La posidònia és una planta marina que serveix d’hàbitat per nombroses espècies de la Mediterrània. La contaminació, l’increment de la temperatura de l’aigua, el fondeig de vaixells turístics o el dragatge dels fons per a la regeneració artificial de les platges posen en perill la seva conservació. Les Illes, però, preparen un decret per protegir-la. Un reportatge de Tomeu Mesquida, Maties Lorente i Júlia Gamissans.
Ara que som en temporada de vacances a la secció Miralls entrevistem Daniel Pardo, portaveu de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible. Li preguntem sobre la difícil coherència en els hàbits personals de viatjar pel món i com això impacte en els territoris que visitem. Contradiccions i límits en les polítiques institucionals per frenar la massificació turística. Les preguntes les posa Gemma Garcia i les fotografies Victor Serri.
“Neuroeducació, un nou repte”, un article d’opinió del professor Salvador Nos–Barberá, amb il·lustració d’Anna Bohigas obre la secció Impressions. La complementem amb ‘Lliures i panxacontentes’, una reflexió de la periodista Berta Flores sobre el perquè les dones es fotografien la panxa quan estan embarassades i eviten mostrar-la després de l’embaràs. Mercè Moreno ho il·lustra.
Estel·la Marcos i Guille Larios ens conviden a tornar nues a la natura i ens apropen al món del naturisme i el nudisme, donant veu a les principals entitats que el practiquen i el reivindiquen. El reportatge de la secció Cruïlla inclou una visita al Fonoll, un municipi de la Conca de Barberà on es pot fer vida sense roba les 24 h del dia i els 365 dies de l’any.
La volta al món d’aquesta quinzena passa per Argentina, la Guaiana francesa i Alemanya. Andrea Romanos detalla l’impacte i les condicions de l’acord financer entre el govern de Mauricio Macri i l’FMI. Amb Joana Voison descobrireu un polèmic projecte d’extracció d’or a l’encara colònia francesa sud-americana. I, per últim, analitzem de la mà de Roger Suso les connivències entre l’extrema dreta neonazi i els cossos de seguretat alemanys.
En l’àmbit cultural ens centrem en el 25è aniversari de Pallassos sense Fronteres, una entitat sense ànim de lucre que escampa somriures arreu del món, en llocs marcats per conflictes armats o catàstrofes naturals. Un reportatge de Bea Ramos amb fotos de Samuel Rodríguez. El relat literari de Carla Mallol s’encapçala amb el títol ‘Celobert’, i porta una il·lustració de Marlene Krause.
A la contraportada hi trobareu una entrevista amb Gunter Demnig. Àlex Romaguera conversa amb l’artista plàstic que ha impulsat el projecte Stolperstein. Consisteix a col·locar llambordes als indrets on van viure les víctimes de l’Holocaust, com la prioratina Neus Català. N’ha posat milers per tota Europa i vol ampliar la iniciativa a les víctimes del franquisme. Amb fotografia d’Eduard Bopp.
A la secció Entrants hi trobareu quelcom especial, una fotografia de grup del sopar de col·laboradores que fem cada mes de juliol, i a la mateixa pàgina des del País Valencià us anunciem que a partir del proper setembre incorporem una periodista en plantilla que reforçarà els continguts informatius de les comarques al sud de la Sènia. La pròxima entrega quinzenal en paper la tindreu a casa i als punts de venda el 5 de setembre. Amb el vostre permís ens donem un mes de vacances.