La reforma del sistema de pensions va ser una de les propostes estrella d’Emmanuel Macron durant la campanya de les eleccions presidencials franceses que el van catapultar a l’Elisi. Amb ella, pretén uniformitzar les regles de càlcul de les pensions suprimint els 42 règims existents en l’actualitat en funció dels oficis i creant un sistema anomenat “universal” que funcionarà per punts: cada hora treballada permetrà adquirir punts, i la jubilació es calcularà a partir dels punts sumats al llarg de la vida laboral. Actualment, el càlcul de la pensió es feia sense punts i en funció dels 25 millors anys de la carrera al sector privat i dels sis darrers mesos en el cas del sector públic.
Dos anys després de l’arribada de Macron a la presidència de la República, aquesta tardor el govern ha anat desgranant els detalls de la proposta de reforma i tal com era previsible, la resposta dels sindicats no s’ha fet esperar. I és que la pràctica totalitat s’oposa a la reforma per la baixada de les pensions i per l’endarreriment de l’edat de jubilació, entre altres motius. És el cas del sindicat SUD Éducation. Marc Anglaret, membre d’aquesta organització, afirma que “la reforma pretén ser més equitable que el sistema actual, suprimint els règims especials però no té en compte les condicions laborals. Per exemple, l’esperança de vida d’un obrer de la construcció i la d’un dirigent d’empresa tenen deu anys de diferència”.
La resposta, massiva i unitària
En aquest context neix la convocatòria de vaga general prorrogable que ahir va inundar els carrers de l’Estat francès de manifestants i va bloquejar de manera força destacable l’activitat. Si arreu de l’Estat el Ministeri de l’Interior parlava de 806.000 persones mobilitzades, els sindicats parlaven de vora d’un milió i mig d’assistents a les marxes. A Perpinyà, 9.500 persones segons la Prefectura i 15.000 segons els sindicats, van mobilitzar-se ahir seguint la convocatòria unitària de la Intersindical nord-catalana, formada pels sindicats CGT, CFE-CGC, FO, FSU i Solidaires.
Des de primera hora del matí, diverses concentracions bloquejaven les principals artèries de la ciutat i complementaven l’aturada important que tenia lloc en sectors com l’educació (amb 125 de 300 escoles tancades i vora el 75% de mestres en vaga a primària i un percentatge semblant entre els professors de secundària), els autobusos (tan sols un bus de cada tres circulava), el trànsit aeri (amb l’anul·lació de sis vols entre Perpinyà i París) o el trànsit ferroviari (cap tren va partir ahir des de l’estació de Perpinyà). Una mobilització força inèdita amb un nivell equiparable a les importants vagues contra el pla Juppé de l’any 1995.
Una vaga que es prorroga, almenys, un dia més
Una de les particularitats de la vaga, encetada el 5 de desembre, és el seu caràcter prorrogable. Així que des de primera hora del matí d’ahir es van succeir les diferents assemblees en què cada sector es posicionava sobre la necessitat o no d’allargar la vaga més enllà d’un dia. Pierrick Cymbler, militant de la CGT Ferroviaris, confirma que “la mobilització ha estat molt forta i diversa, amb molts assalariats tant del sector públic com del privat i amb joves i jubilats”, precisant, a més, que la pròrroga de la vaga s’ha acordat, en el seu cas, amb unanimitat, per avui divendres. El diari L’Indépendant ja avançava ahir al vespre que cap tren no circularia tampoc avui divendres per Perpinyà.
El sector ferroviari ja va decidir ahir de forma unànime allargar la vaga un dia més, i en l’educatiu els principals sindicats també han acordat convocar assemblees a cada centre per organitzar els pròxims dies de mobilitzacions
Pel que fa al sector de l’educació, Natxo Valenzuela del sindicat SNES-FSU, explica que “les organitzacions sindicals han votat a favor de la pròrroga de la vaga, interpel·lant el professorat a realitzar assemblees a cada centre educatiu per organitzar els pròxims dies de mobilitzacions”. Ahir mateix es va convocar una Nuit debout al Castellet i diverses assemblees i concentracions al llarg del dia. Pel cap de setmana ja s’han anunciat el suport a les convocatòries de les Armilles Grogues i aturades al centre de Perpinyà.
Si bé durant la manifestació no va haver-hi enfrontaments amb la policia, en una de les columnes que sortien de diferents punts de la ciutat, un carter de la CGT va ser detingut abans de les 10 del matí davant la Poste Aragó per haver fet pintades a les parets de l’edifici en el moment en què la columna de les carteres es concentrava. Després d’una concentració espontània de centenars de persones al llarg del dia a les portes del comissariat de policia de Perpinyà, el sindicalista era alliberat tot i que se l’acusa de “degradació important d’un bé públic durant una manifestació” i haurà de comparèixer davant d’un jutjat pròximament.