Amb segell d’entrada de dilluns 4 de novembre, la Confederació General del Treball del País Valencià ha presentat davant de la Fiscalia Provincial de València un escrit contra el president de la Generalitat Valenciana Carlos Arturo Mazón Guixot. En el document de dinou pàgines al que ha tingut accés la Directa es detallen totes les alertes prèvies publicades per l’Agència Estatal de Meteorologia i per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en les que s’informava de l’arribada de “pluges d’intensitat torrencial” amb “crescudes i inundacions”, i en les quals es deia textualment “el perill és extrem”. No només això, sinó que a les 17:35h s’advertia, en relació amb el cabal del riu Magre: “implica que es poden produir desbordaments generalitzats en les àrees pròximes al riu. S’aconsella l’allunyament de la població de les zones pròximes al riu”.
A l’escrit, s’explica que en paral·lel a la situació d’alerta, el president Mazón feia unes declaracions als mitjans de comunicació que minimitzaven el risc, afirmant que “donat que els embassaments estan per sota de la seva capacitat, acumulen l’aigua sense problemes. No existeix cap alerta hidrològica, el que és bona notícia”. A més, després de la compareixença, va difondre un tuit que després va esborrar, en el qual deia que la previsió era que l’episodi finalitzés a les sis de la tarda.
Retardar l’avís a la ciutadania, ha provocat centenars de morts, entre elles moltíssimes persones treballadores que han mort als seus centres de treball o in itinere”, assegura el secretari general de la CGT Juan Ramón Ferrandis
“Desde CGT, després d’analitzar els fets cronològicament, creguem que ha hagut una clara negligència per part de l’administració, i en concret del seu cap, Carlos Mazón, que amb la seua actuació, o falta d’ella, per retardar l’avís a la ciutadania, ha provocat centenars de morts, entre elles moltíssimes persones treballadores que han mort als seus centres de treball o in itinere”, assegura el secretari general de la CGT Juan Ramón Ferrandis. El fet que desenes dels cossos localitzats o de persones desaparegudes s’estiguessin desplaçant per anar o tornar dels seus llocs de treball a centres comercials, polígons industrials o establiments de restauració és un dels extrems que es destaca a l’escrit presentat a la Fiscalia.
Aquest dimarts al migdia, els secretaris generals del sindicat a la capital i al País Valencià, Juan Miguel Font i Juan Ramón Ferrandis, i l’advocat del seu gabinet jurídic Rafa Marco, compareixeran en roda de premsa per presentar els detalls de la demanda. En l’escrit entren al detall de quins il·lícits dels articles de 316 i següents del Codi Penal atribueixen a Mazón, i concreten les penes de presó i multa associades. “La conducta del President de la Generalitat va generar un greu perill”, asseveren, i li atribueixen una intervenció rellevant “en la negligència de l’administració autonòmica”. Per això, sol·liciten a la Fiscalia la incoació de Diligència Informatives “en averiguació dels fets i determinació de les persones criminalment responsables”, apunten a que “s’hauran de practicar els actes d’investigació que es considerin més oportuns” i finalment la formulació de “querella en cas de derivar-se de la investigació la comissió d’un o diversos delictes”.