Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Universitat de València confirma que el policia infiltrat va aportar un DNI per a matricular-se

La Universitat de València va donar per vàlida la documentació falsa aportada pel policia i, sota la identitat fictícia de Ramón Martínez Hernàndez, el va incorporar a la llista d'alumnes del primer curs del grau de Treball Social durant el curs acadèmic 2020-2021

Facultat de Ciències Socials del Campus Tarongers de la Universitat de València | Arxiu

La identitat falsa d’estudiant del policia que es va infiltrar durant dos anys en el moviment popular i antifeixista de València es va validar amb un document nacional d’identitat (DNI) que no va aixecar cap sospita. Així ho han confirmat a la Directa fonts de la Universitat de València, que el va incorporar a la llista d’alumnes de primer de Treball Social sota la identitat fictícia de Ramón Martínez Hernàndez.

El departament de comunicació de la Universitat de València ha assegurat a aquest mitjà que la Universitat “va obrar correctament” i que, per tant, “no és responsable” de la falsa identificació del policia. Tota la informació recollida durant la investigació interna oberta per aclarir com es va poder matricular s’ha traslladat a la delegació del govern espanyol a València per demanar explicacions i que es prenguen les mesures oportunes. La Directa s’ha posat en contacte amb el gabinet de premsa de la Delegació, però no han volgut fer cap declaració. Per la seua part, la Conselleria d’Universitats tampoc s’ha posicionat al respecte, i argumenten que el procés de matriculació de l’alumnat “no és competència nostra”.

A Ramón Martínez Hernàndez se li va assignar un número d’identificació de la Universitat de València i un correu electrònic amb el seu nom fals

Segons ha pogut verificar aquest mitjà, a Ramón Martínez Hernàndez se li va assignar un número d’identificació de la Universitat de València i un correu electrònic corporatiu amb el seu nom fals. Mitjançant aquestes dades, se’l va incorporar com a un alumne més del grup A, en línia en valencià, de primer de Treball Social durant el curs 2020-2021. Es va matricular de totes les assignatures del curs i assistia amb normalitat tant a les classes telemàtiques com presencials.

El moviment estudiantil ja va reclamar a la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, l’obertura d’una investigació interna, així com l’adopció de mesures legals per denunciar la infiltració. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va enviar una carta al rectorat de la Universitat exigint que “s’apliquen totes les mesures administratives, polítiques i judicials necessàries per a determinar les responsabilitats i garantir que uns fets intolerables no es tornen a repetir”. Per la seua part, Acontracorrent denuncia que la infiltració policial és “una forma de repressió més d’aquesta democràcia burgesa i de vulnerar el nostre dret a la manifestació”. En aquest sentit, des del Front d’Estudiants Unificat (FEU) València, llegeixen la infiltració com a una mostra de la “por” de l’Estat als moviments socials de base. “No podem deixar que açò ens espante o ens desestabilitze”, recalquen. El BEA, a través de les seues xarxes socials, va manifestar: “S’ataca i s’intenta controlar amb pràctiques antidemocràtiques la llibertat d’associació i d’expressió”.

A través d’un comunicat, les treballadores de la universitat exigeixen que “es prenguen les mesures necessàries i s’establisquen protocols per a garantir que aquestes pràctiques no es tornen a repetir”

Alguns sindicats de professorat també es van pronunciar i van sumar-se a la demanda d’activar els serveis jurídics de la Generalitat Valenciana per presentar una denúncia per falsedat en documentació oficial, tal com va interposar la Generalitat de Catalunya en el cas de la infiltració de Marc Hernàndez Pons –qui es va matricular amb la identitat falsa al grau de Treball Social en la Universitat de Barcelona. “Ens agradaria que la Generalitat actuara fins a les últimes conseqüències. Una infiltració policial és totalment incompressible per part d’un govern que es considera progressista”, rebla Beatriu Cardona, portaveu d’Intersindical Valenciana. La secció d’Educació de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha emfasitzat que la infiltració “demostra la manca d’independència i autonomia de la institució acadèmica”. A través d’un comunicat, publicat el 20 de febrer i signat en nom de les treballadores de la UV, exigeixen que “es prenguen les mesures necessàries i s’establisquen protocols per a garantir que aquestes pràctiques no es tornen a repetir en el futur”.

Un dia després de destapar el policia infiltrat a València, els col·lectius afectats per la infiltració —Cuidem Benimaclet, CSOA l’Horta, la xarxa d’aliments Grama, el grup de suport als joves migrants que viuen en la Garrofera, antiga lletera del barri de Benimaclet; i Acció Antifeixista València— van anunciar en roda de premsa que valoraran la possibilitat d’emprendre accions legals. Maria Josep Martínez, advocada d’Alerta Solidària, va matisar a la Directa que “davant la falta de cobertura legal de la infiltració, s’estudiarà iniciar accions legals per la possible comissió d’un delicte de vulneració dels drets civils i polítics, revelació de secrets i de violació dels domicilis de les activistes en els quals l’agent va estar”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU