Sovint, quan a les llibreteres ens donen un espai en una publicació, acabem ressenyant una de les darreres novel·les que ens ha passat per les mans. La que ens hagi agradat o commogut més els darrers dies, però la quotidianitat laboral fa que potser no prenem prou distància per a poder valorar quin llibre és més important destacar en aquests moments.
Aquest curs passat, els mainatges de tota, petita, mitjana i gran secció de l’Escola Arrels-Vernet, un centre públic d’un dels barris populars de Perpinyà on s’aplica la immersió en llengua catalana, han publicat una petita joia. Han treballat plegats per a oferir-nos un delicat recull poètic escrit i il·lustrat per les alumnes. Si bé encara no saben llegir i escriure com els més grans, saben prou fer ballar la llengua i els colors al ritme del seu imaginari i de la seva quotidianitat. Així, les seues paraules volen, rimen i ritmen al compàs dels sons del català i les seues mans pinten, retallen, componen i s’acoloren, sense embrutar-se mai.
No som davant dels típics treballs de final de curs que només compren els familiars (als quals no els trec ni molt menys valor). És un llibre treballat tot l’any, amb una mestra amant de les arts i un mestre amant de les lletres. I la col·laboració d’en Mixi, un pallasso acompanyat de la seua maleta Liliana, carregada d’objectes, un personatge clau per fer volar la imaginació de la mainada. Les seues intervencions han servit de punt de partida per posar per escrit els mots dels nins i nines, per a moltes de les quals la seua llengua materna no és el català (com per a quasi la totalitat de la mainada de Catalunya Nord) i per a algunes tampoc el francès.
El treball és complet, surt de les parets de l’escola i va més enllà. Al barri del Vernet de Perpinyà hi ha, des de fa quasi quaranta anys, l’editorial més destacada del nostre petit territori. Ha estat l’editora del que ara ja és un llibre present al taulell de novetats de les llibreries de Catalunya Nord.
Si la maternal és el primer contacte amb l’escola per una part de l’alumnat i una primera experiència social fora del cercle familiar, les classes de maternal d’Arrels-Vernet són, a més a més, i tret d’alguna excepció, un punt de descoberta de la llengua catalana per la mainada. Mestres i mainaderes són referents lingüisticoculturals dels alumnes que arriben a l’escola. Les cançons (el cançoner tradicional en català), la literatura (obres clàssiques catalanes o traduccions al català d’altres llibres) o les arts visuals, són múltiples fonts d’estimulació de l’alumnat a l’hora de pensar, crear, reflexionar i establir una cultura comuna en la nostra llengua.
És important donar veu a aquest llibre, no només pel seu contingut per a la mainada de 2 a 5 anys, sinó també per la importància que és, ja des de petits ensenyar a l’alumnat el paper, els llibres, l’edició i mostrar-los que potser, més endavant, poden ser els futurs escriptors i escriptores de Catalunya Nord. Tot és començar, o que et donin les eines per poder-ho fer. Demostrar que, a més dels tallers de motricitat fina i altres aprenentatges escolars, cada alumne és capaç de crear, inventar i produir un llibre que es mereix una publicació, i que es fa un lloc en el món literari nord-català. Dessacralitzar la literatura, i mostrar a la mainada i a les seues famílies que és accessible a tothom. Tota una experiència poètica i plàstica, a degustar sense moderació.
La Llibreria Catalana
Joana Serra i Serra és responsable de la Llibreria Catalana de Perpinyà des de l’any 2012. L’espai, fundat el 1986, és la llibreria especialitzada en llengua catalana més septentrional del país, i la més antiga de la capital nord-catalana que segueix en actiu a la ciutat de Perpinyà. A banda de les publicacions en català, també està especialitzada en llibres sobre Catalunya Nord.