Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un jutjat ordena desallotjar un veí de Barcelona tot i patir trastorns de salut mental

Ni l'informe de vulnerabilitat, ni tampoc l'informe mèdic per trastorns de salut mental han evitat que el jutjat intentés executar el llançament al barri de Porta de Barcelona. L'afectat ha amenaçat de tirar-se de dalt a baix i, després de la mediació dels Bombers, finalment el desnonament ha quedat ajornat

Cordó policial durant el desnonament al carrer d'Artà de Barcelona. Els Bombers hi han instal·lat un gran matalàs inflable en previsió d'un desenllaç fatal | Arxiu

El 23 d’abril del 2019, el Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu va fer pública l’ocupació de quatre pisos al número 8 del carrer Artà del barri de Porta de Barcelona per donar una solució habitacional a diverses persones, entre elles dues menors d’edat. Avui, cap a les deu del matí, s’hi ha presentat una patrulla de Mossos d’Esquadra amb la comitiva judicial per desnonar un dels habitants, qui fa quatre anys que sol·licita una alternativa a través del circuit de Serveis Socials. Ni l’informe de vulnerabilitat, ni tampoc l’informe mèdic per un trastorn de salut mental han evitat que el Jutjat de Primera Instància número 53 de Barcelona intentés executar el desnonament.

Un membre del Sindicat relata que han estat agents de carrer els que han esbotzat la porta amb palanques i una radial. A dins el pis també hi havia una activista que ha estat escorcollada, identificada i acusada de desobediència. En aquells moments, l’afectat s’ha tancat al terrat i ha amenaçat de tirar-se de dalt a baix. És aleshores, relata el militant, quan ha arribat la unitat d’antiavalots dels Mossos (ARRO Barcelona) i ha fet fora el grup de persones concentrades davant l’edifici, acordonant el carrer.

Quan van ocupar els habitatges, la propietat era de l’empresa MGB Arta Buildings S.L., administrada per un empresari israelià que viu a Barcelona

Davant d’aquesta situació, han arribat els Bombers i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que han pujat al terrat amb dues membres del Sindicat. Finalment, el desnonament ha quedat ajornat fins al 3 de maig.

L’afectat es troba en situació administrativa regularitzada i, de fet, en l’actualitat està de baixa laboral per problemes de salut mental. Per aquesta raó, tan bon punt s’ha suspès el desnonament, l’han acompanyat a l’hospital. L’informe estava en mans del jutjat i també l’han mostrat a la comitiva.

Quan van ocupar els habitatges, la propietat era de l’empresa MGB Arta Buldings S.L., administrada per Shlomo Hakim, un empresari israelià que viu a Barcelona, mitjançant les societats Mutual Goals Ltd. i Buligo General Partner Ltd. Hakim administra almenys set empreses més dedicades al negoci immobiliari, una d’elles, MG Cera 1 S.L, propietària d’una finca al carrer de la Cera de Barcelona, una altra Carrer Ciutat 13 Barcelona S.L. A banda de l’edifici del número 8, segons el Sindicat, té dos blocs més al mateix carrer Artà. També va adquirir un edifici sencer al carrer de Sardenya.

L’ordre de desnonament del pis es va fer a petició de Núria Morales, qui, segons el Sindicat, hauria adquirit aquest habitatge i l’altre àtic del mateix immoble. En tot cas, des de la regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona han assegurat que consta com a petit tenidor. Alhora, han confirmat que la SIPHO (Servei d’intervenció i mediació davant situacions de pèrdua d’habitatge i/o ocupacions a la ciutat de Barcelona) en feia seguiment, tenia informe del cas i que ja s’havia aconseguit suspendre el desnonament en dues ocasions sense arribar a porta.


Perdre l’habitatge, impacte en la salut mental

Viure sota amenaça de desnonament i no poder accedir a un habitatge digne, com apunten diverses enitats, té greus impactes sobre la salut mental i en el pitjor dels desenllaços, el suïcidi. Recentment, un home de 83 anys es va llevar la vida abans que el desnonessin a Tàrrega i ara just fa un any, el 30 de maig de 2022, un home que vivia en un pis de protecció oficial municipal al barri de Bon Pastor de Barcelona es va suïcidar, mentre els operaris executaven el seu desnonament.

El 14 de juny de 2021, Segundo Fuentes, un veí del barri de Sants de Barcelona, es va suïcidar quan s’estava executant el seu desnonament. Havia perdut la feina a l’inici de la pandèmia i era usuari de Càritas, però el TSJC va emetre un comunicat justificant que no va validar l’informe de vulnerabilitat social perquè era “incomplet”. El mes anterior, el 26 de maig, Hatin Sayb amenaçava de llançar-se al buit des del terrat d’un edifici del carrer del Príncep de Viana, al barri del Raval de la ciutat perquè el volien desnonar. Un any abans, el 7 de maig de 2020, una dona es va autolesionar durant un desnonament al barri del Raval i va ser hospitalitzada. I el 2018, un home anomenat Jordi es va llançar per la finestra en un desnonament instat pel Banco Popular a Cornellà de Llobregat i va morir.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!