Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Veïnat i entitats ecologistes es mobilitzen per preservar l'Olla del Rei, la major zona humida de Castelldefels

Es crea una plataforma veïnal que reclama a l'ajuntament i a la UPC, propietaris dels terrenys, que es replantegi la construcció d'un nou edifici, que creu que tindrà un greu impacte en aquesta zona de maresma

La plataforma Salvem l’Olla del Rei va convocar una concentració a la plaça de l’Església de Castelldefels el passat dijous 22 de març. El grup ecologista volia donar a conèixer la destrucció d’una part de la zona humida més important d’aquest municipi del Baix Llobregat. Arran de l’inici de les obres de construcció d’una futura seu de l’Institut de Ciències Fotòniques es va constituir aquesta plataforma, que ja està pensant en futures accions per salvar aquest indret paisatgístic singular. A la concentració de dijous passat hi van assistir unes 80 persones, vint de les quals van poder entrar a fer sentir la seva veu dins del Ple de l’ajuntament.

Amb l’acció de dijous, la plataforma s’ha donat a conèixer i ha aconseguit aplegar el suport de diverses entitats municipals i comarcals. Salvem l’Olla del Rei reivindica la conservació d’aquesta zona humida, el compliment de la legislació mediambiental vigent, que les parcel·les que encara estan catalogades com a urbanitzables es descataloguin, que el projecte d’edifici es traslladi a una altra parcel·la ja construïda al sector nord  de la llacuna, i que la zona humida passi a ser legislada pel consorci del Baix Llobregat.

Des de la plataforma s’apunta que l’edifici afectarà prats inundables on, quan plou, s’hi formen petites maresmes que inclouen extensions de bosc de ribera

L’Olla del Rei és un estany situat al voltant del campus de la UPC a Castelldefels on s’hi ubiquen, entre d’altres, l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial, a tocar del Canal Olímpic. Es va construir l’any 1998 per regular les aigües del municipi i des de l’any 2012 és una zona protegida perquè forma part del delta del Llobregat, també és una zona inclosa a la IBA (Important Bird Area) i l’aigua de la bassa està inclosa a l’Inventari de Zones Humides de Catalunya.

A la zona humida de l’Olla s’hi està construint actualment un centre d’investigació adscrit a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICP), organisme fundat el març de 2002

 

A la zona humida de l’Olla s’hi està construint actualment un centre d’investigació adscrit a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICP), organisme fundat el març de 2002 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Polítècnica de Catalunya (UPC). Segons la plataforma, les obres ja ha acabat amb els exemplars d’eriçó clar (atelerix algirus), una espècie que havia estat estudiada per la seva estabilitat genètica, ja que no s’havia hibridat amb l’eriçó fosc. A més, des de la plataforma s’apunta també que l’edifici afecta en gran part a prats inundables on, quan plou, s’hi formen unes petites maresmes que inclouen extensions de bosc de ribera.

A l’hora de començar la construcció, l’ajuntament de Castelldefels va oferir totes les parcel·les edificables a l’ICF, sense cap distinció pel que fa a l’edificabilitat del terra i des de Salvem l’Olla es considera que “l’Institut va triar aquella sense cap criteri i sense saber què hi havia”. Segons el portaveu de la plataforma, Claudio Bracho, amb la tria del terreny s’ha afectat una àrea no urbanitzable que forma part del Delta del Llobregat i és una zona d’interès europeu. També remarca que “la construcció s’ha passat al voltant de 3.500 metres quadrats més del que estava previst”. Creuen que l’edifici es podria situar en una altra de les parcel·les edificables disponibles que hi ha i assenyalen que, si es deixa d’edificar la zona, encara es podrà aconseguir que la maresma torni a recuperar-se, ja que hi ha un banc de llavors sota terra que podria reviure, tot i que els animals ja no tornarien.

L’ajuntament s’ha compromès a crear una comissió de treball per la protecció de l’espai, el seguiment de les obres i per fer un inventari de la biodiversitat

L’ajuntament, per la seva part, no es fa responsable de la construcció, perquè afirma que va donar la llicència d’obres d’acord amb el plantejament urbanístic de la zona. Tot i això, després de la concentració, va emetre un comunicat públic mitjançant el qual es comprometia a crear una comissió de treball per la protecció de l’espai, el seguiment de les obres i un inventari de la biodiversitat per a futures actuacions. L’ajuntament i les altres entitats ubicades al Campus han insistit en la necessitat de construir les infraestructures de sanejament pendents.

Un dels problemes que té l’Olla del Rei és que està regulada per diverses administracions i organismes (l’Ajuntament de Castelldefels, l’UPC i la Generalitat de Catalunya) i cap es fa càrrec dels problemes que està causant l’edificació, segons que es denuncia des de la plataforma ecologista. L’Institut de Ciències Fotòniques va comprometre’s a reunir-se amb totes les institucions reguladores de la zona per saber quines són les responsabilitats de cadascuna d’elles.

La plataforma ha fet públic un manifest i està recollint adhesions. A hores d’ara ja són gairebé 600 persones individuals les sotasignants, a banda de nombroses entitats ecologistes com SOS Delta, Depana o Ecologistes de Catalunya, i d’altres polítiques i socials com dos agrupaments escoltes o els nuclis locals de col·lectius independentistes com l’ANC, Arran o el Comitè de Defensa de la República.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU