Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Setembre assolellat, bon vi assegurat

La verema és un autèntic viatge i recollir i compartir són les paraules clau que representen aquest moment al final de l'estiu

| Victor Serri

És un dilluns al matí de principis de setembre, tothom està preparat per a començar a collir. Cel blau clar, olor d’herba i terra, calidesa del primer sol que escalfa les cares decidides de desenes de treballadores. El raïm és el fruit comestible de la vinya, una infructescència formada per una agrupació de baies. Pot ser consumit cru o usat per a la fabricació de melmelada, suc, vi, vinagre, panses o oli extret de les seues llavors. La verema té lloc entre mitjans d’estiu i finals d’octubre, quan el raïm arriba a la plena maduresa. Aquesta pràctica té arrels antigues i una rellevància social que troba espai en el llegat artístic grecollatí. El déu Bacus i les seues adoradores, les bacants, són només la punta iconogràfica de l’iceberg que representa el vi en la cultura clàssica i que va des del lema encara vigent in vino veritas fins a les indicacions científiques i naturalistes de Plini el Vell.

La singularitat del territori dels Països Catalans també té el seu impacte en la producció de raïm. Algunes de les varietats que podem trobar a les diverses contrades són: macabeu, boval, moscatell d’Alexandria, parellada, gorgollassa, xarel·lo, prensal, ull de llebre, carinyena, monastrell, bonicaire, forcallà, mantell negre, callet o Giró ros.

La verema és un autèntic viatge i recollir i compartir són les paraules clau que representen aquest moment. És l’ocasió que aplega totes les persones que treballen braç a braç durant setmanes, la conclusió d’un treball dur fet conjuntament.


CREÏLLES AL BOVAL

INGREDIENTS:

  • 1 kg de creïlles
  • 1 branca de romer
  • 1 fulla de llorer
  • 2 grans d’all
  • 1/5 l de vi de varietat boval
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust

INSTRUCCIONS:

  1. Peleu les creïlles i talleu-les a daus de quatre centímetres, piqueu els alls a la brunesa.
  2. Poseu al foc una paella de fons gruixut amb l’oli, el romer i el llorer.
  3. Lleveu el romer i el llorer i afegiu les creïlles i l’all.
  4. Afegiu el boval i deixeu coure a foc baix, remenant de tant en tant, fins que l’alcohol s’haja evaporat i les creïlles estiguen toves.
  5. Salpebreu a gust i serviu.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!