Més de 22.000 hores de treball no han arribat a les nòmines de personal de l’Hospital del Mar durant el 2023, segons denuncien els sindicats IAC i CGT. Xifren les afectades en més 300 treballadores amb contractes a temps parcial. Infermeres i auxiliars d’infermeria consten entre les principals afectades. També destaquen nombrosos casos entre el personal administratiu i de recepció.
“Són les treballadores que més es troben amb contractes precaris i, especialment en el cas de les professionals d’infermeria, es tracta en la gran majoria de dones”, destaca Xavier Tarragó, delegat sindical d’FTC-IAC/CGT a l’Hospital del Mar.
Infermeres i auxiliars d’infermeria són les principals afectades, segons ha identificat la secció sindical de IAC i CGT al centre hospitalari
D’acord amb la informació que han pogut recollir les representants sindicals, la quantitat d’hores que no han arribat a cobrar les professionals són molt diverses. En alguns casos, calculen que superen les 200. L’Hospital del Mar, part del consorci Parc de Salut Mar de Barcelona, s’ha compromès a saldar el deute identificat en revisar els horaris i les nòmines de l’any passat. Els sindicats estimen que suposa al voltant de 475.000 euros.
El departament de recursos humans de l’Hospital ja s’està posant en contacte amb les professionals, arran de la revisió feta. És l’acordada, remarquen, amb els sindicats: la corresponent al 2023, l’únic any que l’empresa té l’obligació de compensar econòmicament.
La revisió d’hores del 2023 és la que es va acordar fer amb la representació sindical de les treballadores, remarquen des de l’Hospital del Mar
Les representants sindicals, però, lamenten que el consorci hagi tancat la porta a revisar cap més any. “Tenim constància de casos del 2022, per això el nostre neguit és què passa amb tots els anys anteriors”, exposa Tarragó, que, a més, ho reclama com a “exercici de transparència”.
La direcció de l’Hospital atribueix el descompte entre jornades i salaris a un canvi de la modalitat contractual d’una part del personal: treballadores que tenien contractes eventuals i que van passar a contractes d’interinatge.
Si la queixa presentada a Salut queda sense resposta, CGT i IAC tenen previst recórrer a la Inspecció de Treball en les setmanes vinents
Davant la negativa rebuda fins ara a examinar anys anteriors, els sindicats IAC i CGT han presentat una queixa al Departament de Salut, amb què sol·liciten que garanteixi la investigació. En concret, demanen que el Departament forci la revisió del període corresponent a la gerència d’Olga Pané, actual consellera de Salut.
Pané, metgessa especialista en medicina del treball i en gestió de serveis sanitaris, va estar al capdavant del Parc de Salut Mar des del 2011 fins al març d’enguany, quan va jubilar-se, mesos abans d’entrar a formar part del govern de Salvador Illa.
“És una empresa pública i cal veure a què s’han dedicat els diners que no s’han pagat a les treballadores, cosa que no podem afirmar que hagi estat voluntari, però tants errors ens criden l’atenció”, exposa el delegat de personal de l’Hospital del Mar.
13 sancions d’Inspecció del Treball
Sobre què pot explicar la quantitat d’hores sense pagar que els sindicats han denunciat, el mateix Tarragó observa que el fet de contractar treballadores amb jornades de base molt reduïdes, i a les quals regularment se’ls amplien les hores, pot tenir-hi a veure: “En ampliar-los les hores, els han d’ampliar els festius, cosa que molts cops no es corregeix”. Això, en un context en què, denuncia el delegat sindical, “la necessitat de personal és evident”.
Les principals infraccions tenen a veure amb incomplir els descansos de 12 hores entre jornades de treball i amb superar el màxim legal d’extraordinàries
Durant el 2023 i part del 2024, el consorci Parc de Salut Mar ha rebut com a mínim 13 actes d’infracció per incompliments de la legislació laboral. Les principals tenen a veure amb la manca de respecte reiterada als descansos de 12 hores entre jornades de treball, amb fer hores extraordinàries en jornada nocturna i amb superar el màxim d’hores extraordinàries, 80 anuals.
Si la queixa presentada al Departament de Salut per continuar amb la revisió de jornades i nòmines queda sense resposta, CGT i IAC tenen previst recórrer a la Inspecció de Treball en les setmanes vinents.
Tot i no poder exigir endarreriments salarials superiors a un any, els sindicats sí que opten a reclamar al consorci Parc de Salut Mar —creat per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona el 2010— les cotitzacions a la seguretat social que pugui haver-hi pendents des del 2020.