Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Convocada vaga estudiantil per exigir la dimissió de Mazón

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans crida a aturar demà dimarts l’activitat a les universitats i centres de secundària de tot el territori per mantenir la pressió social i forçar que es depurin les responsabilitats de la gestió de la DANA. Plantegen que aquesta jornada pot ser només la primera d’una onada de "trencar la suposada normalitat a les aules"

| Joanna Chichelnitzky

La crida “Mazón, dimissió” se sentirà de nou als carrers demà dimarts i més enllà del País Valencià. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) convoca una jornada de vaga als centres universitaris i de secundària per mantenir la mobilització contra el govern que apunten com a responsable de la catàstrofe als municipis valencians.

“Volem aportar les nostres eines perquè l’estudiantat pugui mostrar el seu rebuig a una situació que no és només un desastre natural, i molt menys els danys són fortuïts, sinó que són el resultat d’anys de polítiques neoliberals, negacionistes del canvi climàtic i que destrueixen el territori”, remarca Tània Ros, portaveu nacional del SEPC.

“Veiem aquesta vaga com una manera d’alliberar les estudiants d’una normalitat imposada davant aquest escenari”, exposa Tània Ros, portaveu nacional del SEPC

A més de la dimissió del president de la Generalitat valenciana i que es depurin les responsabilitats dels càrrecs públics implicats en la gestió de la DANA, que titllen d’”assassina”, exigeixen responsabilitats penals també per les empreses que, denuncien, van posar en risc la vida de les treballadores malgrat els avisos del temporal.

D’acord amb les dades oficials, són 214 les persones que han mort al País Valencià davant el pas de la DANA. “Veiem aquesta vaga com una manera d’alliberar les estudiants d’una normalitat imposada davant aquest escenari de mort i danys incalculables sobretot per persones de la classe treballadora, i de permetre que participin de les concentracions que hem convocat arreu del territori”, explica Ros. 

 

Garantir l’habitatge a les afectades i revertir la crisi ecosocial

Una altra demanda del sindicat d’estudiants és garantir el reallotjament a les persones afectades.  Les mesures que plantegen per fer-ho coincideixen amb les plantejades per la seixantena d’organitzacions del País Valencià al capdavant de la multitudinària manifestació del dissabte a València, començant per expropiar pisos buits i pisos turístics.

Exigeixen que el govern de la Generalitat i les autoritats municipals competents expliquin “si eren conscients” del gran nombre d’edificacions en zona inundable a l’Horta Sud. “Volem que detallin quins plans públics d’actuació tenen contra el canvi climàtic, de quina manera s’aterren, d’on es trauran els fons per a sostenir-los i quina perspectiva de classe tenen” afegeix Ros. 

Per respondre a la crisi ecosocial, el SEPC reclama mesures per al decreixement turístic del País Valencià, per revetir l’impacte, segons problematitzen, “d’anys de governs neoliberals que han acollit nombrosos macroesdeveniments, amb un cost extremadament alt quant a gentrificació, massificació i turistificació”.

Els sindicat estudiantil suma amb la vaga una eina política de protesta, expliquen des de l’organització, implicada des de l’inici en la resposta social a l’emergència al sud de València

El SEPC ha estat una de les desenes d’organitzacions que han cridat a la mobilització que ha aplegat 130.000 persones per exigir la dimissió de Mazón. El govern valencià, per ara, ha ignorat el clam i continua espolsant-se les responsabilitats de la catàstrofe.

Des del pas de la DANA, el sindicat estudiantil s’ha implicat en l’organització popular per donar resposta a l’emergència de les poblacions més afectades al sud de València. Ha impulsat brigades als pobles afectats des de València i Castelló i s’ha coordinat amb l’acció solidària de la Xarxa de Casals i Ateneus, que han creat punts de recollida arreu del territori i han coordinat brigades de voluntariat d’arreu dels Països Catalans els caps de setmana.

“La vaga estudiantil és una acció política més, que pretén sumar a les mobilitzacions per denunciar la negligència del govern de Mazón, i també un sistema capitalista que avantposa el rèdit econòmic a les vides de la classe treballadora”, exposa Tània Ros.

El SEPC planteja que aquesta jornada de vaga pot ser només la primera d’una onada de “trencar la suposada normalitat a les aules”: “Posarem tots els nostres esforços en les brigades, però, si el Govern de Mazón continua actuant impunement i si les empreses continuen menystenint la vida de les seves treballadores, la de dimarts no serà la darrera vaga, i els centres educatius trigaran a tornar a la seva pretesa normalitat”, afirmen des del sindicat. 

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU