Entre el 3 i el 6 de setembre, se celebraran una seixantena d’activitats en dotze escenaris a l’aire lliure a Santa Coloma de Gramenet, però cap forma part de la festa major alternativa (FMA), perquè l’Ajuntament ha denegat el permís per poder celebrar la vintena edició.
La resolució negativa de la Tinència d’alcaldia va arribar el 24 d’agost argumentant que “en aquest cas, no es pot garantir l’ús de mascareta i manteniment de distàncies de seguretat” i que “l’horari sol·licitat no s’adequa tampoc a l’horari de restriccions a la mobilitat nocturna”. Des de la FMA Gramenet recalquen en un comunicat que la resposta és “completament genèrica” i defensen que “es podria aplicar a qualsevol de les activitats de la festa major que sí que tenen previst realitzar”.
Des de l’Ajuntament s’ha explicat a la Directa que “no es podia garantir el compliment de les mesures de seguretat, sobretot de l’ús de la mascareta i les distàncies perquè hi havia menjar i beure”. No obstant aquest argumentari, a la festa major oficial sí que s’hi podrà consumir, però des del servei de premsa municipal es puntualitza que “hi ha uns llocs molt determinats” per fer-ho.
Per al col·lectiu organitzador és una mostra de “censura” i “menysteniment de l’Ajuntament cap a les propostes dels col·lectius autogestionaris”. Per aquesta raó, han convocat una concentració de protesta el diumenge a la tarda a la glorieta del parc Europa, on havien de tenir lloc els actes
Aitor Blanc, membre del grup impulsor de la festa major alternativa, explica que, després de suspendre la vintena edició l’any passat per la situació pandèmica, enguany havien reduït la programació a un sol dia amb mesures “ajustades al Procicat” (Pla de Protecció Civil de Catalunya): “Vam fer un correu a la Direcció de Cultura amb les mesures que aplicaríem, com l’espai perimetral, la inscripció prèvia, el control d’accessos i d’aforament o la restauració separada. Fins i tot, a principis de juliol, vam demanar una reunió amb l’Ajuntament per ajustar el que calgués, però no van voler”. Després del rebombori a xarxes socials, fa uns dies, van rebre una trucada del director de Cultura, que els oferia el pati d’una escola amb infraestructura, però ja ho havien suspès tot: “És impossible refer-ho per al dissabte, i a més, les coses no es fan així”, lamenta Blanc.
Per al col·lectiu, que fa dinou anys organitza la festa major alternativa, es tracta de “censura” i denuncia el “menysteniment de l’Ajuntament cap a les propostes dels col·lectius autogestionaris”. Per aquesta raó, han convocat una concentració de protesta el diumenge a les sis de la tarda a la glorieta del parc Europa, on havien de celebrar la FMA.
Entrebancs també a Sabadell i Santa Perpètua de Mogoda
El de Santa Coloma de Gramenet no ha estat, però, l’únic cas de festes majors autogestionades i alternatives al programa oficial que han patit entrebancs per part dels respectius ajuntaments aprofitant el context de restriccions per motius sanitaris. Amb la cinquena onada de la COVID-19 com a teló de fons, la Comissió de Festes Populars de Sabadell, que organitza les anomenades barraques, també afronta problemes per desenvolupar la programació prevista per al pròxim cap de setmana. El 20 d’agost, l’alcaldessa del municipi, Marta Farrés (PSC), va anunciar que les activitats festives quedaven limitades a 300 persones i fins a les onze de la nit.
La Comissió de Festes Populars que organitza les barraques de Sabadell considera que limitar l’afluència a 300 persones és “és un insult a fer la cultura accessible a la ciutadania” i incongruent amb el fet que, també concidint amb la festa major, tindrà lloc un partit de futbol on s’hi esperen més de 3.000 aficionats
Les noves normes, tal com es denuncia des de la Comissió, pretenen “impedir les festes populars” i no hi “trobem sentit”. Per a l’organització, l’aforament de 300 persones és un “insult a fer la cultura accessible a la ciutadania” i ho consideren incongruent, ja que a la cursa popular hi participen 800 persones, o aquest cap de setmana es disputa un partit de futbol a la ciutat on podran accedir 3.300 aficionades. A més, alerten que l’horari restringit fins a les onze de la nit “generarà un moviment de gent innecessari cap a establiments de restauració” que estan oberts fins a dos quarts d’una de la matinada.
Per la seva banda, el Casal Popular de Santa Perpètua de la Mogoda, que organitza activitats de festes alternatives per aquest cap de setmana, també s’ha queixat del tracte municipal i del fet que, tot i haver-lo demanat amb temps, l’Ajuntament no semblava tenir pressa a l’hora de tramitar l’autorització dels actes. Fonts del casal expliquen, però, que aquesta mesura de pressió ha fet efecte, ja que, a partir de la difusió del cartell, des del consistori se’ls ha informat de forma extraoficial que poden comptar amb el permís, tot i que no l’han rebut per escrit.