Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Trencar l'estigma del VIH a través de la cultura

El Comité Antisida de València organitza aquest dijous el Vihsibles Festival amb l'objectiu d'oferir un apropament lúdic i festiu de la ciutadania valenciana envers el VIH, la diversitat i la salut sexual

| Luís Miralles

Al País Valencià es diagnostica un cas de VIH al dia. A diferència del que normalment es pensava als anys 90, aquesta infecció no només afecta les persones usuàries de drogues, homes que tenen sexe amb altres homes, dones trans o treballadores sexuals, sinó que pot afectar a qualsevol persona que mantinga relacions sexuals. “La falta d’una consciència col·lectiva de prevenció i l’existència de tota una mitologia que envolta el VIH fa que es perpetuen les conductes discriminatòries cap a les persones afectades”, explica Pilar Devesa, membre del Comité Antisida de València. Justament amb aquesta idea es fundava el col·lectiu que lluita contra l’estigmatització de les persones amb la síndrome l’any 1989, quan un grup de famílies i persones afectades pel VIH a la ciutat s’aplegaren per a iniciar un projecte comú de suport ciutadà basat en la promoció de la prevenció de les conductes de risc, la millora de la salut i l’eliminació de l’estigma i la discriminació per a les persones amb VIH.

La tasca del Comité Antisida de València es basa en la promoció de la prevenció de les conductes de risc, la millora de la salut i l’eliminació de l’estigma i la discriminació per a les persones amb VIH

“Tot i que fa molts anys que treballem per conscienciar a la societat valenciana envers aquest tema, moltes persones i col·lectius continuen associant el Comité Antisida amb la marginalitat i el drama, i per això els costa apropar-se”, explica Devesa, que considera que “o bé hi ha falta d’informació o no tenen en compte que la salut sexual és un tema que ens afecta a totes”. Precisament el que busquen des del Comité amb aquesta iniciativa és trencar amb aquesta dinàmica i oferir una proposta lúdica que elimine el drama i l’estigma que normalment s’associa al VIH, i alhora invite a la ciutadania valenciana a mirar la salut sexual d’una manera més inclusiva: “quan ens van oferir l’espai del Centre del Carme per divulgar el nostre treball vam pensar que era una bona oportunitat fer un canvi d’estratègia per així arribar a més col·lectius, especialment de gent jove, que normalment no s’aproparien amb un altre tipus de proposta”. Devesa també considera que aquest esdeveniment ajuda a treure l’estigma amb les que la societat mira a les persones amb VIH, donant-los protagonisme des d’un altre prisma. “Les persones que han sigut tan valentes de mostrar-se tal com són necessiten un esdeveniment en positiu on passar-ho bé, un espai de festa i celebració que trenque tots els estigmes associats a aquesta infecció”, explica la membre del col·lectiu.

Precisament la intenció del Vihsibles Festival és visibilitzar a les persones amb VIH a través de l’art, la música i el teatre amb una proposta escènica gratuïta, que començara a partir de les 18 h al Carme Centre de Cultura Contemporània de València i que comptara amb la participació de la companyia d’improvisació teatral Kancaneo Teatro, l’artista polifacètica Kika Lorace, el performer Miguel Andrés i la música de Làuder, Lola Marco, Biano i Miss Yuls. L’esdeveniment també inclourà l’exposició Historias de VIHda / VIHsibles, un projecte produït pel Comité que retrata l’evolució del posicionament social envers el VIH a través d’una mostra multiformat que inclou treballs de diferents artistes i que es podrà visitar des del dijous vinent fins al pròxim 9 de setembre al Centre del Carme.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU