A la sala de vistes 221 de la Ciutat de la Justícia, amb una hora de retard, s’ha celebrat el judici contra sis activistes de l’organització juvenil Arran per una proposta que va tenir lloc el 27 de març de 2017 davant de la seu del Partit Popular (PP) a Barcelona. Després de quatre intents infructuosos de celebració de la vista oral, l’últim dels quals va acabar en suspensió per incompareixença del perit, l’agent judicial ha cridat “audiència pública” quan passaven pocs minuts de les onze del matí. El servei de seguretat de l’edifici ha activat una protocol especial per a la jornada d’avui: tanques perimetrant els accessos, furgonetes de la Brigada Mòbil a les portes i un doble control que xequejava la identitat de tothom que hi accedia. Un cop superat l’arc detector de metalls un agent de “Securitas” ha seguit per les escales les advocades i les persones acusades i un segon agent s’ha quedat dempeus al passadís de la sala de vistes fins a la finalització del judici.
El Partit Popular es va retirar de la causa fa uns mesos, desapareixent així també la seva petició de sis anys de presó
Durant més d’una hora ha planat la incertesa d’una nova suspensió, ja que els equips informàtics de la sala no funcionaven correctament i era impossible visionar les proves videogràfiques. Finalment, però, dos tècnics informàtics de la Ciutat de la Justícia han accedit a la sala per arranjar-ho. A la banqueta de l’acusació només hi havia el representant del Ministeri Fiscal, amb una petició per a cada encausat de deu mesos de pena-multa a raó de divuit euros diaris. El PP es va retirar de la causa fa uns mesos, desapareixent així també la seva petició de sis anys de presó.
El jutjat, per tant, haurà de determinar si durant la protesta i la roda de premsa que l’acompanyava es van produir “desordres públics a l’interior d’una oficina professional” i si aquests van suposar “danys”. Com a prova s’han visionat imatges del circuit de videovigilància on es certificava que els activistes van posar cartells i adhesius sobre les vidrieres i la porta d’accés, però no s’apreciava en cap moment que accedissin al seu interior. A més, el Partit Popular ha aportat una factura de 1.391 euros en relació a la reparació dels vinils de la façana, però la defensa dels acusats ha al·legat que estava datada a setembre de 2017, sis mesos després dels fets.
A l’exterior, durant tot el matí, s’hi ha mantingut una concentració sota el lema “Embranzida. No retrocedim. Juntes plantem cara a la repressió”
La vista oral també ha comptat amb el testimoni de quatre periodistes, tres mossos d’esquadra, un pèrit i dos treballadors de la seu del Partit Popular. En les conclusions finals del judici la defensa, representada per les advocades Norma Pedemonte i Júlia Humet d’Alerta Solidària, ha demanat la lliure absolució, entenent que la protesta es va fer en exercici dels drets a la manifestació i a la llibertat d’expressió. La Fiscalia, per contra, ha mantingut l’acusació de desordres públics i danys. A més, el fiscal del cas Ricardo Sáez de Garea ha demanat al jutjat que acusi el periodista i exdiputat de la CUP David Fernàndez de fals testimoni per haver afirmat “ningú va entrar a la seu del PP”. Curiosament, la mateixa afirmació l’han fet altres dos testimonis, per qui el fiscal no ha reclamat fals testimoni.
A l’exterior, durant tot el matí, s’hi ha mantingut una concentració sota el lema “Embranzida. No retrocedim. Juntes plantem cara a la repressió”. Cal recordar que les sis persones que avui s’han jutjat van ser detingudes esglaonadament per escamots de paisà dels Mossos d’Esquadra i del Cos Nacional de Policia espanyola durant l’estiu de 2017, a pocs mesos i setmanes de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre: se les va privar de llibertat i van passar pels calabossos de la Verneda i de la Ciutat de la Justícia, però avui la petició de pena ha quedat reduïda a una multa.