La policia alemanya ha iniciat aquest dimarts el desallotjament del campament instal·lat un bosc als afores de Berlín, el de Grünheide, en què Tesla, la companyia del magnat Elon Musk, planeja ampliar la seva principal fàbrica a Europa. La intervenció es dirigia a posar fi a mesos de resistència encapçalada pel moviment Tesla Stoppen, que havia construït més de 20 estructures als arbres per impedir-ne la desforestació. Tot i la repressió policial, algunes activistes encara resisteixen des de les alçades.
Les obres d’ampliació de la fàbrica de Tesla ja han començat i, amb aquesta expansió, l’automobilística té l’objectiu de duplicar la seva capacitat de producció, arribant a un milió de cotxes fabricats anualment. L’ampliació de 100 hectàrees en què ja treballen uns 12.000 empleats, i que s’afegiran a les 300 actuals, posa en tensió els recursos naturals de la regió.
La fàbrica utilitza fins a 1,5 milions de metres cúbics d’aigua anuals en una de les zones més seques d’Alemanya. L’Associació d’Aigües de Strausberg-Erkner ha advertit que la planta ja incompleix els límits de fòsfor i nitrogen a les aigües residuals i que l’expansió podria suposar nous riscos hídrics. Segons l’agrupació Tesla Den Hahn Abdrehen, des que la fàbrica va començar a operar a finals de 2021 fins al setembre de 2023 s’han registrat almenys 26 incidents ambientals, entre els quals es compten vessaments de materials contaminants a zones de protecció d’aqüífers. “L’ampliació suposa la destrucció d’un hàbitat forestal i un estrès hídric insostenible”, denuncia May, una de les activistes.
El projecte també ha generat oposició entre la població local. En un referèndum no vinculant celebrat a Grünheide a principis d’any, el veïnat va votar majoritàriament en contra de l’expansió, amb un 62,1% posicionant-se en contra. En aquest sentit, l’ocupació al bosc ha rebut suport logístic i alimentari de moltes famílies de la zona.
Repressió policial i amenaces de l’extrema dreta
Les activistes denuncien un augment de la pressió policial en les últimes setmanes. “Tot i que teníem permís per ser-hi, la policia ens ha escorcollat repetidament i algunes persones han estat registrades fins a tres cops el mateix dia”, explica May. Alhora, relaten incidents amb grups d’extrema dreta, que han amenaçat directament les manifestants.
“Tot i que teníem permís per ser-hi, la policia ens ha escorcollat repetidament i algunes persones han estat registrades fins a tres cops el mateix dia”, denuncien les activistes
Durant el desallotjament, desenes de policies equipats amb material antidisturbis van acordonar la zona i van desmuntar les estructures als arbres. L’ús de la força policial és vist per les activistes com una mostra més de la connivència entre el capitalisme extractivista i les autoritats.
Tesla com a símbol del capitalisme verd
La resistència a Grünheide s’inscriu en un rebuig més ampli al model de “capitalisme verd” que encarnen empreses com Tesla. “Amb l’excusa de les transicions energètiques, aquestes corporacions perpetuen l’extractivisme de materials i aigua, destrueixen ecosistemes i expulsen comunitats locals, tot acumulant beneficis extraordinaris”, afirmen des de l’assemblea de Tesla Stoppen.
En aquest sentit, la fàbrica de Grünheide simbolitza les contradiccions del model industrial basat en el vehicle elèctric: una alternativa al motor de combustió que, tanmateix, multiplica els impactes sobre el territori a través de l’extracció de liti, cobalt i altres materials. A més, la fàbrica ha generat preocupacions al voltant de les condicions laborals. Segons informacions publicades, s’han reportat elevats nivells d’accidents laborals i una pressió intensa sobre els treballadors per assolir objectius de producció exigents, un fet que ja ha estat objecte de crítica en altres instal·lacions de Tesla arreu del món.
Ocupacions forestals: una eina de resistència en creixement
Les ocupacions forestals s’han consolidat com una eina de resistència al desenvolupament de macroprojectes a Alemanya i altres països europeus. Seguint l’exemple de Hambi bleibt, que va aturar una mina de carbó al bosc d’Hambach, els moviments ecologistes combinen acció directa no violenta i accions de sabotatge. Recentment, el grup Vulkangruppe va reivindicar la destrucció d’un cable elèctric com a part de les accions contra Tesla.
Les ocupacions forestals s’han consolidat com una eina de resistència al desenvolupament de macroprojectes a Alemanya i altres països europeus
Així mateix, les accions de resistència a Grünheide posen en evidència les limitacions de les transicions energètiques basades en l’extractivisme, que no només agreugen les crisis ecològiques sinó que també perpetuen la desigualtat social. És per tot això que des de les xarxes, les activistes criden a mantenir la pressió i continuar qüestionant el model que encarna Tesla i posen en dubte les narratives del capitalisme verd.