Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Marc, Dani i Ramón, una operació coordinada

Companys de promoció, els tres agents es van infiltrar en els moviments socials dels Països Catalans el 2020 i tenen en comú diversos trets de la seua biografia real i fictícia

Els tres policies van jurar el càrrec en la mateixa cerimònia, a l’escola de policia d’Àvila, el 13 de juny de 2019 | Arxiu

Marc Hernàndez Pons, Daniel Hernàndez Pons i Ramón Martínez Hernàndez. Tres identitats fictícies que corresponen a tres agents del Cos Nacional de Policia espanyol (CNP) infiltrats als moviments socials. Com a peces d’una operació d’estat d’introducció de múltiples espies en l’activisme, tots tres personatges comparteixen un seguit d’elements en comú, tant en la seua biografia policial com en el modelatge de les seues identitats fictícies.

Companys de la 33a promoció, formada per 2.587 alumnes, Marc, Dani i Ramón van ingressar a l’escola de policia d’Àvila l’11 de setembre de 2017 i van jurar el càrrec en la mateixa cerimònia, celebrada el 13 de juny de 2019. Així mateix, la seua tasca com a infiltrats va arrancar l’any 2020. Ramón Martínez ja dona senyals de vida a la ciutat de València el mes de març, mentre que Marc Hernàndez i Daniel Hernàndez es fan visibles als seus destins a Barcelona un poc més tard, a principis de juny.

Esquema de comandament de l’operació d’acord amb la versió del Ministeri de l’Interior espanyol que, fins ara, ha assegurat que els policies descoberts a Barcelona no necessitaven autorització judicial perquè eren “agents d’intel·ligència” sota les ordres de la Comissaria General d’Informació |Gerard Casadevall i Lucia Armiño

Al seu torn, els orígens reals de tots tres dibuixen una triangulació en la geografia dels Països Catalans: Ramón és fill d’una població de la comarca del Baix Llobregat de Catalunya i s’infiltra a València, al mateix temps que Marc, nascut a Menorca, i Daniel, originari de Mallorca, desenvolupen la seua tasca d’espionatge a Barcelona. Tots tres parlen català. A més, la tríada d’infiltrats comparteix almenys un dels cognoms falsos.

L’any 2020, tant Marc Hernàndez Pons com Ramón Martínez Hernàndez van aconseguir matricular-se a la universitat mitjançant documentació falsa per estudiar el grau de Treball Social. El primer, al campus Mundet de la Universitat de Barcelona (UB), i el segon, al campus de Tarongers de la Universitat de València (UV). Arran del primer cas destapat per la Directa, la UB va dur a terme una investigació interna del cas i el Gabinet Jurídic de la Presidència del Govern català va presentar una denúncia davant de la Fiscalia Provincial de Barcelona pels presumptes delictes de falsedat en document oficial i usurpació de l’estat civil, que va acabar arxivada.

A més de cursar els mateixos estudis que Marc Hernàndez, l’infiltrat Ramón va explicar a l’entorn activista de València que els seus orígens militants s’emmarcaven en el context del procés independentista, concretament, en el CDR de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona. Precisament, al mateix barri i entorn que van servir-li a Marc Hernàndez Pons de porta d’accés a l’esquerra independentista, per mitjà del Casal Popular Lina Òdena. La Directa ha mostrat la fotografia de Ramón a diverses activistes de l’Esquerra de l’Eixample, que asseguren que no ha estat membre del CDR ni de cap altre espai del barri.

Malgrat que va centrar els seus esforços d’espionatge en els moviments socials valencians, Ramón també va compartir amb el segon infiltrat, Daniel Hernàndez Pons, l’interés pel torneig antiautoritari d’arts marcials Front Attack, punt de trobada de gimnasos autogestionats amb valors antifeixistes d’arreu de l’Estat espanyol. En aquesta ocasió, l’infiltrat al País Valencià va crear dos grups de Telegram, un d’acompanyants i un altre de combatents, per a viatjar cap a Molins de Rei (el Baix Llobregat), on el 15 de maig de 2021 es va celebrar l’esdeveniment. Finalment, no hi va anar, però la cita va quedar coberta pel seu company de promoció Daniel, que va assistir tant a l’edició de 2021 com a la de 2022.


L’apartament de Palma

La persiana tradicional mallorquina de làmines horitzontals de fusta va ser fonamental per a descobrir que la imatge que Ramón Martínez tenia al seu perfil de WhatsApp fins a la publicació d’aquest reportatge està feta des del mateix bloc d’apartaments turístics de Palma en el qual Marc Hernàndez va acollir algunes membres del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) que assistien a la mesa nacional de l’organització, el febrer de 2022.

Ramón Martínez tenia una imatge de perfil a WhatsApp feta al mateix apartament de Palma usat per Marc Hernàndez Pons

Tan bon punt les característiques de la persiana van delatar l’origen illenc de la imatge, el paisatge urbà va permetre acotar-la a Palma i, per l’estretor del carrer, calia situar-la al nucli antic. Segons ha pogut confirmar la Directa, la instantània està presa, efectivament, des d’una de les finestres d’un bloc d’apartaments del carrer de Can Carrió. A més, l’edifici està ubicat en una zona ben coneguda per l’infiltrat amb el nom de Daniel Hernàndez Pons, que la freqüentava en les seues activitats d’oci quan encara vivia a la seua Mallorca natal.

Mentre estava infiltrat, Ramón mai va fer referència a cap vincle amb Palma, però arran de la coincidència de la imatge s’evidenciaria que ell també guarda alguna relació amb els apartaments. En el seu moment, Marc va explicar a la militància del SEPC que era un habitatge propietat del seu tiet, però tal com va publicar aquest mitjà, el pis consta com a allotjament turístic en el registre del govern Balear i cap dels membres del consell d’administració de l’empresa que n’és propietària coincideix amb els cognoms reals de l’agent infiltrat.

Article publicat al número 563 publicación número 563 de la Directa

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!