L’ordre de llançament d’Álvaro David i Maria Asenet està prevista per avui, dijous 13 de juliol, a les nou del matí. Tots dos viuen des del 2015 al seu pis ubicat al carrer Pasaje Bañuls, 2 -al costat de l’avinguda d’Alcoi- a la ciutat d’Alacant, però el fons voltor Prosil Acquisition S.A amenaça en fer-los fora. És el segon avís de desnonament que reben, el primer fou el març d’aquest any i es va aturar als jutjats, ja que l’ordre de llançament no va arribar a nom de David i Asenet, sinó de l’anterior propietari de l’immoble.
A les huit del matí, una hora abans del que estava previst, la policia espanyola ha arribat a l’avinguda d’Alcoi; ha acordonat els accessos a la finca amb cintes per evitar l’arribada del veïnat i activistes que estaven convocades a les huit i mitja i ha impedit a l’advocada de la família accedir dins del bloc. A la porta, s’han personat també una dona i un home que asseguren ser els nous propietaris de l’habitatge, que l’haurien comprat per subhasta. La comitiva judicial s’ha presentat a les nou del matí, hora en què estava previst el llançament. El Sindicat de Barri les Carolines ha estat negociant amb la comitiva i la policia, fins que la primera ha accedit a aturar l’ordre del desnonament sense informar de la nova data. La policia espanyola ha retirat el cordó i les activistes han entrat dins del portal. Des de l’interior de l’habitatge i megàfon en mà, Álvaro David i Maria Asenet ho han celebrat al crit de “Sí es pot”. Des del sindicat, també celebren la “victòria”, però critiquen l’actuació policial: “Veiem desmesurat el fet d’haver acordonat la zona per impedir l’accés i l’acompanyament a la família”.
La parella va estar fins a finals del 2022 pagant un lloguer de 280 euros al propietari inicial, quan es van adonar que el pis havia estat hipotecat per una entitat bancària i posteriorment venut al fons voltor Prosil Acquisition. “No sabem des de quan el banc tenia el pis, el propietari no ens ho va dir -mentre continuàvem pagant el lloguer- i ens en vam adonar quan van vindre diverses vegades a casa en nom d’un banc demanant-nos que marxarem, i posteriorment amb la primera ordre de llançament”, relata Álvaro David. En aquest moment, David i Asenet van anar en dues ocasions al registre de la propietat per saber qui tenia la titularitat del pis. La primera vegada -posterior als avisos per part del banc- , encara constava a nom de l’arrendador, però la segona volta, quan els arribà la primera ordre de llançament, el fons voltor ja n’era el titular.
Álvaro David té una discapacitat al braç, a conseqüència d’un accident laboral, que no li permet treballar. Tampoc ho pot fer la seua companya, ja que com conta elle mateixa, “amb el braç immòbil, Álvaro és una persona dependent a qui cal la meua ajuda”. Per això, els ingressos familiars procedents de la baixa laboral de David són insuficients per poder llogar un altre pis. “Alguns ni tan sols ens donen la possibilitat de llogar-los perquè inicialment demanen rendes altes”, conclouen.
No se’ls ha oferit cap alternativa habitacional, tot i comptar amb un informe de vulnerabilitat dels serveis socials i haver sol·licitat el d’emergència habitacional
Avui dia, no se’ls ha oferit cap alternativa habitacional, tot i comptar amb un informe de vulnerabilitat dels serveis socials d’Alacant i haver sol·licitat el d’emergència habitacional, que encara està tramitant-se. Des del Sindicat de Barri de Carolines demanen la “regulació real del mercat”, ja que un dels problemes més freqüents a Alacant és “l’augment brutal” del preu del lloguer a causa de la turistificació, així com “la intenció de no renovar els lloguers per destinar-los a apartaments vacacionals”.
Tanmateix, les últimes setmanes, el Sindicat s’ha manifestat a l’Entitat Valenciana de Vivenda i Sol (EVha) per “reclamar un parc d’habitatge públic en règim de lloguer social que siga suficient per a abastir tota la demanda”. Davant la carència d’habitatge social a la ciutat, el fons voltor tampoc ha volgut negociar un lloguer amb la família. De fet, expliquen que han rebut visites en nom de gestores oferint-los una quantitat de diners que girava al voltant dels dos mil euros perquè marxaren del pis. Fins i tot, en el moment en què la Directa els entrevistava, Álvaro David i a Maria Asenet van rebre la visita d’una persona en nom d’HipoGes Iberia S.L -fons voltor depenent de Prosil Acquisition S.A- per “negociar un acord extrajudicial” al voltant del seu cas.
Defensa de l’habitatge a Alacant
El 27 de juny es va fer pública la pròrroga de sis mesos -fins al 31 de desembre de 2023- de la “suspensió de desnonaments i llançaments de vivenda habitual per persones i famílies vulnerables”, aprovada pel Consell de Ministres espanyol. La família ha recorregut mitjançant el seu advocat a la moratòria, però des del Sindicat denuncien que de moment “no s’està fent efectiu el Reial Decret del paraigua antidesnonaments, ja que David i Asenet tenen un informe de vulnerabilitat i el seu desnonament està continuant endavant”.
Aquesta és la tercera ordre de desnonament que el Sindicat de Barris de Carolines fa pública en les últimes dues setmanes. És per això que identifiquen tres lluites actives a la ciutat d’Alacant: la primera és la paralització de tots els desnonaments, seguida de la lluita contra la creixent pujada del preu del lloguer que qualifiquen d’”inassumible per totes les famílies que tenen un nivell de renda baix”. I finalment, contra la “desatenció per part dels serveis socials municipals i autonòmics quant als problemes de vivenda que hi ha”.