconstrueixen l’ull.
Ambdós desallotjats, però, presentaven ferides a altres parts del cos. “Després d’entrar em van inflar a cops, tant a mi com al meu company. M’emmanillen amb les mans al darrere i em fiquen al vehicle policial. Primer em porten al CAP i en veure la gravetat de les ferides criden una ambulància i em porten a Bellvitge”, detalla en Ramon. El seu company de pis, en Daniel, ho va viure així: “apareix un home bastant fort amb una porra extensible, comença a pegar-me, em diu ‘guarro de mierda’ i m’amenaça de matar-me, m’enxampa i només recordo que diversos policies es llancen a sobre meu, a partir d’aquí tot ho recordo de manera molt confusa”. Daniel descriu l’escena que va viure a l’interior del centre d’atenció primària com a dantesca: “en tot moment estava acompanyat per policies, no vaig poder respondre cap pregunta del metge, els policies responien per mi, li indicaven al metge que les ferides es van produir mentre em reduïen, tot i que no vaig oposar cap resistència”. Així i tot, el facultatiu mèdic, en un comunicat que envia al Jutjat de Guàrdia fa constar que atén els ferits en presència “de Forces de l’Ordre Públic” i a l’apartat “Relat del pacient” assenyala: “cops en el procés d’intervenció policial”.
David Aranda, advocat dels afectats i membre d’Alerta Solidària, ens avança que ja s’ha interposat la denúncia pertinent a la comissaria de l’Hospitalet de Llobregat on estan adscrits els policies actuants, el sergent 9088 i l’agent 16202, que l’acompanyava en tot moment. La investigació, però, s’estaria fent des de les dependències de la Regió Policial Metropolitana Sud, a Sant Feliu de Llobregat. “Estem davant d’una actuació greu, on de ben segur s’haurien comès els presumptes delictes de lesions, contra la integritat moral i violació de domicili, però haurem d’esperar a com evoluciona la lesió i si finalment hi ha una pèrdua total o parcial de la visió, aleshores la qualificació penal es podria agreujar”, explica l’advocat que, des d’un primer moment, els va prestar assistència en dependències policials. “En Ramon el van treure de casa en pijama i descalç. El van operar i després el van tornar als calabossos. El metge va alertar que s’havia d’anar amb compte perquè es podia infectar la ferida. Li vam portar roba neta als calabossos i, tot i així, no li van donar. Va estar 48 hores amb la roba bruta i tacada de sang”, detalla Aranda amb estupefacció.
Un escamot policial amb antecedents
“Aquí tothom el coneix com El Malamadre. Els desallotjaments sense ordre judicial i amb violència són habituals a l’Hospitalet i aquest sergent sempre hi és, liderant les actuacions.” Ens ho explica un veí del barri que vol mantenir l’anonimat i que ha estat testimoni d’altres episodis. Documentalment podem confirmar que no li falla la memòria. Segons consta al registre dels jutjats de l’Hospitalet de Llobregat, el sergent 9088 i l’agent 16202 van ser objecte d’una querella la tardor de 2016 per un matrimoni desnonat per la força d’un habitatge del carrer d’Holanda de l’Hospitalet de Llobregat. La parella, segons van declarar aleshores, havia entrat a l’immoble el 7 d’octubre, després d’abonar un lloguer de 500 euros i rebre un joc de claus. La patrulla de paisà dels Mossos d’Esquadra s’hi va presentar l’endemà. Anaven acompanyats d’un representant de la propietat. Van actuar sense miraments –tal com es desprèn d’un àudio enregistrat aleshores i publicat a la ‘Directa’– i sense ordre judicial. Van esbotzar la porta a puntades de peu i van detenir el pare de família que intentava dialogar amb els agents des de l’exterior de l’habitatge. Tota l’escena, amb un elevat grau de violència, es va desenvolupar en presència de les criatures. La querella va ser arxivada.