Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un guàrdia urbà de Barcelona va a judici per agredir un ciclista al crit de "te reviento"

Els fets van tenir lloc la matinada del 30 de juny del 2016, quan l'agent presumptament va agredir un veí a l'interior de la comissaria de Ciutat Vella després de viure una discussió de trànsit amb ell. La fiscalia i l'acusació demanen penes de fins a quatre anys de presó per un delicte contra la integritat moral i fins a dos anys per un delicte de lesions, a més d'una indemnització per al denunciant

Dos agents de la GUB a la Rambla de Barcelona | Arxiu

L’agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) Luis T., amb carnet professional número 71.359, haurà de seure aquest dimarts 19 de novembre al banc dels acusats de la secció 9a de l’Audiència de Barcelona. I no ho farà per una actuació reglamentària, sinó per una discussió de trànsit quan l’agent estava fora de servei que va acabar en una presumpta agressió de l’urbà dins la comissaria de la Rambla. L’acusació demana fins a quatre anys de presó per un delicte contra la integritat moral i dos anys per un delicte de lesions. La fiscalia s’ha sumat a la petició pels dos delictes, tot i que rebaixant les penes: un any i mig de presó pel delicte contra la integritat moral i una pena-multa de 450 euros pel de lesions.

Els fets ara jutjats es remunten al 30 de juny de l’any 2016. Cap a les cinc i vint de la matinada, E.S., veí de Barcelona, tornava cap a casa seva en bicicleta quan es va veure involucrat en una discussió de tràfic al carrer Unió de la capital catalana. L’altre implicat era Luis T., que es dirigia la seu de la Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana del Districte de Ciutat Vella, situada al número 43 de la Rambla, per començar el seu torn a les 6 del matí. Segons el denunciant, l’agent va baixar del vehicle i el va començar a increpar, acabant E.S. a terra. En aquell moment van arribar més agents de la GUB, que van conduir els dos homes a la comissaria.

Segons el denunciant, en arribar a la comissaria va veure com el conductor del vehicle es movia amb molta naturalitat, el que el va fer pensar que es tractava d’un agent de la GUB, motiu pel qual va decidir començar a gravar el so d’allò que estava passant amb el mòbil

Segons la declaració del denunciant, en arribar a l’interior de l’edifici va veure com el conductor del vehicle es movia amb molta naturalitat, el que el va fer pensar que es tractava d’un agent de la GUB i el va motivar a gravar el so d’allò que estava passant amb el seu mòbil. En l’àudio, que s’ha remès als jutjats com a prova i al qual ha tingut accés la Directa, s’hi sent el policia dirigir-se a E.S. dient-li “pagaràs por esto” i “te reviento”, “mentre li pegava a la cara, al cap i en el costat repetits cops”, segons l’escrit de l’acusació. D’acord amb la versió del denunciant, tot i que només li pegava l’agent 71.359, a la sala es trobaven més policies que no van fer res per evitar l’agressió. La part demandant afirma també que en la gravació es poden escoltar els colps que rebia E.S. per part de l’urbà a l’interior de les instal·lacions policials.

Posteriorment, E.S. va ser conduït al centre mèdic Perecamps, on es va fer un informe mèdic d’urgències, i va ser retornat a la comissaria de la Rambla. Des d’allà va ser traslladat a la comissaria de la Zona Franca, on se li va prendre declaració -no ho va fer aconsellat per la seva advocada i “perquè tenia molta por”. Posteriorment, va ser posat en llibertat.

L’informe forense del denunciant expressa que, fruit de les agressions sofertes, aquest presentava “eritema front-parietal dret i erosió i eritema costal dret” i “lesions psíquiques consistents en una síndrome d’estrès agut”. Segons l’acusació i la fiscalia, les lesions van durar una seixantena de dies, dels quals una quinzena els va passar “incapacitat per realitzar les seves ocupacions habituals”.

Segons l’acusació i la fiscalia, les lesions van durar una seixantena de dies, dels quals una quinzena els va passar “incapacitat per realitzar les seves ocupacions habituals”

Tant la fiscalia com l’acusació demanen penes per un delicte contra la integritat moral i un delicte de lesions. Pel delicte contra la integritat moral, la fiscalia demana “un any i mig de presó, amb inhabilitació del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna i la pena d’inhabilitació especial per a càrrec públic per un termini de tres anys”. L’acusació sol·licita penes de quatre anys de presó, amb el mateix temps d’inhabilitació per l’exercici de càrrec públic. Respecte al delicte de lesions, la fiscalia el qualifica de “lleu” i demana una pena-multa de 450 euros -quinze euros al dia durant un mes-, mentre que l’acusació reclama dos anys de presó amb inhabilitació especial durant el temps de condemna. En el cas de l’acusació, a més, consideren que s’hauria d’aplicar els agreujants “d’abús d’autoritat i la prevalença de l’acusat de ser funcionari”. Tant l’acusació com la fiscalia sol·liciten una indemnització per a E.S.: 2.550 euros en el cas de la fiscalia i 8.000 en el cas de l’acusació.

Andres Garcia Berrio, advocat del Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia i representant del denunciant, creu que aquest cas “és important per a visibilitzar que és necessari que es generin mecanismes a totes les administracions per a prevenir la violència institucional”. Més enllà, l’advocat considera que és necessària la constitució d’una fiscalia especialitzada en violència institucional. “Creiem que és imprescindible la generació d’un mecanisme independent per a la investigació dels cossos policials on la ciutadania pugui acudir a denunciar”, conclou Garcia Berrio.


Un urbà amb medalla però suspès

No és el primer cop que l’agent de la GUB Luis T. apareix als mitjans de comunicació. L’any 2012, quatre anys abans dels fets ara jutjats, l’alcalde de Barcelona d’aquell moment, Xavier Trias, guardonava l’urbà Luis T. amb la medalla de bronze de la ciutat “per la seva actuació amb motiu de l’accident patit pel creuer Costa Concòrdia en xocar contra unes roques de la costa italiana, on ell viatjava com a passatger”, segons explicava l’Ajuntament de Barcelona en una nota de premsa.

Aquest fet el va fer mereixedor d’una entrevista a betevé, on s’explicava que Luis T. havia salvat “fins a 40 persones” del vaixell. “Treballar en un cos com la Guàrdia urbana fa que et vagis preparant a poc a poc per a viure aquesta mena de situacions: no només mantenir el cap fred, sinó fer servir els recursos que tens”, explicava l’agent a la peça audiovisual. Tot i això, després de l’episodi de 2016, fonts del Consistori expliquen que van obrir una investigació interna i davant dels indicis de “males pràctiques”, se’l va suspendre preventivament a l’espera de judici i se li va retirar la defensa legal de l’Ajuntament.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU