Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 468?

El sector de la taronja al País Valencià es troba en un moment delicat. Els fons d'inversió s'introdueixen en el sector alhora que baixa el benefici per a la pagesia i s'incrementa l'explotació laboral. A la secció 'Miralls' entrevistem Djamila Ribeiro, filòsofa brasilera que analitza la victòria de l'ultradretà Jair Bolsonaro

Ester Fayos, Laia Mas i Lluís Pascual investiguen i radiografien el negoci dels cítrics al País Valencià. Empreses de capital de risc s’introdueixen al sector mentre llauradores, collidores i personal dels magatzems denuncien competència deslleial, preus irrisoris i feina precària. Amb fotografies d’interior i portada de Lucas Guerra i infografies de Pau Fabregat.

A l’entrevista amb profunditat de la secció ‘Miralls’, João França conversa amb la filòsofa feminista Djamila Ribeiro sobre el moment polític convuls que viu el Brasil després que l’ultradretà Jair Bolsonaro guanyés les eleccions. També ens parla de racisme i transfeminicidis. Amb fotos de Miguel López Mallach.

Djamila Ribeiro, escriptora i filòsofa. És investigadora i professora de Filosofia Política a la Universitat Federal de São Paulo |Miguel Lopez Mallach

 

En aquest número, recollim l’opinió de l’escriptora i periodista Shaina Joy Machlus sobre la instrumentalització del feminisme en la nova campanya publicitària del Primavera Sound, acompanyada d’una il·lustració de Bernardo Bagulho. La secció ‘Pàgina Oberta’ ens porta el text “Legalitat i indefensió”, signat per Joan Serra Capallera, director de la revista Àmbits ÀÁF. L’acompanya una il·lustració de Clare Nelson.

Els moviments socials no estan exempts de caure en lògiques productivistes que, sovint, passen per damunt de les cures. A la secció ‘Cruïlla’ Anna Celma ens apropa a col·lectius que reclamen una major visibilització i politització dels malestars dins de l’activisme. El reportatge s’il·lustra amb dibuixos de Raúl Velez.

A ‘Roda el món’, Ricard Gonzàlez analitza la trajectòria de la Unió General Tunisiana del Treball, un sindicat que es planteja fer el salt a la política institucional i s’erigeix com el contrapès més sòlid a l’executiu. Seguim amb la crònica d’un territori oblidat, els alts del Golan. Cinc municipis amb població d’origen àrab van resistir la invasió de la guerra dels Sis Dies, però l’Estat hebreu, durant els darrers 50 anys, hi ha portat un nombre equivalent de població colona. Un article elaborat per Guiu Planas. Finalment, l’historiador Victor Strazzeri analitza l’experiment Bolsonaro, i ens acosta a la trajectòria social i política dels darrers anys al Brasil per comprendre la seva elecció.

El reportatge d’obertura de la secció cultural està dedicat al fenomen de les bandes i societats musicals al País Valencià. Laia Gordi s’hi endinsa parlant amb algunes de les seves protagonistes, que ens ajuden a entendre un dels eixos transversals del poble valencià. A continuació, el relat literari d’Elena G. Ruiz, titulat “Teranyines d’afectes” i il·lustrat per Edouard Monneau. Tanquen la secció les ressenyes literàries de La Revista Blanca. Origen, auge i decadència d’una publicació filollibertària barcelonina (1923-1936), Toda mi vida fue una lucha. Nacida en invierno i la col·lecció Pensament polític postfundacional, signades per respectivament per Xavier Diez, Guille Larios i Misael Alerm Pou.

A la contraportada, Mariana Cantero entrevista Tun Khin, qui el 2005 va fundar la Burmese Rohingya Organisation UK (BROUK) amb l’objectiu de sensibilitzar els països occidentals sobre la dramàtica situació que viu la població rohingya a Myanmar. L’acompanya una foto de Freddy Davies.

 

Setze pàgines de cinema asiàtic

El segon cicle de la dotzena Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat se centra en el cinema asiàtic i se celebrarà del 24 al 28 de gener a Sant Feliu de Llobregat. Us ho expliquem amb un suplement especial de setze pàgines, on trobareu la programació i cinc reportatges que introdueixen i complementen el contingut del cicle de cinema, amb signatures de qualitat: Ignasi Franch, Mònica Bernabé, Mónica G. Prieto, Unai Aranzadi i Javier Borràs Arumí.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU