Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Estudiants i la CGT denuncien "intimidacions" per part de la direcció del màster de gènere de la Universitat de València

En dos comunicats, signats per l'estudiantat del màster, la CGT, el BEA i SEPC, denuncien que l'alumnat hauria rebut “comentaris i actituds intimidatòries”, així com “violència institucional, ja que s'han negat les situacions de racisme, transfòbia i classisme denunciades” fa dos mesos. A les queixes ja formulades, en les darreres setmanes, s'han presentat sis més a la Sindicatura de Greuges de la UV

| Ona Cano

Estudiants de diferents promocions, inclosa l’actual, del màster en Gènere i Polítiques d’Igualtat de la Universitat de València (UV) han fet públic un comunicat per a denunciar que les queixes que van fer públiques ara fa dos mesos, sobre comentaris i actituds “racistes, trànsfobes i classistes” per una part de les docents i el professorat extern, s’haurien intentat silenciar “per mitjà d’intimidacions dins l’aula”. Informen que han presentat sis noves queixes a la Sindicatura de Greuges de la UV, però de moment no han rebut cap resposta formal. Alhora, demanen que s’acaben les “represàlies” per part de la direcció del màster i de l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones (IUED) —responsable del postgrau—, així com que es reconega el conflicte, es visibilitzen els malestars i s’encete un espai de reflexió.

Al comunicat de l’estudiantat se suma el text que, la setmana passada, va enviar la Confederació General del Treball (CGT) a tota la comunitat universitària. A l’escrit, signat també per les organitzacions estudiantils Bloc de l’Estudiant Agermanat (BEA) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), s’afirma que hi ha hagut una resposta “repressiva” arran de les denúncies públiques de l’estudiantat al març. Asseguren que la direcció de l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones (IUED) hauria mantingut una “posició rígida, de no reconeixement de la legitimitat de les veus discordants”, i un “rebuig” al diàleg. “Han transformat una possibilitat d’aprenentatge col·lectiu en un intent continu de silenciament de les posicions dissidents”, afegeixen. La CGT també apunta que el màster no hauria de “ser propietat d’un sector o facció”: “com a part d’una universitat pública ha de recollir sensibilitats plurals i posar atenció especial a les demandes de l’estudiantat”. Conclouen que la vida universitària “hauria d’acollir el desacord, la disputa i el conflicte com a signe d’horitzontalitat i democratització de les relacions”.

Denuncien que s’haurien produït dinàmiques d’infantilització, silenciament, intents de divisió i negació de tota crítica per part de la direcció del màster

Sobre les “intimidacions” i “represàlies”, l’estudiantat especifica que, després d’acomiadar les anteriors coordinadores —Lucía Gómez, Clara Arbiol i Almudena Navas—, Gabriela Moriana, directora de l’IUED; Victòria Vàzquez, directora actual del màster; i Mònica Gil, professora i membre de la coordinació acadèmica, “varen irrompre dins de classe, demanant una ‘opinió anònima’ sobre les nostres impressions i sensacions” amb relació al denunciat. Les estudiants consideren que ho haurien fet per a recollir informació i intentar demostrar que l’alumnat “dona suport a l’actual coordinació acadèmica, negant tot el que ha passat”. En el comunicat, l’estudiantat també afirma que haurien rebut “comentaris intimidatoris” tals com “no es tolerarà, sota cap circumstància, que s’acuse de racista a ningú”. També denuncien que s’haurien produït dinàmiques d’infantilització, silenciament, intents de divisió i negació de tota crítica per part de la direcció del màster: “la coordinació acadèmica actual no ens considera estudiants, sinó infants que necessiten que els diguen què pensar”.

La Directa ha contactat amb la Universitat de València i l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones per conèixer la seua postura davant les presumptes actituds discriminatòries i les intimidacions denunciades. La UV ha declinat expressar cap posicionament al respecte, mentre que l’Institut no ha contestat.


Sis queixes més

En les últimes setmanes, sis estudiants de les dues promocions en curs del màster han presentat noves queixes a la Sindicatura de Greuges i a la Secretaria General de la UV amb relació a les suposades actituds discriminatòries i les intimidacions actuals. El representant de l’estudiantat, Sergi Senabre, és un dels denunciants i explica que des del màster, aparentment, s’hauria estat actuant per atendre la situació, però que s’han generat més malestars entre l’alumnat organitzat: “han arribat a afirmar davant les acusacions de racisme, transfòbia i xenofòbia a l’aula que ‘tot això són ideologies, i cal respectar-les’”.

En la seua queixa a la Síndica, apunta que en el marc dels estudis feministes, de gènere i d’una institució pública, com és la Universitat de València, “no es pot permetre, sota cap situació, protegir o justificar els comentaris despectius, infravaloradors o amenaçants”. Senabre declara a la Directa que estaria tenint dificultats per a exercir el seu rol de representant: “estic rebent desvalorització de les meues funcions, respostes esquives als debats plantejats i estan ignorant les denúncies dels comunicats de l’estudiantat”.


Taula de diàleg

Les excoordinadores Lucía Gómez i Clara Arbiol van ser denunciades per la direcció del màster a la Sindicatura de Greuges arran de la publicació d’una carta oberta a mitjan abril. La Sindicatura, però, ho va derivar a la vicesecretaria general de la UV, Paz Lloria, que va concloure que haurien estat en el seu legítim ús de la llibertat d’expressió i no va obrir cap expedient disciplinari. Per la seua part, la CGT també fa una crida a la reflexió col·lectiva sobre actituds classistes, racistes i trànsfobes a les aules i asseguren que estaran atents en cas de noves represàlies.

Davant de la queixa sindical i atenent la petició d’obrir vies de comunicació, la síndica de greuges, Belen Cardona, ha convocat una taula de diàleg per aquest dijous

Davant de la queixa sindical i atenent la petició d’obrir vies de comunicació, la síndica de greuges, Belen Cardona, ha convocat una taula de diàleg per aquest dijous. Afirmen que es tracta d’un “procés de mediació de parts” on estan convocades la directora de l’IUED, Gabriela Moriana; l’actual coordinadora del màster, Victòria Vázquez; les excoordinadores del màster destituïdes a l’abril, Gómez i Arbiol; la vicerectora d’Estudis, Isabel Vázquez: la vicerectora d’Igualtat i Diversitat i Polítiques Inclusives, Sylvia Martínez; el Delegat de la rectora per a l’Estudiantat, Marcos Durá; i el vicesíndic de greuges de l’estudiantat, Alejandro Bernabeu. En un principi, no va ser convocat el representant d’estudiants al Màster i al Consell de l’IUED, Senabre, que va haver de demanar ell mateix ser-hi.

L’alumnat va iniciar les denúncies públiques i senten que “finalment quasi són excloses del diàleg proposat”. L’objectiu de la convocatòria radicaria en la intenció de generar un espai per al diàleg i reflexió que “permeta identificar demandes, preocupacions i possibles solucions, a la vista de les aportacions de cadascuna de les parts”.


Una acadèmia on “capiguem totes” 

Fa unes setmanes va veure la llum el manifest coral “Per una acadèmia feminista en la qual capiguem totxs”, signat per més de 200 personalitats, escriptores, activistes feministes i acadèmiques de diverses universitats de l’Estat espanyol, com ara Irene Montero, Nerea Barjola, Pastora Filigrana, Cristina Fallarás o Justa Montero. També va rebre el suport explícit de l’Assemblea Feminista de València.

Fa unes setmanes, es va publicar el manifest “Per una acadèmia feminista en la qual capiguem totxs”, signat per més de 200 personalitats, com ara Irene Montero, Nerea Barjola, Pastora Filigrana o Cristina Fallarás

El text tindria la voluntat d’esdevenir un reflex de l’aprenentatge col·lectiu del viscut aquests mesos. En un context de “fort atac a la vida” aposta per “una universitat en defensa de les vides diverses i un feminisme que siga capaç de pensar-se i actuar com la Casa de la Diferència”. Reivindiquen la recuperació del saber feminista com a camp de batalla i fan una crida a trencar el silenci, a convertir allò personal en polític: “denunciem el caràcter normalitzat de les violències patriarcals, racistes-colonials, classistes i trànsfobes en l’acadèmia”. Pròximament, es farà una presentació del manifest a València amb l’objectiu de teixir xarxa i “trobar suports entre diferents universitats on s’estan vivint situacions semblants”, segons afirmen les autores.

Per la seua banda, l’estudiantat recorda que l’acadèmia també es fonamenta en la denúncia de les disconformitats, en fer polític allò privat, “no passa res per pensar diferent, el conflicte aporta tensió, i la tensió aporta oportunitat i aprenentatge”. Fan una crida a poder dialogar sobre els diferents feminismes, les diferents formes de producció de coneixement i la presència d’actituds discriminatòries dins les aules. “Després de més de dos mesos lluitant: existim i, sobretot, resistim. No ho oblideu mai, som ingovernables”, conclouen.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU