Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Avança la investigació de la mort sota custòdia policial de Brian Ríos

Els professionals sanitaris de la Mútua de Terrassa de Rubí hauran d’explicar per què van donar l’alta a Brian Ríos minuts després de sedar-lo. El jove colombià va morir quatre hores després als calabossos dels Mossos d’Esquadra

El funeral de Brian Rios es va finançar mitjançant una col·lecta popular | Arxiu

Un pas més per esclarir les circumstàncies en què va morir Brian Rios el 21 d’agost de 2022. Aquest dimecres a dos quarts de dotze estan citats a declarar els professionals del servei d’urgències de la Mútua de Terrassa a Rubí (el Vallès Occidental) que van atendre el jove colombià hores abans que morís als calabossos de la comissaria dels Mossos d’Esquadra del mateix municipi.

Ríos va ser detingut per la policia local de Rubí i després va ser traslladat al servei d’urgències mèdiques a mitjanit, on va ser fortament sedat. D’allà el van portar a les dependències dels Mossos on va morir de matinada.

Des de la Plataforma Justícia para Brian han convocat una concentració davant del jutjat demà dimecres per donar suport a la família del jove mort.


Els policies no declararan, de moment

Després de rebre els resultats dels informes mèdics forenses, el mes d’abril, l’acusació particular, representada per l’advocat Benet Salellas, va sol·licitar al jutjat d’instrucció número 5 de Rubí que es prengués declaració a totes les persones que van tenir contacte amb Ríos la nit de la seva mort “per tenir una visió completa de totes les intervencions més enllà del que consta en els documents mèdics”. Després que el cas es reobrís el juny de 2023, dimecres compareixerà del facultatiu del centre d’atenció primària que va atendre Brian Ríos i l’infermer o auxiliar d’infermeria que l’acompanyava.

La jutgessa no farà declarar els agents que van custodiar Ríos en considerar que la responsabilitat de la seva mort no pot atribuir-se a la policia

L’acusació també havia demanat que declaressin els agents de policia local encarregats de la detenció i custòdia fins a l’ingrés a la comissaria dels Mossos d’Esquadra, la del caporal que va rebre el detingut i la dels altres agents que hi van mantenir contacte fins a la seva mort. Malgrat això, el 28 de gener, la jutgessa va denegar la compareixença dels agents en considerar que la responsabilitat de la mort de Ríos no pot atribuir-se a la policia sinó a la “praxi mèdica”. A més, afegia la magistrada, el jove colombià “no presentava signes de violència física” quan va ser traslladat al servei d’urgències. Amb tot, Salellas considera que “encara que sigui certa la hipòtesi mèdica, és rellevant escoltar els policies”. És per això que l’acusació ha fet una apel·lació a l’Audiència de Barcelona.


Esclarir dubtes mèdics

Segons Salellas, les declaracions que es faran demà són claus per esvair els dubtes que va plantejar el primer informe forense quan es va aixecar el cadàver. “Hem d’aclarir en quines circumstàncies s’ha produït aquesta contenció. Haver tingut un incident amb la policia, una discussió, una petita trifurca o haver begut en una barbacoa no són circumstàncies que expliquin per què Brian va morir aquella nit”, afirma el lletrat.

La Plataforma Justicia para Brian es pregunta “per què van donar-li l’alta” i si s’hauria pogut evitar la mort si s’hagués quedat en observació

Precisament, la vídua de Brian Ríos, Juliana Tapiero, demana saber qui va decidir que calia subministrar-li sedants i per què no el van deixar en observació. En aquesta línia, la Plataforma Justicia para Brian es pregunta “per què van donar-li l’alta” i si s’hauria pogut evitar la mort si s’hagués quedat en observació.

De fet, davant dels dubtes que despertava el primer informe forense, l’acusació va sol·licitar que s’aclarissin dos elements de la mort de Ríos mitjançant un informe forense elaborat per la unitat de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC). Per una banda, es va requerir saber si com deia el primer informe forense la causa de la mort havia estat produïda per la mescla d’alcohol i fàrmacs sedants, i si per l’altra, les quantitats de fàrmacs havien estat les adequades.

El 15 d’octubre, la defensa va rebre un nou informe forense on es determina que si bé “la prescripció i administració dels fàrmacs levomepromazina i midazolam respon als protocols vigents requerits per la comunitat mèdica”, hauria estat “recomanable” que després de l’administració de “fàrmacs depressors del sistema nerviós central” Ríos hagués estat en “observació” o se l’hagués derivat “a un centre assistencial de referència”. “L’actitud més prudent hauria estat mantenir el pacient en observació”, referma l’informe. En aquest sentit, Ríos va ingressar en el centre mèdic a les 00.24 h i li van donar l’alta a les 00.53 h, “molt adormit i ensopit”. A les 4.50 h va morir.

Ríos va ingressar en el centre mèdic a les 00.24 h i i li van donar l’alta a les 00.53 h, “molt adormit i ensopit”. A les 4.50 h va morir

Així mateix, el nou informe estableix que la causa de mort té un caràcter “multifactorial, és a dir, existeixen diverses circumstàncies o característiques conegudes per la comunitat científica que podrien haver influït en la mort, com l’agitació psicomotriu, el deliri agut, la contenció o la ingesta d’alcohol”. Tanmateix, conclou el document, “no es pot descartar la combinació de fàrmacs depressors conjuntament amb la ingesta abusiva d’alcohol hagi pogut influir en la causa de la mort”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU