Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les comunitats com a motor del territori

Els espais comunitaris són facilitadors de relacions veïnals basades en la solidaritat i la cooperació i som essencials en la transformació social dels nostres barris

La Broken Brothers Brass Band al Nou Barris meets New Orleans de 2018. Durant una hora va portar la música als carrers de Roquetes i la Prosperitat. | Borja Lozano

Els espais comunitaris proposem un model de gestió dels projectes que posa el focus en la comunitat i es basa en el fet que és el veïnat qui els gestiona directament. El primer ús que es fa d’aquests espais és fonamental: reivindicar-los per decidir què s’hi fa, per a què i per a qui.

Els espais comunitaris existim per i per a les veïnes. En la majoria dels casos, qui hi participa ho fa a títol individual, ho fa per activisme o militància. Hi ha qui pren decisions sobre el camí a seguir, aporta el seu coneixement a les comissions de treball, desenvolupa unes tasques concretes de manera regular com a voluntària, assisteix puntualment a alguna activitat o a algun taller, etcètera. No tothom hi participa de la mateixa manera i els nivells d’implicació són ben diversos.

La participació en aquests espais també es produeix per mitjà de col·lectius organitzats. En aquest sentit, les aliances amb el teixit associatiu del territori són fonamentals per al funcionament d’aquests equipaments. De vegades som seu d’aquests col·lectius; d’altres, el seu espai de trobada, però el sentit del vincle entre els espais comunitaris i les entitats del territori resideix en l’empoderament del veïnat per prendre part de manera activa en allò que afecta la comunitat. Com més sòlid sigui el vincle, més forta serà l’acció veïnal per millorar el benestar de la comunitat.

No tota la implicació col·lectiva, però, es tradueix en col·lectius formalment constituïts. Seguint els valors dels espais comunitaris, donem acollida i suport a iniciatives col·lectives que reclamen una causa que creuen –que creiem– justa. D’aquesta manera, promovem la corresponsabilitat, la participació, l’horitzontalitat, la democràcia interna, l’arrelament al territori, la transparència, el compromís, les relacions no discriminatòries, la memòria històrica, la sostenibilitat, els feminismes, la diversitat… En definitiva, ens sumem i impulsem lluites fruit de l’esperit crític col·lectiu.

Les aliances amb col·lectius socials fan possible l’existència de xarxes de suport mutu o, per exemple, accions en favor del sindicat de manters

La transformació social la canalitzem, tot sovint, a través de la cultura. Concretament, d’aquella que es genera i emana de la mateixa comunitat, de la cultura popular, de proximitat i comunitària. Entenem els fets culturals com un eix vertebrador i cohesionador de la comunitat. A la vegada, oferim escenari a l’artista emergent, promovem l’essència agitadora i treballem per donar veu a col·lectius silenciats o poc representats.

En aquest sentit, les activitats socials i culturals d’aquests espais tenen orígens diversos. D’una banda, internament, es programa a través de les diverses comissions de programació i, de l’altra, s’acullen i s’integren propostes que provenen d’entitats diverses, col·lectius, moviments socials i lluites veïnals, que utilitzen aquestes infraestructures i recursos dels espais comunitaris per desenvolupar les seves iniciatives. Aquestes aliances amb els col·lectius socials fan possible l’existència de les xarxes de suport mutu, accions en favor del sindicat de manters o activitats de sensibilització sobre l’emergència climàtica, per anomenar-ne alguns exemples. En definitiva, som infraestructures col·lectives al servei de la comunitat.

Ens enxarxem amb agents culturals, socials i educatius del territori per donar cobertura a les necessitats de les nostres veïnes, ja sigui a través d’intervencions conjuntes a llarg termini o de col·laboracions puntuals. No sabem treballar d’altra manera que no sigui en xarxa. Al cap i a la fi, som espais de relacions, d’intercanvi, de cooperació i de solidaritat. Som conscients de l’impacte de les nostres accions en el nostre entorn i per això fomentem l’economia social i solidària, tant en la contractació de proveïdors o serveis com en la restauració dels equipaments, així com en la difusió dels seus valors.

El veïnat, els col·lectius, les iniciatives populars, els agents culturals, educatius i socials, la diversitat d’artistes, els públics, la militància, les cooperatives, els comerços de proximitat, els moviments socials… ens volem conèixer més i millor, generar vincles, fer xarxa i crear, plegades, nous projectes que reverteixin en la nostra comunitat.

T’hi sumes?

Article publicat al número 1 publicación número 1 de la Directa

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU