Veïnes de l’entorn del Turó de la Rovira agrupades en la plataforma Salvem els Tres Turons es reuneixen aquest dimarts 19 de març amb representants del districte d’Horta-Guinardó després de setmanes de mobilitzacions. El motiu d’aquestes protestes, que s’han organitzat al marge de les associacions veïnals dels barris dels quals forma part el Parc del Guinardó, són les obres de pavimentat que es porten a terme des del 29 de gener en els camins d’accés a un dels miradors més concorreguts de la ciutat. Les crítiques a aquesta actuació urbanística des del veïnat autoorganitzat, que emmarquen en el gran projecte de remodelació de l’anomenat Parc dels Tres Turons, es refereixen tant a la forma – pels materials que s’estan fent servir i una tala d’arbres que consideren injustificada – com a les conseqüències que pot tenir d’augment del nombre de visitants i de gentrificació de la zona.
“Les veïnes no estem en contra que s’hi faci una actuació, però això és una muntanya i el que volem és una zona verda, no un parc temàtic”, assegura Fran Bernal, activista de Salvem els Tres Turons. Des del col·lectiu consideren que actualment hi ha materials més ecològics que el sauló estabilitzat que s’està utilitzant en els treballs. Aquesta solució, que consisteix a afegir additius a la sorra que hi ha per compactar-la, és “la més natural possible” per evitar l’erosió que causa l’aigua en terrenys amb molt pendent, assegura Pau González, conseller tècnic d’Horta-Guinardó i la persona que ha estat donant la cara davant del veïnat mobilitzat en representació de l’Ajuntament. Justifica, a més, que l’actuació es fa arran de les demandes d’associacions veïnals i de les comunitats educatives d’algunes escoles de l’entorn. De fet, explica, la idea inicial del govern municipal era reformar la zona monumental del Parc del Guinardó, però a causa de les queixes per l’estat de la muntanya que van plantejar les associacions veïnals a les quals es va presentar el projecte es va decidir ampliar l’actuació.
Les cinc entitats dels barris de l’entorn no només no han donat suport a la lluita de Salvem els Tres Turons, sinó que a finals de febrer van emetre un comunicat en què afirmaven que no compartien els arguments de la plataforma ni el “vandalisme que afecta els treballs de millora”
Les cinc entitats dels barris de l’entorn no només no han donat suport a la lluita de Salvem els Tres Turons, sinó que a finals de febrer van emetre un comunicat en què afirmaven que no compartien els arguments de la plataforma ni el “vandalisme que afecta els treballs de millora”, en relació a unes pintades que hi han aparegut. Dues d’elles, les associacions de veïns i veïnes de Font d’en Fargues i de Joan Maragall, han treballat en el projecte de condicionament en col·laboració amb el districte. Àngels Orcau, secretària de la Junta directiva de la primera, confirma que estan d’acord amb les “obres de consolidació de la muntanya” i també amb l’ús d’un material per mantenir-la compactada que consideren poc agressiu. L’activista de Salvem els Tres Turons, molt crític amb les associacions veïnals clàssiques, les titlla de corretges de transmissió de l’Ajuntament i subratlla el fet que l’única que no s’hagi alineat amb els plans consistorials sigui la de la Salut, un barri on ja pateixen les conseqüències d’albergar una icona turística com el Parc Güell.
L’activista, no obstant això, també reconeix les males condicions en què es troba la zona i les atribueix a la manca de manteniment per part de Parcs i Jardins de Barcelona: “no hi ha política de repoblació, no es té cura de la fauna que hi ha ni s’hi controlen les plagues”. Per a Bernal, però, darrere d’aquest abandó de la zona durant anys hi ha hagut la voluntat de crear-hi les condicions que justifiquessin una gran intervenció urbanística encaminada a facilitar-hi l’arribada de turistes. Pau González admet la manca d’actuació en les zones verdes que ha patit la ciutat i que es reflecteix, per exemple, en el fet que no s’hagin convocat noves places per a Parcs i Jardins en els darrers deu anys, però explica que ara el govern municipal està portant a terme un paquet de millores en els parcs, en el qual emmarca aquesta “operació de gran manteniment” al Parc del Guinardó. Tanmateix, el conseller tècnic evita vincular els treballs actuals amb el projecte llargament postergat del Parc dels Tres Turons, un pla que pretén remodelar i unir els turons de la Rovira, del Carmel i de la Creueta del Coll i del qual l’Ajuntament ha convocat un concurs que es troba obert ara mateix.
Fartes de les molèsties que els causen les turistes que 24 hores al dia pugen a la zona dels búnquers, les veïnes que cada diumenge es concentren davant del districte veuen que les obres de condicionament del parc derivaran en un increment de l’arribada de visitants i que, en definitiva, el que es vol és convertir el lloc on viuen en un nou espai per a la turistificació i la gentrificació. Des del districte, Pau González acusa el govern anterior d’haver fet una gran promoció del Turó de la Rovira com a mirador de Barcelona i admet que el tema de la massificació turística i l’impacte que causa l’han abordat, però que encara no està solucionat i cal treballar-lo conjuntament amb el veïnat. Tanmateix, explica que s’han implementat diverses mesures per pal·liar-ne les molèsties, a banda d’haver deixat de promocionar-lo. “Al mandat anterior s’intenta desconcentrar el turisme sense governar-lo i es condueix els turistes cap a llocs que no estan preparats per rebre’ls, com és aquest cas”, afirma el conseller tècnic.
El projecte inacabat de Porcioles
L’activista de Salvem els Tres Turons alerta en qualsevol cas que “l’urbanisme és el que mou les ciutats i els barris de l’entorn dels Tres Turons encara no han estat explotats pels inversors immobiliaris”. Recorda que la idea de gran parc urbà, a mig camí de materialitzar-se, va ser somiada per l’alcalde Porcioles i recollida en el Pla Comarcal de 1953. El projecte ha estat polèmic des de llavors. Si el 2010, amb un govern municipal format per PSC i ICV, es va aprovar la modificació del Pla General Metropolità que l’havia de fer possible -amb l’afectació d’uns 300 habitatges que havien de ser expropiats- i es va arribar a un acord amb quatre associacions veïnals de la zona, amb l’arribada de Convergència i Unió el projecte va quedar truncat. L’alcalde Xavier Trias havia promès en campanya als veïns del Turó de la Rovira que les seves parcel·les serien desafectades i que els Tres Turons seria un parc mixt, combinant zona verda i habitatge. Quatre anys després, sembla que no havien trobat la manera de fer-ho realitat i, amb l’entrada dels Comuns al consistori es va recuperar com a punt de partida la modificació del PGM del 2010 per tal de redefinir el projecte.
“Volem un parc de debò i no un parc mixt, que no hi visqui ningú”, reclama Àngels Orcau, que veuria en les desafectacions reclamades per veïnes del Turó de la Rovira una oportunitat per a l’especulació amb els terrenys
“Volem un parc de debò i no un parc mixt, que no hi visqui ningú”, reclama Àngels Orcau, que veuria en les desafectacions reclamades per veïnes del Turó de la Rovira una oportunitat per a l’especulació amb els terrenys. Des de l’Associació de Veïns i Veïnes de Font d’en Fargues, una de les que formarà part a través de la FAVB del jurat que valorarà les propostes d’avantprojecte del Parc dels Tres Turons, esperen que la reforma integral arrenqui aviat, tot i que assenyalen la necessitat de prendre mesures per evitar els efectes de la turistificació. Bernal, per la seva banda, considera que l’administració ha estat molt hàbil utilitzant conceptes com el de parc verd, però assegura que entre les veïnes s’ha estès la idea que aquests terrenys seran requalificats de nou quan elles ja no hi siguin. “Tot forma part d’un projecte de ciutat de disseny en què la gent comuna sobrem”, conclou.