Una boira densa enterboleix la vista al punt on s’ajunten la C-17 i l’eix transversal a l’altura de Gurb. És 21 de febrer de 2019 i uns 1.500 manifestants, segons els Mossos d’Esquadra, tallen aquesta artèria en protesta pel judici a l’1-O que s’està fent al Tribunal Suprem de Madrid. “Pels volts de les 9.00 h (…) els agents 18864 [sic] i 17028 van observar una persona jove amb una jaqueta de pell negra, pantalons verds i una actitud molt violenta (…) que li va propinar un cop de puny a la cara a l’agent 17028. Tot seguit li va donar una coça a les parts íntimes i a la mà a l’agent 18865”. Aquest és un extracte de l’escrit d’acusació particular –on consta un número TIP policial erroni– al qual ha tingut accés la Directa. Tot seguit, els agents haurien intentat agafar la persona que els havia agredit, a qui suposadament identifiquen com a Roger Aguayo, sense poder-lo detenir.
Segons el relat policial, entre aquest primer episodi i el moment de la detenció d’Aguayo passen aproximadament 25 minuts. L’atestat continua: “Els agents 18865 i 17028 veuen com el senyor Aguayo es canvia la jaqueta, però no el perden de vista i a les 9.30 h, en una altra intervenció, l’acusat torna a donar coses als agents, moment en el qual és interceptat”. Segons l’informe mèdic, les lesions a les mans dels agents 17028 i 18865 haurien necessitat un temps de curació de 53 i 36 dies respectivament.
Una de les claus dels judici és l’intent de l’acusació particular i la fiscalia de demostrar que Roger Aguayo és la mateixa persona que els Mossos van voler detenir en un primer episodi, quan algú que mai va ser identificat va donar un cop de puny als agents antiavalots i posteriorment es va canviar de roba
És en aquest context que aquest veí de Calldetenes és detingut i acusat del delicte d’atemptat contra l’autoritat, dos delictes lleus de lesions i un delicte de desordres públics, pels quals l’acusació particular li demana un total de quatre anys i sis mesos de presó, 3.600 euros de multa i 6.060 euros de responsabilitat civil. El ministeri fiscal ha formulat una acusació més reduïda d’atemptat contra l’autoritat i un delicte lleu de lesions amb una petició d’un any de presó i una indemnització de 3.115 euros.
El judici va arrencar el dimecres 15 de desembre a la sala tercera de l’Audiència de Barcelona. A causa de les mesures contra la COVID-19, la premsa no va poder entrar a la sala i va haver de seguir el judici en línia. A l’exterior, una concentració de suport convocada per Pigot Negre, un grup de suport a represaliades d’Osona i el Lluçanès, va aplegar un centenar de persones. Abans d’iniciar-se el judici, l’acusació particular dels Mossos, que compten amb la seva pròpia advocada, ha intentat pactar una rebaixa en l’acusació –retirar el delicte de desordres públics i una pena mínima per atemptat contra l’autoritat. Cèsar Lagonigro, advocat de la defensa i president de l’Associació d’Advocats d’Osona per la defensa dels drets humans ha rebutjat l’oferta, convençut de la petició d’absolució.
Acusat d’uns fets anteriors
Una de les claus del judici és l’intent de l’acusació particular i la fiscalia de demostrar que Roger Aguayo és la mateixa persona que els Mossos van voler detenir en el primer episodi, quan algú que mai va ser identificat va donar un cop de puny als agents antiavalots i posteriorment es va canviar de roba. Aguayo ha defensat que no es va canviar de roba en cap moment ni portava una jaqueta de pell com la descrita en l’acusació. El jove calldetenenc ha explicat durant el judici que “si m’haguessin intentat agafar no m’haguera quedat al mateix lloc”. “No enteníem per què l’agafaven, no havia fet res”, ha manifestat un testimoni de la defensa. L’agent dels Mossos d’Esquadra 17028 va afirmar que “el vaig poder distingir per la mirada d’ulls clars i el pèl castany”, fet que contradiu la declaració del caporal dels Mossos 9720, qui va afirmar que “no li veia el cabell perquè portava un gorro blau”.
Durant l’exposició de vídeos i fotos que es va fer en la segona sessió de la vista oral, no va ser possible reconèixer Roger Aguayo vestint la jaqueta de pell negra descrita pels agents. Tanmateix, el ministeri fiscal va qualificar el relat dels agents de sòlid i detallat, donant veracitat a les seves versions
Els testimonis de la defensa també han argumentat que en el moment de la detenció Aguayo no va agredir cap antiavalots de l’Arro de la Catalunya central, desplegats aquella nit. A més, tot i que en les fotos incloses en el sumari es veu un mosso amb una càmera, els agents han afirmat que no van gravar el moment en què es van produir les lesions als antiavalots. Aguayo ha afegit que “[quan el van detenir] no vaig oposar resistència perquè em pensava que seria com les altres persones que havien agafat i que posteriorment havien posat en llibertat”. I, a més, durant la declaració l’osonenc va denunciar que un agent l’havia amenaçat dient-li que “aquesta tonteria et costarà 3.000 euros”.
Detenció “aleatòria”
Durant l’exposició de vídeos i fotos que es va fer en la segona sessió de la vista oral, no va ser possible reconèixer Roger Aguayo vestint la jaqueta de pell negra descrita pels agents. Tanmateix, el ministeri fiscal va qualificar el relat dels agents de sòlid i detallat, donant veracitat a les seves versions. L’acusació particular dels agents dels Mossos d’Esquadra també fa responsable a “Roger Aguayo, als seus amics i unes 1.500 persones” del tall de la via i de desordres públics consistents en “fogueres amb palets i crema d’espelmes”. Per la seva banda l’advocat de la defensa ha explicat que no ha quedat provada la culpabilitat en els delictes que se li imputen. També ha defensat que Aguayo no es trobava en el punt on hi va haver les suposades agressions contra els antiavalots.
En l’al·legat final, Roger Aguayo ha defensat que va ser “detingut de forma aleatòria” i ha afegit “a mi i als meus amics ens ha canviat la vida des del moment de la detenció. Em fa mal escoltar les declaracions dels Mossos d’Esquadra acusant-me d’accions que no he fet mai. Soc una persona pacífica i espero que es faci justícia”.