Ocupada des de l’any 2020 per un grup de persones en situació d’emergència habitacional, La Figona és una alqueria històrica ubicada en l’horta de Benimaclet. La seua propietària és la promotora Metrovacesa, que pretén tirar endavant el Programa d’Actuació Integrada de Benimaclet i construir-hi 1.345 habitatges. El març de 2021, va interposar una demanda de desnonament contra les habitants de l’alqueria, al·legant “falta de seguretat per a habitar-la”. El desnonament està previst per a aquest dimarts, 21 de gener. La Figona ha fet una crida per intentar aturar-lo a porta i evitar que l’alqueria es convertisca en un lloc promocional de Metrovacesa.
L’ocupació de La Figona es va produir quan la família Zarzo Bayarri, que s’oposava a la urbanització de l’horta de Benimaclet, encara era la propietària. Tal com recorda una de les habitants, que prefereix mantenir-se en l’anonimat per por a possibles represàlies, “teníem bona relació amb la família i compartíem l’alegria del fet que a la casa hi haguera vida”. Però quan Metrovacesa va aconseguir comprar-la va canviar la situació. “Passava gent aliena per preguntar per la casa, el seu estat, qui vivia… No donaven gens de confiança”, diu. Tot i que remarca que, fonamentalment, la interacció amb la promotora ha sigut per via judicial, explica que “el dia de la inauguració va arribar una persona amb una demanda per desnonament”. Des d’aleshores, hi ha hagut tres intents que s’han paralitzat als jutjats. “Per primera vegada, ens enfrontem a un desnonament que sí que el poden executar”, lamenta l’afectada.
El projecte de rehabilitació de l’alqueria, segons expliquen des de la Figona, es va plantejar “com a alternativa habitacional per a gent sense recursos que no pot accedir a un lloguer”
El projecte de rehabilitació de l’alqueria, segons expliquen des de la Figona, es va plantejar “com a alternativa habitacional per a gent sense recursos que no pot accedir a un lloguer”. Amb el pas dels anys, les seues habitants han fet xarxa amb el veïnat de Benimaclet i col·laboren amb diferents col·lectius del barri, com el CSOA l’Horta o l’assemblea veïnal de Cuidem Benimaclet. “Gràcies a la gent que ha passat per ací i al suport del barri, hem pogut rehabilitar-la”, subratllen. També fan èmfasi en el fet que inicialment l’alqueria no era habitable: “Hi havia molts trastos, mobles, fem i, fins i tot, rates”. Després de cinc anys de treball, en l’actualitat, s’ha convertit en una casa amb una gran sala d’estar, dos banys, habitacions, cuina, una sala de treball, jardí i hort. “S’ha sanejat tot. Per tant, pensem que l’argument d’insalubritat és una excusa per fer-nos fora definitivament”, denuncien.
Adrià Solbes, portaveu de Cuidem Benimaclet, col·lectiu que s’oposa a l’execució del PAI, explica que fa anys que Metrovacesa “intenta desnonar alqueries i horts urbans recuperats, però de moment no ho ha aconseguit”. El passat mes de novembre, per exemple, va intentar desnonar dues parcel·les de 3.380 metres quadrats ubicades en l’Espai Verd de Benimaclet. Solbes destaca que, en cas d’executar-se el desnonament, “La Figona seria la primera alqueria dels terrenys del PAI que quedaria en mans de la promotora”.
Segons adverteix Adrià Solves, Metrovacesa “veu en el desnonament de La Figona una via per tirar tota la gent de les alqueries adjacents”. “No són conscients que judicialment no poden fer-ho”, rebla. El portaveu de Cuidem Benimaclet recorda que no es tracta de l’únic cas de persecució judicial. Arran d’una demanda de Metrovacesa, la Fiscalia de València va arribar a demanar una pena de multa de 5.400 euros a cadascuna de les cinc activistes encausades per tractar d’impedir l’avanç del PAI de Benimaclet. Les acusava d’un presumpte delicte de danys per tombar algunes de les tanques que rodejaven part dels terrenys on la promotora Metrovacesa pretén construir els 1.345 habitatges. Finalment, es va arribar un acord amb Fiscalia que suposava el reconeixement dels fets i l’acceptació d’una pena de multa de 90 euros per a cada acusada, 450 euros en total.
Segons adverteix Adrià Solves de Cuidem Benimaclet, Metrovacesa “veu en el desnonament de La Figona una via per tirar tota la gent de les alqueries adjacents”
Malgrat la repressió i el suport institucional al PAI, el veïnat ha consolidat una resistència a la urbanització dels terrenys. Un suport mutu que, segons exposen des de La Figona, es materialitza en la “intenció d’aturar el desnonament d’aquest dimarts”. “L’alqueria és un símbol de tot el que estem defensant. El dret a l’habitatge està per damunt de la propietat privada”, afegeix Solbes.
Després dels tres primers intents de desnonament que es van aturar als jutjats, Metrovacesa ha canviat el procurador de tribunals que la representava en aquest procediment. Tal com va publicar la Directa, es tractava de Miguel Ángel Díaz Panadero Sandoval, condemnat l’any 1978 per causar la mort de l’activista valencianista Miquel Grau el 6 d’octubre de l’any anterior.
L’equip jurídic que acompanya les habitants de La Figona confirma que la nova procuradora és Purificación Giner López. “És el primer intent que no s’atura als jutjats, per tant, esperem que acudisca molta gent a la convocatòria”, manifesta l’advocat que defensa La Figona. La concentració en suport està convocada a les nou i mitja del matí. S’ha organitzat també un desdejuni amb micro obert i un dinar vegà a les dues. “Volem una resistència pacífica i demostrar que el barri no vol l’especulació de les grans empreses”, conclouen des de l’alqueria.