Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'expresident de Burkina Faso Blaise Compaoré condemnat a cadena perpètua per l'assassinat de Thomas Sankara

Després de gairebé mig any d'un procés judicial replet d'obstacles, el Tribunal Militar de Burkina Faso ha fet pública la sentència per l'assassinat de tretze persones en el marc del cop d'estat contrarevolucionari del 15 d'octubre de 1987

La imatge de Thomas Sankara avui ha estat present arreu del país | Gérard Amado Kaboré

El cop d’estat del 23 de gener d’enguany, justificat pels seus protagonistes en la greu crisi de seguretat en la qual es troba Burkina Faso, va generar una gran incertesa sobre la continuïtat del que és probablement el procés judicial més rellevant de la seva història. Finalment, el 2 de febrer es van reprendre les sessions on es jutjava l’assassinat del president Thomas Sankara l’any 1987, malgrat els diversos ajornaments causats per les al·legacions de la defensa, que han buscat aprofitar la conjuntura per invalidar el procediment.

Avui, 6 d’abril, s’ha fet pública la sentència enmig d’una jornada de mobilitzacions populars. Els tres principals acusats han estat condemnats a presó perpètua: Blaise Compaoré, que va accedir a la presidència de Burkina Faso a través del cop d’estat de 1987; Gilbert Diendéré, la seva mà dreta militar; i Hyacithe Kafando, al qual es considera el cap del comando que va executar els assassinats. Vuit de les altres onze persones acusades han rebut penes d’entre 3 i 20 anys segons el cas.

“Es tracta d’un veredicte històric, és la culminació d’una lluita de més de trenta anys”, exposa Abdoulaye Diallo, coordinador del Centre de Premsa Norbert Zongo. “Finalment, hi ha hagut judici, finalment s’ha identificat als culpables, finalment sabem què va passar el 15 d’octubre i finalment els culpables han rebut les penes que mereixen”, afegeix.

Compaoré es troba exiliat a Costa d’Ivori d’ençà que va ser expulsat del poder per les massives mobilitzacions del 2014 i Kafando va ser vist per darrera vegada l’any 2016, també a Costa d’Ivori

Tanmateix, Compaoré es troba exiliat a Costa d’Ivori d’ençà que va ser expulsat del poder per les massives mobilitzacions del 2014 i Kafando va ser vist per darrera vegada l’any 2016, també a Costa d’Ivori. Tots dos han estat jutjats en absència i és poc probable que cap dels dos acabi complint les penes que avui s’han dictat. Gilbert Diendéré sí que ho farà, atès que ja es troba en règim penitenciari pel cop d’estat fallit que va protagonitzar l’any 2015.

Blaise Compaoré, condemnat a cadena perpètua a Burkina Faso per orquestrar l’assassinat de Thomas Sankara
Un jove aixeca el puny davant de l’estàtua de Thomas Sankara |Àlex Verdejo

 

Per altra banda, la instrucció sobre la dimensió internacional dels assassinats del 15 d’octubre està en punt mort des de fa prop d’un any. Així ho denuncia la xarxa internacional Justícia per Sankara, justícia per l’Àfrica, que lamenta que s’estigui obviant un dels aspectes més importants d’aquest cas: la presumpta implicació de l’Estat francès i dels Estats Units d’Amèrica, entre d’altres. “És una victòria. Podem dir que s’ha fet judici. Però no s’ha fet ni la meitat. L’aspecte internacional ni tan sols s’ha abordat”, exposa Nebon Babou Bassono, burkinès resident a Barcelona i membre de l’Ambaixada del Balai Citoyen.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU