Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una policia s'infiltra tres anys en els moviments populars de Girona

L'agent del Cos Nacional de Policia espanyol Maria I. T. és la quarta espia descoberta de la promoció del 2019. La seva missió d'espionatge ha posat el focus en l'independentisme, l'antiracisme i el moviment per l'habitatge. Durant tot el període d'infiltració ha mantingut una relació sentimental estable amb un dels encausats pel tall de les vies de l'AVE en el primer aniversari de l'1 d'octubre

La infiltrada Maria I. T. a la manifestació en solidaritat amb els encausats pel tall de les vies de l'AVE | Directa

Durant l’última setmana del mes de maig de 2020, la ‘Maria’ construïa les seves primeres amistats a Girona. Arribada des de Palma tres mesos enrere, aprofitava la pausa en el confinament de la pandèmia per assistir presencialment a l’escola Aurea Formació, on s’havia inscrit per cursar estudis de prova d’accés a la universitat per a majors de 25 anys. Maria Perelló Amengual –nom i cognoms que constaven en el seu DNI fals– es convertiria en pocs mesos en una activista de pedra picada dels moviments socials de Girona i Salt, però no havia arribat a la capital de l’Onyar per decisió pròpia. Formava part de la 33a promoció del Cos Nacional de Policia espanyola (CNP) i s’havia format a l’escola de policia d’Àvila els anys 2017 i 2018 en companyia de Marc, Dani i Ramon, els tres infiltrats destapats anteriorment per la Directa que van aterrar coetàniament en l’activisme de Barcelona i València.

Maria I. T. es va formar a l’escola de policia d’Àvila els anys 2017 i 2018 en companyia de Marc, Dani i Ramon, tres infiltrats que van aterrar coetàniament en l’activisme de Barcelona i València

La jove policia, que tot just havia complert els 27 anys, es va matricular aquell mateix estiu al Grau d’Educació Social de la Universitat de Girona (UdG), mitjançant documentació falsa proporcionada pel Ministeri de l’Interior dirigit per Fernando Grande-Marlaska. Fruit de la investigació periodística d’aquest mitjà, podem confirmar que la seva identitat real respon al nom Maria I. T., qui en el període 2012-2015 havia estudiat i s’havia graduat en Criminologia i Polítiques Públiques de Prevenció a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona. Posteriorment, l’11 de setembre de 2017, arribaria amb les seves maletes a les dependències de l’escola de policia d’Àvila. Després d’un any de formació i deu mesos de pràctiques, la Comissaria General d’Informació del CNP la va seleccionar per assignar-li una missió a la ciutat de Girona, en el marc del que s’ha confirmat com una veritable onada d’infiltracions als Països Catalans durant la primavera de 2020.

La Maria va fer les primeres passes de la seva infiltració el 7 de juny d’aquell any a la Tancada per Drets, una mobilització que reivindicava “pa, sostre, papers i treball” pels migrants menors no acompanyats. Una vintena de joves extutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) protestaven en companyia de desenes d’activistes en una aula de la facultat d’Educació de la UdG. Fins i tot, el 24 de juny, la falsa activista va liderar una excursió amb els joves.

La policia infiltrada recollint el títol de graduada en Criminologia a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, el 4 de juliol de 2015 |Universitat Pompeu Fabra

 

En paral·lel, va ser molt activa en la vida social de la capital del Gironès. De fet, una barbacoa al seu pis de lloguer en un edifici d’apartaments turístics del carrer Portal Nou marcaria l’esdevenir de la seva infiltració. Aquell dia va conèixer Òscar C., germà d’una de les noies amb qui havia establert amistat a través de l’acadèmia d’estudis per accedir a la universitat. L’Òscar i la Maria passarien la seva primera nit junts. “Va ser ella qui em va convidar i després d’un creuament de mirades de seguida vam connectar. La Maria des d’aleshores em va donar alguns dels millors moments de la meva vida, me’n vaig enamorar”, recorda entre llàgrimes l’Òscar. Ell es troba en estat de xoc emocional des del passat dissabte 8 de juliol, quan va saber que la persona que defineix com “l’amor de la meva vida” realment era una agent de policia.

Òscar C. no és un gironí qualsevol. En les multitudinàries assemblees del Comitè de Defensa de la República (CDR) de Girona sempre hi era i prenia la paraula amb clares dots de lideratge. És una de les cares més visibles de l’activisme independentista i antifeixista de la ciutat, encausat en la macrooperació coneguda com a 21 Raons, en la que quatre activistes s’enfronten a una petició fiscal de quatre anys de presó i 12.150 euros de pena-multa cadascun. Ell és una de les 21 persones investigades i detingudes inicialment –també ho van ser els alcaldes de la CUP de Verges i Celrà, Ignasi Sabater i Dani Cornellà; i el fotoperiodista Carles Palacio– pel tall de les vies ferroviàries d’alta velocitat l’1 d’octubre de 2018, quan es complia el primer aniversari del referèndum d’autodeterminació.

“La Maria m’ha enganyat a mi, a la meva germana, a la meva mare, al meu pare i a tot el meu entorn. Això és tortura, és un nivell inimaginable de tortura”, relata indignat i consternat Òscar C.

“El que m’han fet no té nom, m’han destrossat a mi i a la meva família. La Maria m’ha enganyat a mi, a la meva germana, a la meva mare, al meu pare i a tot el meu entorn. Això és tortura, és un nivell inimaginable de tortura. Li vaig donar el millor de mi i m’estava espiant pel que faig i pel que penso”, relata Òscar indignat i consternat. Tota la seva família ha anat coneixent la veritat els darrers dies i no se’n saben avenir.

La funcionària del CNP Maria I. T. hauria utilitzat estratègies d’infiltració basades en les emocions i els sentiments, fins al punt de convidar Òscar C. un cap de setmana a un habitatge de Palma, suposadament seu. També van fer viatges de vacances en una furgoneta de tipus camper a Astúries i a la Catalunya Nord. La relació va arribar tan lluny que van decidir viure junts al pis de la infiltrada a Girona, que compartirien durant més d’un any. El vincle afectiu entre ells estava tan consolidat que havien arribat a fer plans per mudar-se a un habitatge més gran.


Espiant una reunió amb advocats

De mica en mica, l’activista fictícia anava fent passes en més i més àmbits de militància. El 7 de març de 2022 aconsegueix estar present en una reunió amb els advocats Montserrat Vinyets i Benet Salellas, on es definia l’estratègia de defensa del cas 21 Raons. El judici estava previst pel 28 de març, però finalment es va suspendre. El 21 d’abril de 2022, quan l’Òscar entra a treballar a la seu nacional d’Òmnium a Barcelona com a coordinador del projecte (Re)voltes, la Maria aprofita per inscriure’s a formacions de l’Escola Guillem Agulló, entre d’altres activitats de l’entitat en defensa de la cultura i la llengua. En el marc de (Re)voltes, l’espia del CNP va participar en una de les rutes del projecte que va consistir en un recorregut per les escoles de Salt per denunciar la segregació a les aules.

Durant els tres anys d’infiltració, va participar en mobilitzacions del Sindicat d’Habitatge de Salt, en les assemblees obertes i manifestacions contra la detenció de Pablo Hasél i en algunes activitats a l’Ateneu Salvadora Catà, on va voler formar part sense èxit d’un grup de kick-boxing –en aquelles dates l’activitat del gimnàs de l’ateneu estava restringida només als grups bombolla. A més, va insistir en incorporar-se a la Coordinadora de Feminismes 8-M Girona.

L’espia va tenir una relació sentimental estable amb Òscar C., un conegut activista dels moviments populars de Girona |Directa

 

En coincidència amb la resta de casos d’infiltració, la Maria va tenir intermitències en la seva presència a Girona i es va escudar en una suposada malaltia greu del seu pare per marxar durant quatre mesos a Palma i Madrid, evitant qualsevol visita amb el pretext de les “estrictes” mesures d’aïllament en dependències hospitalàries. No va desenvolupar cap feina fixa a Girona i sufragava els seus estudis a la UdG amb estalvis i amb “feines temporals” que –segons afirmava– aconseguia a l’estiu al Club Nàutic de Palma. En nombroses ocasions va explicar que havia perdut el tren Barcelona-Girona i que es quedava a dormir en el domicili d’una amiga a la capital catalana.

La seva marxa mai arriba a ser definitiva, conservant fins la publicació d’aquesta investigació una intensa comunicació a través de missatgeria mòbil i deixant la porta oberta a tornar

La falsa activista, sota el pretext de la malaltia del pare, marxa de Girona temporalment el mes de juny de 2022, justament quan la Directa destapa el cas del policia Marc Hernàndez Pon, infiltrat al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), al Casal Popular Lina Òdena i al col·lectiu Resistim al Gòtic. La seva marxa mai arriba a ser definitiva, conservant una intensa comunicació fins la publicació d’aquesta investigació a través de missatgeria mòbil i deixant la porta oberta a tornar. De fet, a finals d’octubre de 2022, coincidint amb la celebració de les Fires de Sant Narcís visita la ciutat i es retroba amb l’Òscar. Des d’aleshores, la infiltració se cenyeix només a l’àmbit digital i telefònic, un fet que acabaria provocant certes desconfiances i sospites en el seu entorn. Tothom es preguntava per què havia marxat la Maria, i fins ara ningú no n’havia obtingut la resposta.


Un germà policia i de Jusapol

La infiltrada del CNP a Girona no és una excepció dins de la seva família. El seu germà, que respon a les inicials R. I. T., forma part de la plantilla de la Prefectura de les Balears i s’hauria connotat per la seva profusa activitat en les mobilitzacions de l’associació policial ultraespanyolista Jusapol.

El germà de la policia infiltrada a Girona en una manifestació de Jusapol |Directa

 

En el seu compte de Facebook són nombroses les fotografies on sosté cartells contra el moviment independentista català, alhora que difon missatges contra “la dictadura colpista lazi” i un cartell que bateja l’1 d’octubre de 2017 com “El dia dels simis”.

Aquest nou cas d’infiltració està generant un fort impacte polític i emocional en l’activisme gironí. L’organització antirepressiva Alerta Solidària ha convocat una roda de premsa per aquest divendres 14 de juliol a les deu del matí a les portes de la sotsdelegació del Govern a Girona i està acompanyant les víctimes des dels vessants jurídic i psicosocial.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!