Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un tribunal de Nanterre prorroga quatre mesos la presó preventiva de l'activista Enric Duran

Va ingressar a un centre penitenciari de les afores de París el passat 12 de juny, acusat d'un presumpte delicte de blanqueig de capitals amb criptomonedes. Duran denuncia que es tracta d'un "muntatge" a partir d'un intercanvi ordinari d'aquest tipus de monedes virtuals

Enric Duran durant una xerrada al Patio Maravillas de Madrid l'any 2009, abans de marxar a l'exili | Redacció El Salto

Va declarar el divendres 27 de setembre davant d’un jutge de Nanterre, i la seva advocada va aportar les captures de pantalla de les converses amb l’interlocutor amb qui hauria fet un intercanvi de criptomonedes. Segons denuncia Enric Duran, aquests missatges confirmarien que va ser enganyat i que no era coneixedor de l’origen dels diners de la transacció. Segons les autoritats judicials franceses provenien d’activitats “criminals” i el consideren col·laborador. El jutjat ha acordat una pròrroga de quatre mesos de la presó preventiva i, segons ha detallat la mare de l’activista català, Fina Giralt, en quinze dies presentaran un nou recurs d’apel·lació.

“Enric Duran considera que el seu empresonament preventiu és un atac del sistema capitalista per criminalitzar l’ús de les criptomonedes”

Duran, conegut com el Robin Hood dels bancs, va ser empresonat el passat 12 de juny de 2024 per presumptament fer intercanvis entre l’euro i les criptomonedes amb una persona que hauria enviat diners provinents d’un frau de comerç electrònic. L’activista, que no va retornar mig milió d’euros en préstecs bancaris per a destinar-los a alternatives al capitalisme en 2008, considera que és un atac del sistema capitalista per “criminalitzar l’ús de les criptomonedes”.

Feia dotze anys que es trobava a l’exili, sense ubicació coneguda, però havia concedit entrevistes a diferents mitjans de comunicació, com al programa Salvados de La Sexta, i també pel documental ‘Robin Bank‘ emès al programa Sense Ficció de TV3 l’any passat. Sempre ha recordat que amb l’acció de l’any 2008 va voler “generar un debat a la societat sobre com fuciona el sistema bancari”.

La reacció contundent de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra, que el van detenir amb una espectacular operació llampec durant una xerrada al vestíbul de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona en el marc de les protestes contra el pla Bolonya i el seu empresonament preventiu posterior –durant cinquanta dies–, el van convèncer de marxar a l’exili. No es va presentar al judici que es volia celebrar en la seva absència dos anys més tard.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!