Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

26 famílies no poden entrar als seus pisos de protecció oficial per un error tècnic entre el Cadastre i el Registre de la Propietat

L'Ajuntament de Barcelona va garantir que l'entrega de claus es faria abans del 25 d'abril, però el termini s'ha demorat indefinidament. L'errada administrativa està suposant greus problemes per a les famílies, per la caducitat dels contractes de lloguer dels seus actuals habitatges i en relació a l'escola assignada als seus fills

| Victor Serri

Tràmits, documentació, temps, angoixa i incertesa fins a aconseguir un pis de protecció oficial. Ho van celebrar i es van sentir afortunades, però no imaginaven que un any després de finalitzar les obres dels edificis encara no haurien pogut entrar als habitatges. 26 famílies viuen amb absolut desconcert la rocambolesca situació de tenir pisos acabats, mobles comprats, criatures inscrites a escoles del barri de la Bordeta de Barcelona, i no tenir les claus dels pisos per un “error tècnic” entre el Cadastre i el Registre de la Propietat. Els dos blocs afectats són els edificats a les parcel·les UP4 i UP8 del recinte de Can Batlló, ubicats als carrers Constitució i Parcerisas, respectivament.

Amb la nova regulació dels requisits tècnics per a l’intercanvi d’informació entre Cadastre i Registre s’assegurava que “es redueixen les càrregues administratives que suporten els ciutadans”

El més sorprenent del cas és l’origen de la problemàtica: un error de coordinació entre Cadastre i Registre de la Propietat, que és aliè a qualsevol responsabilitat de les famílies afectades. El 30 d’octubre de 2015, el sotssecretari del Ministeri de Presidència del govern de Mariano Rajoy publicava al BOE una resolució que regulava els requisits tècnics per a l’intercanvi d’informació entre Cadastre i Registre. En aquell document s’assegurava que “amb això es redueixen les càrregues administratives que suporten els ciutadans”. Res més lluny de la realitat. Aquella resolució es va impulsar arran del canvi de metodologia de mesura de les parcel·les cadastrals, és a dir, abans es feia manualment, amb fites sobre el terreny, cintes mètriques i topògrafs, ara es fa mitjançant georeferencialització GPS. Ambdós sistemes de mesura no són del tot concordants i, en alguns casos, la diferència és superior a un 10% de la superfície de la finca, envaint finques adjacents.

Segons la resolució ministerial, el Cadastre hauria d’haver actualitzat les mesures de totes les finques de l’Estat espanyol en un termini de tres anys, però no ho han fet. A la pràctica, cada nova promoció que suposa un canvi de titularitat o una reparcel·lació es veu obligada a entregar un informe amb les mesures georeferenciades mitjançant el nou sistema de càlcul. En les promocions públiques és l’administració qui ha de coordinar-se amb el Cadastre i el Registre per a solucionar les discrepàncies. En el cas de Can Batlló la tramitació administrativa està encallada.

La promoció d’habitatges a preu de mercat que l’empresa Corp va fer en el mateix recinte i va quedar registrada poques setmanes després de finalitzar les obres / Victor Serri |Victor Serri

 

La problemàtica situació dels edificis UP4 i UP8 contrasta amb el ràpid desenllaç de la promoció d’habitatges a preu de mercat que l’empresa Corp va fer en el mateix recinte. Malgrat patir idèntics problemes d’inscripció al Registre, els 130 habitatges van quedar registrats poques setmanes després de finalitzar les obres. Entre el veïnat de la zona es comenta que l’empresa va invertir prop d’un milió d’euros en la contractació d’una empresa de topografia que “agilitzés” els tràmits. L’Institut Municipal de l’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona fa set mesos que ho intenta però, per ara, no se n’ha sortit. Fonts municipals han explicat a la Directa que finalment han decidit contractar un topògraf particular –especialitzat en aquesta casuística– que pugui desfer l’atzucac.


Queixes per la mala gestió municipal

“Ens van garantir que el 25 d’abril, si no abans, ja tindríem les claus i ens hi podríem instal·lar”, denuncia Marc Álvarez, un dels afectats. “Algunes famílies estan patint situacions crítiques perquè se’ls acaben els contractes de lloguer i les fan fora de casa. Altres han patit increments de lloguer del 25 o 30%. I moltes han inscrit els nens i nenes en escoles de Sants i no saben quan podran disposar del pis i traslladar-se a viure al barri”, afegeix indignat.

Les famílies han denunciat les irregularitats a la Síndica de Greuges de l’Ajuntament de Barcelona perquè el passat 25 d’abril haurien d’haver rebut les claus del seu pis

El 25 de gener de 2018 totes les famílies van signar el Contracte Promesa de Constitució del Dret de Superfície d’Habitatge amb Protecció Oficial, un document que obligava l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació a “atorgar la corresponent escriptura pública de constitució de dret de superfície en el termini de tres mesos a partir de la data de qualificació definitiva de l’habitatge o del contracte formalitzat”. Aquest termini només es podia ampliar si l’Agència de l’Habitatge de Catalunya acordava una pròrroga, un fet que no havia passat el 25 d’abril, dia en què cada família hauria d’haver rebut les claus del seu pis. Posteriorment, el termini es va prorrogar. Les famílies han denunciat les irregularitats a la Síndica de Greuges de l’Ajuntament de Barcelona.

Fartes davant la manca de solucions, han convocat una concentració per aquest dijous 5 de juliol a dos quarts de sis de la tarda davant de la seu del districte de Sants-Montjuïc. El Centre Social de Sants i Can Batlló són dues de les entitats que s’han sumat a la mobilització, sota el lema “Necessitem els pisos JA!”. L’Ajuntament de Barcelona, que des del mes de juny manté reunions quinzenals amb les famílies, els hauria de donar una resposta satisfactòria en la propera cita prevista per mitjans de juliol: posar data a la inscripció registral i l’entrega de claus o acordar una ocupació temporal dels pisos en règim de cessió o de lloguer.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU